Hvem elsker ikke et lækkert, friskt stykke brød om morgenen? Det er bare ærgerligt at skulle ned til bageren klokken 7 for at hente det. Men det er faktisk ikke længere en nødvendighed. Med en god og fornuftig brødmaskine, kan du nemlig vågne op til friskt brød der bare venter på dig – og det kræver en minimal indsats fra din side. Derfor forstår vi godt, at flere og flere brød maskiner er begyndt at dukke op i de danske hjem.

En forudsætning for at kunne få glæde af en brødmaskine er selvfølgelig, at man sætter pris på friskt brød – men hvem gør ikke også det? Langt de fleste maskiner leveres med et sæt af basale funktioner, men investerer du en mere avanceret model, kan du regne med endnu flere bagemuligheder. Dem skal vi kigge nærmere på nedenfor.

Vi er godt klar over, at udvalget af forskellige maskine har udvidet sig gennem de seneste par år og det kan derfor sagtens være noget af en udfordring at finde den bedste bagemaskine. Nedenfor skal vi kigge nærmere på de forskellige typer og funktioner, så du bedst selv kan vurdere, om en investering i maskinen ville kunne gavne dig.

Hvad er en bagemaskine?

brødmaskineSå før at vi går videre og begynder at kigge på, hvad en brødbagemaskine egentlig kan gøre for dig i dit hjem, skal vi lige have styr på, hvad en bagemaskine egentlig er. Som du også kan læse dig til, har kært barn mange navne. Det mest almindelige begreb er bagemaskiner, men du vil også hørt dem blive kaldt brødmaskiner.

Som navnet selvfølgelig rigtig nok antyder, er maskinen altså fremstillet til at bage brød på dine vegne. Bagemaskiner findes i et væld forskellige størrelser og ikke mindst vægtklasser, men typerne til privatbrug er som regel forholdsvis kompakte og passer perfekt på køkkenbordet.

Bagemaskinen består naturligvis af en ovn, hvor brødet bliver bagt. Denne kan som regel styres og administreres ved hjælp af forskellige indstillinger på kontrolpanelet – hvor avancerede disse indstillinger er, afhænger af din brødmaskine. De fleste bagemaskiner i dag leveres med et væld af forskellige programmer, som egner sig til at bage forskellige typer brød – de mest almindelige typer er almindeligt hvidt brød og grovbrød. Nogle kan endda lave pizzadej!

Som regel hænger pris og kvalitet sammen når vi taler om bagemaskiner. Det er også derfor at du vil opleve, at jo mere du betaler for en avanceret model, jo flere funktioner og features kan du regne med at kunne drage gavn af. Om disse egentlig er funktioner som du reelt får brug for, må du gøre op med dig selv. Hvis du blot ønsker en ukompliceret maskine, er der selvfølgelig ingen grund til at betale mere end nødvendigt.

Historien bag

Historien bag brød kan faktisk spores længere tilbage end den menneskelige historie. Men så langt skal vi dog ikke tilbage.

I det tidlige attende århundrede, blev den første brødmaskine opfundet. Denne maskine ser dog noget anderledes ud end de brødmaskiner vi kender i dag. Enheden var i stand til at smuldre gammelt brød til krummer, således at de kunne bruges i andre opskrifter – og der gik altså ikke noget til spilde. Denne maskine var dog ikke en bagemaskine som sådan, da den kun kunne ælte og forarbejde brødet – og man skulle altså i sidste ende selv forme og bage brødet i ovnen.

Det var tilbage i firserne at den første el brødmaskine kom på markedet. En japansk virksomhed udviklede den første egentlige brødmaskine som var i stand til både at forarbejde og bage et stykke brød. Maskinen blev hurtigt populær og snart var der flere producenter, som begyndte at lancere deres egne varianter. Fælles for dem alle er dog, at hver brødmaskine vi støder på i dag, er blevet inspireret af det originale design fra Japan.

Gennemsnitlig pris på en bagemaskine

Bagemaskinen har efterhånden eksisteret på det danske marked i en årrække nu, og der findes derfor et solidt udvalg af forskellige maskiner fra forskellige producenter, som alle kan noget forskelligt. Det kan du med fordel udnytte, da det giver dig rigtig gode forudsætninger for, at finde et prisvenligt og overkommeligt tilbud på en god maskine.

Det er dog ikke til at give et klart svar på, hvad du kan forvente at komme af med for en bagemaskine, da det først og fremmest afhænger af dine behov. Ønsker du en så simpel maskine som muligt eller har du brug for et væld af funktioner? Ønsker du at kunne vågne op til friskt brød på et bestemt klokkeslæt eller har du det fint med at manuelt indstille din maskine? Og hvor mange typer brød har du tænkt dig at lave?

Den billigste bagemaskine på markedet finder du sikkert til et par hundrede kroner. Hvor pålidelige disse maskiner er, tør vi desværre ikke give et bud på. Ønsker du derfor en mere avanceret type, kan du let finde maskiner til flere tusinde. Sørg dog for at gøre dig selv en tjeneste, og gå efter anerkendte mærker – på den måde øger du chancen for, at din bagemaskine vil holde flere år i fremtiden.

Bør du investere i en elektrisk brødmaskine?

Der er ingen tvivl om, at en brødmaskine giver dig hurtigt og nemt et lækkert brød med absolut minimal indsats fra din side. Faktisk er det eneste du skal sørge for, at måle ingredienserne op. Selve blandingen, æltningen, hævningen, og bagning tager brødmaskinen sig af på egen hånd uden at du behøver at løfte en finger. På mange områder kan en bagemaskine bedst i test altså betragte som en klar luksus i hverdagen som rigtig mange danskere sætter pris på, når der skal spises brød ved morgenbordet om søndagen.

Med det sagt, har salget af maskinen endnu ikke taget helt fat i Danmark til trods for at der har eksisteret et væld af forskellige modeller på markedet i over et årti. Maskinen har en tendens til at blive det apparat som man bruger i flere uger når man først har anskaffet det, men før eller siden havner det gemt væk i et køkkenskab. Før at du går ud og spilder flere hundrede eller tusinde kroner på et bagemaskine tilbud, er det altså en god idé at virkelig vurdere, om du mener at du reelt vil få glæde af maskinen.

I dag er det let at købe friskbagt brød. Bor du for eksempel i byen, er det bare at gå ned i den lokale bager eller supermarked som har lækkert nybagt brød i vente. Selv på forskellige tankstationer er det endda muligt at investere i lækkert brød. Det er også derfor at så mange stadig ikke har investeret i deres egen bagemaskine bedst i test.

Klare fordele

Med ovenstående på plads, er der altså noget specielt ved at lave sit eget, friskbagte brød. Det giver en hel unik oplevelse.

Derudover er der også økonomiske og tidsmæssige besparinger – du vil hurtigt finde ud af, at det er en hel del billigere at lave dit eget brød end at købe fra bageren, og da du kan indstille din maskine til at have brødet klar når du vågner om morgenen, er der altså også tid og besvær sparet. Her behøver du ikke at tænke på at skulle fare ned til bageren for at sikre, at du får det bedste brød.

I dag findes der et væld af forskellige bagemaskine tilbud og gode priser – og det betyder altså, at langt de fleste af os kan være med. Alt afhængig af hvor avanceret en model du ønsker dig, behøver det altså ikke længere at koste en mindre formue at investere i en god maskine, og du kan med fordel sammenligne de forskellige anmeldelser på tværs af de førende modeller, for at få et bedre indblik i, hvilken maskine der egner sig bedst til dig og dine behov.

Friskere brød

Måske er dette ikke et punkt som du egentlig tænker over, når du køber brød i supermarkedet. Men har du tit ærgret dig over, hvor tørt og kedeligt et almindeligt købebrød egentlig kan være? Det er der mange grunde til.

For det første bliver de plastikpakkede brød altså ikke lavet samme dag. Selv brødet med den længste holdbarhedsdato, har været længe undervejs. Efter selve bagningen af brødet, skal det herefter behandles og pakkes ind – og ikke mindst transporteres til supermarkedet, som skal sørge for at få brødet på hylden. Det er først nu at brødet bliver tilgængeligt for dig som køber, og det er altså ikke underligt hvis du ikke får helt den samme smagsoplevelse som hvis du havde bagt brødet selv.

Alle brød der sælges i supermarkederne, er også blevet tilsat forskellige tilsætningsstoffer, som sikrer, at brødet kan holde sig længere. Dette er naturligvis en klar ulempe for de af os som sætter pris på et så naturligt brød som muligt, og det kan samtidig forværre smagsoplevelsen.

Lav brød som du vil

En af de absolut mest væsentlige fordele ved en brødmaskine er selvfølgelig, at du får adskillige muligheder for at lave brød som du vil have det. Her skal du for det første ikke tænke på forskellige tilsætningsstoffer, for at holde brødet friskt. Alternativt kan du fryse dit brød efter endt brug, hvis det ikke skal spises med det samme. Dette resulterer i, at dit brød altid holder sig friskt og at der ikke går noget til spilde.

Langt de fleste maskiner leveres med et væld af forskellige programmer, og visse modeller lader dig også tilpasse dine egne programmer, således at du kan bage dit brød efter dine helt egne ønsker og med ingredienser du har sagt god for. På denne måde kan du måde minimere indholdet af sukker og fedtstoffer, og sikre, at du har fuld kontrol over ingredienserne i hvert brød du laver.

Brødmaskinernes forskellige funktioner

bagemaskine tilbudFør at du kan gå ud at investere i en brødmaskine, er det selvfølgelig nødvendigt at gøre op med dig selv, hvilke funktioner du reelt har brug for – og hvilke der ville være spild af penge. I dag er en brødmaskine ikke længere bare en brødmaskine, og det er derfor nødvendigt at sammenligne de forskellige features på forhånd inden køb.

Langt de fleste modeller leveres dog med et sæt af standardfunktioner – uanset prisklasse. Du kan for eksempel forvente at de fleste maskiner i dag er i stand til at bage brød i tre forskellige størrelser, men vælger du en større eller mindre maskine, kan du måske ende med en maskine der kun kan lave brød i en størrelse – eller op til hele 5. Vurder derfor dine behov på forhånd.

Som hovedregel bør din bagemaskine som minimum bestå af en håndfuld af forskellige programmer, således at du altid kan lave netop det type brød, som du står og længes efter. Selvom at de fleste maskiner i dag primært er udviklede til at kunne lave brød som vi kender dem fra supermarkederne, er der også flere der kan bage kage- og endda pizzadej. Overvej derfor om dette er noget du vil sætte pris på.

Timer-funktion

En funktion som langt de fleste indehavere af en brødmaskine sætter pris på, er muligheden for at time, hvornår der skal være friskt brød klart.

Hvis du for eksempel ønsker at vågne op til friskt brød om morgenen, skal du blot indstille din maskinen aftenen forinden og tilføje de nødvendige ingredienser. Herefter sørger maskinen automatisk selv for, at du har lækkert og nybagt brød ventende på dig på det angivne klokkeslæt.

Vedligeholdelsen af din brødmaskine

Et punkt som du under ingen omstændigheder må glemme, er vedligeholdelsen af din brødmaskine. Langt de fleste modeller på markedet i dag er yderst brugervenlige, og lader dig rengøre dem efter endt brug uden besvær.

For at opretholde ydeevnen på din maskine, er det nødvendigt at du fra tid til anden giver dig tid til at rengøre din maskine. Dette indebærer både en grundig rengøring af ovnen og eventuelle hjørner og sprækker, hvor støv og skidt kan finde vej. For at sikre at din rengøringsopgave bliver så nem og ligetil som muligt, anbefaler vi altid at du vælger en maskine fra en brødmaskine test som er kendt for at være brugervenlig og nem at håndtere.