En dampmoppe gør rengøringen til en leg!

I denne artikel går vi igennem dampmoppen fra A-Z, så du bliver i stand til at finde den bedste dampmoppe. – Nemlig den dampmoppe, der passer til lige præcis din husholdning, din bolig og dit rengøringsbehov. Markedet bugner af forskellige modeller i alle prisklasser. Det kan virke temmeligt uoverskueligt at finde rundt i. Men når du har været hele vejen rundt om dampmoppens funktioner, er du helt sikkert blevet mere bevidst om, hvad du ønsker. Og dermed bliver det også nemmere at finde et godt dampmoppe tilbud.

Hvad er en dampmoppe egentlig?

Den gode gamle gulvmoppe har eksisteret i mange hundrede år. Siden da, har et væld varianter entreret markedet. I takt med et øget fokus på hygiejne, og at hjemmet blev omdrejningspunkt for sociale begivenheder, har moppen gennemgået en rivende udvikling. Jo mere viden om renlighed, vi har fået, jo højere er kravene til vores rengøringsartikler blevet.

Det var sydkoreaneren Romi Haan, der opfandt dampmoppen i 1998. Fjernøsten – især Japan og Sydkorea – er kendt for perfektionisme, præcision og personlig hygiejne kombineret med en stor kærlighed til teknologi. Derfor er det heller ikke overraskende, at dampmoppen, der hurtigt blev voldsomt populær, har sin oprindelse i Sydkorea. På under 3 år var prototypen klar, og i 2004 ramte dampmoppen forbrugerne, der straks tog den til sig og sendte salget helt til tops.

Dampmoppen er en videreudvikling af den gammeldags moppe. En dampmoppe anvender damp til at rengøre tæpper og gulve. Ofte kan den monteres med en form for gulvklud eller puder, der kan udskiftes. Ofte bliver en klud til brug på dampmopper benævnt med det engelske ord “pad”. Den er typisk fremstillet af mikrofiber, der udmærker sig ved dets uovertrufne evne til til at fange og fastholde nullermænd og skidt. De fleste dampmopper har en vandbeholder af varierende størrelse, og der findes også modeller, der tilbyder en tørrens-funktion.

Både på det danske- og internationale marked findes der et stor udvalg af forskellige typer dampmopper. Derfor er det heller ikke helt nemt at finde ud af, hvilken man skal vælge. I denne guide kommer vi hele vejen rundt om en dampmopper, så du vil være i stand til at afdække dine behov og finde det produkt, der stemmer overens med både dine forventninger og dit budget.

Det kan også altid betale sig at undersøge en dampmoppe test, da det giver en god forudsætning for at sammenligne funktionalitet og kvalitet så vel som pris.

Hvordan virker en dampmoppe?

dampmoppe testDampmoppens hemmelige våben er selvfølgelig dampen.

Når vand rammer sit kogepunkt på 100 grader, begynder det at fordampe. Dvs. at det skifter fra flydende form til sin gasart: damp. Dampen bliver altså mere end de 100 grader, der er muligt at hælde i en spand. Og da vandet slår flere bakterier ihjel, jo varmere det er, er det en stor fordel i forbindelse med rengøring. På dampmoppen findes en beholder, hvori vandet varmes til omkring 120 grader. Når vandet damper, sendes det ud igennem skaftet og fugter den klud, der er monteret for enden. Dette kan lade sig gøre, fordi det er blevet muligt, at dirigere damp derhen, hvor man ønsker det. Damp har vi mennesker altid kunnet producere. Det nye er, at dampmoppen giver mulighed for at effektivisere den. Dette er en teknologi, vi med stor sandsynlighed kommer til at se meget mere til fremover. Den hjemlige hygiejne har fået en højere prioritet, og det skubber helt naturligt til udviklingen af effektive redskaber til rengøring.

Når dampen har fugtet kluden, er den i stand til at fjerne skidt og snavs, og modsat den traditionelle moppe efterlader den ikke en del af det tilbage. Dampen er i stand til at dræbe cirka 99 procent af alle typer bakterier. Dette gælder også for støvmider. Faktisk kan man sige, at drab på bakterier og støvmider er dampmoppens spidskompetence. Den tilbyder gulvene en total desinfektion og efterlader dem blanke og pletfri. Det er alt i alt en både nem og effektive måde at gøre rent på, uanset om du står overfor en hovedrengøring eller den ugentlige gennemblæsning af lejligheden. Forskellen fra den traditionelle moppe er altså til at få øje på. Både målt i den tid, du bruger på at gøre rent, men også i forhold til det markant renere resultat.

Hvad adskiller en dampmoppe fra lignende produkter?

Den største forskel du vil opleve, når du skifter fra det traditionelle rengøringsudstyr til en moderne dampmoppe er alt den tid, det sparer dig. En traditionel gulvvask kræver først og fremmest en del forberedelse. Først skal du fylde spanden, så skal du tilsætte rengøringsmiddel, finde moppen (der også skal vedligeholdes og vaskes, så den er ren). Og først da er du endelig klar til at gå igang med rengøringen. Ofte bliver du dog nødt til at stoppe undervejs for at skifte vand, finde en ny klud frem osv. Med en dampmoppe er du klar allerede efter de få sekunder, det tager for den at varme op. Det gør, at du sparer en masse tid før selve rengøring kan gå igang. Og dertil er dampmoppen hurtigere at arbejde med. Da temperaturen på vandet er så høj, tørrer gulvet også meget hurtigere, end du er vandt til.

Dampmoppen adskiller sig også fra andre rengøringsmetoder ved at få utroligt meget vask ud af en meget lille mængde vand. 1 liter vand giver nemlig hele 1500 liter damp.

Ved de fleste andre måder at gøre rent på, er det nødvendigt at anvende enten rengøringsmidler eller kemikalier. Dette gør sig ikke gældende for en dampmoppe, der kan klare opgaven udelukkende ved hjælp af rent vand. Det gør, at den tilbyder en rengøring, der er så miljørigtig som en rengøring overhovedet kan blive – til glæde for både natur og mennesker.

Dampmoppens funktioner

Ideen med en dampmoppe er selvfølgelig, at den skal være både nem og bekvem at arbejde med.

Derfor er det vigtigt at se nøje på de forskellige funktioner. Måske er de ikke alle lige vigtige for dig. Det vigtige er, at du får den dampmoppe, der tilbyder lige netop de funktioner, som kan lette din hverdag og levere det ønskede resultat.

Nedenfor får du en gennemgang af de funktioner, der typisk tilbydes, og som også giver et overblik over, hvad der adskiller de forskellige modeller. Så er du godt klædt på, når du går igang med at lede efter et konkret produkt. Du kan også undersøge, hvad der udmærker de gode dampmopper i handelen ved at se på en dampmoppe bedst i test.

Justerbar dampkontrol: Ikke alle typer gulv tåler den helt høje varmeindstilling. Derfor er det en fordel at kunne justere dampen. Se dog også på dampmoppens maksimum temperatur, da rengøringen er mere effektiv, jo varmere dampen er.

Opvarmningstid: Når man er klar til at gå igang med at gøre rent, er det irriterende at vente. Der er dog stor forskel på, hvor lang tid den enkelte dampmoppe skal bruge på at varme op – og dermed på, hvor længe der går, før du kan starte. Typisk vil en god moppe kunne klare det på under et minut,og af og til på helt ned til 30 sekunder. Men der er også modeller på markedet, der skal bruge helt op til 20 minutter på at blive klar til brug. Det hører dog til sjældenhederne.

Når dampmoppen er varm nok, vi den typisk melde klar til start ved hjælp af en lys-indikator.

Vandtank: Der er forskel på størrelsen af vandtanken fra dampmoppe til dampmoppe. Hvor meget kapacitet du har brug for afhænger bl.a. af størrelsen på din bolig. Derfor er det vigtigt at sørge for, at du ikke kommer til at spilde tiden med at fylde op i tide og utide. Nogle modeller har en aftagelig vandtank, hvilket kan være en stor fordel. Både når den skal fyldes op og tømmes. Se både på størrelsen og den angivede tid, den kan fungere uden at skulle fyldes påny, da det er to sider af samme sag. Vær opmærksom på, at dampmoppen bruger mere vand, jo højere temperaturen er. Der findes også modeller med et 2-tank system, hvor henholdvis det ren og det beskidte vand bliver adskilt.

Fleksibelt hoved: Jo mere dampmoppens hoved kan dreje, jo lettere er det at nå ind i hjørne og under skabe.

Tom tank indikator: Dette er en god funktion, der gør, at du ikke behøver at gætte dig frem til, om tanken måske snart er tom. Eller opleve at blive afbrudt, fordi moppen simpelthen stopper med at dampe. Når tanken er ved at være tom, bliver du advaret ved, at indikatoren begynder at lyse.

Multifunktionelle dampmopper: En del dampmopper kan kun bruges på hårde gulve, men nogle er heldigvis gode multitaskere, der kan klare mange forskellige typer af opgaver og overflader.

Kabellængde: Det er meget stor forskel på de enkelte modellers kabellængde. Derfor er det vigtigt at finde en, der passer til dit hjem. Dermed slipper du for at skulle trække stikket ud og ind hele tiden. Da din dampmoppe vil skulle varme op forfra, hver gang du tager strømmen, er det ganske tidsbesparende at være sikker på, at ledningen ikke er for kort.

Ledningsfri: Hvis helt du ønsker at slippe for kablet, kan du vælge en model med opladeligt batteri, der gør din dampmoppe ledningsfri. Vær opmærksom på, hvor længe dampmoppen er om at lade op, og hvor lang tid den kan dampe på en opladning.

Størrelse og vægt: Dampmoppens størrelse og mulighed for at kunne pakke den sammen kan være vigtig, hvis du ikke har uanede mængder opbevaringsplads. Mange modeller har et foldbart håndtag.

Design: Grundlæggende har alle dampmopper den samme konstruktion med skaft, vandtank og hoved. Men det kan være en fordel at vælge en model, der kan stå af sig selv, så du kan forlade rengøringen et øjeblik. Dette kan også være en fordel i forhold til opbevaring. En del modeller er produceret med en praktisk aftagelig hånddamprenser til mindre opgaver.

Tilbehør: Med dampmoppen kan ofte følge ekstra udstyr, der kan være nyttig i rengøringen.

Det kan f.eks. være målebægre til vand, hårde og bløde børster, mikrofiber-pads, tilbehør til tæpper og tilbehør, der skal bruges, hvis du skal dampmoppe trægulv.

Sådan bruger du en dampmoppe

Hvis du tidligere har brugt en våd eller tør moppe med aftagelige “pads”, så vil overgangen til en dampmoppe nærmest ikke mærkes. – Udover alle de utallige fordele, du får. Du monterer en mikrofiber pad på hovedet, fylder tanken med vand og slutter dampmoppen til stikkontakten. Når den er varm, vil du se indikatoren lyse og også kunne se damp. Det kan kraftigt anbefales at bære lukkede sko under betjening af dampmoppen, så du ikke risikerer at blive skoldet af dampen. Pas også på hænderne. Før du dampmopper, er det en god idé at støvsuge gulvene.

Den vigtigste ting ved brug af en dampmoppe er faktisk at være sikker på, hvad ens gulve kan tåle. Undersøg altid, hvad den type gulv, du har, kan tåle. Læs også brugsanvisningen grundigt, så du ved, hvordan det pågældende produkt fungerer på diverse overflader.

Et par eksempler: Rengøring af flise- og klinkegulve, er et af de steder, hvor en dampmoppe virkelig brillerer. Klinker og fliser er ekstremt robuste, og de kan derfor tåle så meget damp og så meget varme, det skal være. Brug mundstykket i små skrubbebevægelser både diagonalt og vinkelret på fugeretningen. På den måde kommer du virkelig i bund med skidtet.

Hvis du har trægulve, vil det ofte kræve en særlig type damprenser eller ekstraudstyr fremstillet til dette formål. Det skyldes, at nogle typer af trægulve er sårbare overfor hyppig rengøring ved hjælp af damp. Se efter en dampmoppe til trægulve eller en multifunktionel model, der også er fremstillet specielt til at vaske denne type gulv skånsomt. Uanset gulvtype kan det altid anbefales at læse en dampmoppe test. Det er en god vej til at finde en model, der har klaret sig godt i forhold til rengøring af den type gulv, du har i dit hjem.

Hvad er prisen på en dampmoppe?

Dampmoppen er blevet mere og mere udbredt i de danske hjem, og derfor er der også kommet mange flere produkter på markedet. Den øgede konkurrence har gjort, at det nu er muligt at finde modeller i en en bredere vifte af prisklasser.

Naturligvis er en dampmoppe dyrere end en spand, en gulvskubbe og en klud. Men det tjener sig ind i sparet tid, effektiv rengøring og ikke mindst, at du ikke behøver at købe rengøringsmidler til din gulvvask mere. Priserne starter fra ca. 350 kr. og i den dyrere ende, finder du modeller, der koster op mod 1200 kr. En dampmoppe i god kvalitet fra et anderkendt mærke, skal du regne med koster i omegnen af 6-700 kr.

Kvalitet og pris hænger ofte sammen, så det betaler sig at lede efter et godt dampmoppe tilbud. På den måde kan du få en bedre maskine for det beløb, du har planlagt at bruge på en dampmoppe.

Hvorfor vælge en dampmoppe?

Når du anskaffer en dampmoppe, vil du hurtigt opdage, hvor tidsbesparende og effektiv sådan en “rengøringshjælp” er. Med stor sandsynlighed vil du ikke af med den igen!

Den affedter og desinficerer mange typer overflader, og den er et effektivt våben mod selv meget genstridige pletter. Grundet den kortere tid, du arbejder med dampmoppen og det faktum, at du slipper for at skrubbe og gnubbe, er den også markant mindre fysisk krævende sammenlignet med andre metoder. Du skal simpelthen bruge mindre knofedt, og du behøver ikke længere at sno dig rundt i akavede stillinger.

En hyppig misforståelse er, at det kun er mennesker med rengøringsvanvid, der investerer i en dampmoppe. Det passer dog ikke. Næsten alle kan få gavn af en dampmoppe, og der kan være mange forskellige årsager til at vælge denne rengøringsmetode.

En dampmoppe er en af de mest miljøvenlige måder at gøre rent på, da der hverken skal tilsættes rengøringsmidler eller kemikalier. Alt du behøver er rent vand.

Udover at være godt for miljøet, kan det også være betryggende at vide, at hverken dig selv, børn eller dyr udsættes for sundhedsskadelige kemikalier i hjemmet. Der er heller ikke risiko for at børnene får fat i dem – hylden er tom!

I forhold til allergi er en dampmoppe en af de aller bedste investeringer, du kan lave. Den vil forbedre indeklimaet enormt. Andelen af mennsker med allergi er steget voldsomt de seneste år. Rigtig mange får konstateret støvallergi og astma. Husstøvmider findes alle vegne i vores hjem, men kan ikke ses med det blotte øje. Den høje varme fra dampmoppen kan heldigvis dræbe disse samt levende organismer som eksempelvis svamp, der findes i boligen. Dampmoppen dræber med 99 procent sikkerhed disse typer af organismer, og du slipper dermed også for, at støv hvirvler rundt i luften, som det er tilfældes efter f.eks. støvsugning. Derfor er det også en særdeles effektiv løsning at dampmoppe på trægulv.

Udover ved denne type allergi er dampmoppen også fordelagtigt, når det drejer sig om allergi overfor kemiske stoffer. Hver eneste dag er vi i kontakt med et hav af produkter, der indeholder kemi. Det være sig rengøringsmidler, kosmetik, mad, tøj og meget mere. Vi kan nærmest ikke vende os rundt, uden at der er kemi. Rengøringsmidler høre til i afdeling for særligt skrappe sager, og vi er ikke kun i kontakt med det under selve rengøringen men også resten af tiden, hvor kemikalierester uundgåeligt vil sætte sig på overfladerne i hjemmet. Jo flere kemikalier vi er i kontakt med, jo større er chancen for at udvikle allergi på et senere tidspunkt. Derfor er det vigtigt at mindske kontakten mest muligt. Da dampmoppen gør rent kun med vand, er den et perfekt valg både til allergikere og dem, der ønsker at forbygge og passe på sig selv. Med en dampmoppe har du taget et stort og vigtigt skridt i forhold til at mindske hudirritation og allergiske reaktioner.

Hvordan vælger man en dampmoppe

dampmoppe tilbudNu hvor du har læst denne artikel, har du sikkert fået en masse at tænke over, og forhåbentlig har du også pejlet dig ind på, hvilke funktioner der er vigtige, for at du får mest muligt gavn af dit køb.

Gå igennem listen af funktioner, du kan finde ovenfor, og noter dig, hvad der er vigtigt for dig at have med, når du investere i din nye dampmoppe. Gå også boligens gulvbelægninger igennem.

Udover at vælge den dampmoppe, der bedst mather dine forventninger, er det vigtigt at vælge et produkt, der egner sig til den type gulv, du har i din bolig.

Det er mange ting at overveje. F.eks. størrelsen på vandtanken. Det er en god idé at vælge en, der ikke er alt for lille – det er en god fremtidssikring. Så behøver du nemlig ikke, at udskifte dampmoppen, hvis du flytter til noget større, får kæledyr, familien vokser eller andet, der kan ændre dine nuværende rengøringsrutiner.

Du kan orientere dig nærmere i en dampmoppe anmeldelse. Det er den mest grundige gennemgang af det specifikke produkts egenskaber og ydeevne, du kan få, uden selv at afprøve det. Det er især en stor hjælp, hvis du handler online.

Tips til at bruge en dampmoppe

Det er en fordel med en grundig støvsugning af alle typer gulve, før du går igang med dampmoppen. Det gør, at kluden holder sig ren længere tid, og du undgår også at få flyttet snavs og skidt rundt i stedet for at fjerne det.

Alt afhængig af materialet, du har anvendt dampmoppen på, kan du tørre efter med en opvredet eller tør klud, så evt. rester af kondensvand fjernes. For at undgå at du skolder dig på dampen, er det en god idé at have lukkede sko på, når du bruger dampmoppen. Vær også meget forsigtig, hvis du har hænderne i nærheden af dampmoppens hoved.

Vedligeholdelse af dampmoppen

En dampmoppe kræver ikke meget vedligeholdelse.

Dog et par ting, du skal huske:

Tøm vandbeholderen, når du er færdig med rengøringen.

Hvis du har hårdt vand, bør du bruge demineraliseret vand. Typisk vil producenten give anvisninger på dette i den medfølgende brugsanvisning.

Dampmoppens mikrofiber-pads skal vaskes med jævne mellemrum.