Du kender det sikkert godt. Du gør dig stor umage med at pakke din kuffert og folde tøjet pænt sammen. Men så snart du henter din kuffert i bagageudleveringen, har det på mystisk vis forvandlet sig til en krøllet kugle, der ligner noget, der er samlet op af vaskekurven.

Selv når vi er på farten, kan vi risikere at få brug for et strygejern. Måske er du ofte på forretningsrejser, og har brug for præsentable skjorter. Eller du er taget på ferie og planlægger en aften på en lækker restaurant. Uanset hvad, er krøllet tøj irriterende, når vi gerne vil tage os bedst muligt ud.

Heldigvis er det idag muligt at købe små og handy rejsestrygejern, der ikke fylder meget i en kuffert, næsten intet vejer og kan findes til absolut gode priser helt ned til en hundredekronesseddel. I denne guide går vi igennem de forskellige typer og funktioner, så du kan finde det rejsestrygejern, der passer bedst til dit behov Du kan også finde masser af nyttig information i en strygejern test.

Hvordan virker et rejsestrygejern?

Et rejsestrygejern er et lille, kompakt strygejern, der typisk ikke vejer mere end 0,5 – 2 kg. Derudover adskiller et rejsestrygejern sig ikke meget fra et almindeligt strygejern, og bruges på fuldstændig samme måde.

Ligesom et almindelige strygejern, består et rejsestrygejern af en varmeplade med håndtag, der med varme, damp, og tryk er i stand til at fjerne krøller og folder i tøjet. Langt de fleste moderne strygejern har både forskellige indstillingsmuligheder og en termostat, der sørger for, at varmen er stabil og ikke beskadiger tøjet pga. for høje temperaturer. Dog kan det alligevel altid anbefales at læse strygeanvisningen på tøjet. Den største forskel på de forskellige rejsestrygejern imellem er, om det er en model med eller uden damp.

Har jeg brug for et rejsestrygejern?

rejsestrygejern testUanset hvor grundig man er med at pakke sit tøj, oplever de fleste, at det i større eller mindre grad er blevet krøllet, når det skal pakkes ud. Og det er faktisk uanset om der pakkes i en rygsæk eller en lækker kuffert.

Selvom en del hoteller kan være behjælpelige med et strygejern, vil du typisk opleve et klækkeligt gebyr for dette, når du chekker ud og betaler regningen. Og det til trods for, at hotellernes strygejern sjældent hører til blandt de bedste. Faktisk kan et strygejern, der ikke er ordentligt vedligeholdt udrette større skade end gavn på dit tøj. Når du er på forretningsrejse eller ferie, er det sidste du har lyst til at bekymre dig om, at skulle møde op til møder eller på restauranter i krøllet tøj, der alt andet lige giver et sjusket førstehåndsindtryk. Med et rejsestrygejern, er du sikker på, at du altid er parat til at møde verden, som den bedste version af dig selv.

Kan du nikke genkendende til ovenstående, har du helt sikkert brug for et rejsestrygejern med alle de fordel dette tilbyder: De er små og kompakte, de vejer meget lidt, og de har næsten samme effektivitet som almindelige strygejern.

I næste afsnit kan du læse en grundig gennemgang af de almindeligste funktioner på et rejsestrygejern. Denne gennemgang kan fungere som en guide til at finde det bedste rejse strygejern – nemlig dét, der opfylder dine og din garderobes behov.

Hvordan vælger jeg et rejsestrygejern?

Når du skal vælge et rejsestrygejern, er det vigtigst at finde ud af, hvad du ønsker af det, og hvad der skal til, for at det dækker dit behov. Det kan virke uoverskueligt, da mange af modellerne ved første øjekast kan minde meget om hinanden, og også tilbyder mange af de samme funktioner.

Det er dog langt fra tilfældet, og nogle rejsestrygejern vil uden tvivl passe bedre til netop dig og din garderobe end andre. Nedenfor går vi igennem de faktorer og funktioner, du skal være opmærksom på, når du vælger dit nye rejsestrygejern.

Pris

Før du kigger på et rejsestrygejerns funktioner, bør du spørge dig selv, hvor meget du vil betale for det – og om du er villig til at gå over budget, hvis du finder et produkt, med en lidt højere pris, der passer dig bedre. Dette er et af de vigtigste spørgsmål. da det er den nemmeste måde at sætte en indskrænkning for mulighederne i et meget stort udbud. De billigste rejsestrygejern er typisk lavet til at kunne lave en let glatning af tøjet, hvorimod de lidt dyrere kan tilbyde en mere regulær strygning, der kommer tættere på det, du kender fra almindelige strygejern. Det er dog altid muligt at finde et godt rejsestrygejern tilbud, så du får mest muligt for pengene.

Størrelse

Da rejsestrygejernet skal være nemt at transporterer i en kuffert, rygsæk eller taske, er det praktisk at finde et, der er så kompakt som muligt. Se efter en model der har et folde-håndtag, da det nemt tryller strygejernet endnu mindre. Hvis du søger i en strygejern test, vil du ofte kunne finde en beskrivelse af, hvor nemme og bekvemme de forskellige rejsestrygejern er at have med på rejsen.

Vægt

Vægten på rejsestrygejernet er en af de aller vigtigste faktorer. Især på flyrejser er der jo ingen grund til at vælge et strygejern, der tager for meget af den tilladte vægt. Vælg et der er så let og kompakt, at du aldrig skal bekymre dig om det, når du pakker din bagage.

Med eller uden damp

Et strygejerne der både fungerer med og uden damp, er at foretrække, så du har mulighed for at vælge den metode, der passer bedst til det pågældende stykke tøj.

Et strygejern med damp kan altid bruges på begge måder – men et strygejern uden damp, kan selvsagt ikke dampe. Derfor bør du overveje, om du har brug for et rejsestrygejern med damp.

Strygning med tørt strygejern er velegnet til hurtige glatninger, hvorimod et dampstrygejern kan klare selv de mere udfordrende krøller og folder.

Temperaturindstillinger

Det er helt essentielt at vælge et rejsestrygejern, der giver mulighed for at indstille temperaturen, da for høj varme i værste fald kan ødelægge dit tøj. De fleste rejsestrygejern på markedet kommer med indbygget termostat, der sørger for at temperaturen ikke kommer over det ønskede niveau.

Husk altid at se på strygeanvisningerne i vaskemærket, inden du går igang.

Lodret damp-funktion

Denne funktion kan især på strygejern beregnet til rejser være utroligt praktisk, da det ikke er altid, man har et strygejern til rådighed. Med en lodret damp-funktion er du i stand til at glatte tøjet, imens det hænger på en bøjle. Ikke alle modeller kommer med denne funktion, så hvis dette er en funktion, der kan være praktisk for dig, kan det anbefales at søge information i en rejsestrygejern test. Så er du ikke blot sikker på at få et rejsestrygejern med denne funktion, men også et, hvor den fungerer optimalt.

Vandtankens kapacitet

rejse strygejernHvis du vil undgå at skulle fylde dit rejsestrygejern med vand hele tiden, er det vigtigt at se på vandtankens kapacitet. Dog kan der her være lidt modsatrettede interesserer, da det heller ikke er smart at vælge et strygejern, hvor tanken er alt for stor – det er jo trods alt et rejsestrygejern og dermed beregnet til at rejse med. Udover størrelse kan det også være en god idé at se efter et strygejern, hvor vandtanken er transparent, da det gør det meget lettere, at forudse, hvornår en påfyldning er nødvendig. En lille detalje ja – men af stor betydning, når du står med rejsestrygejernet i hånden.

Varmeplade

Rejsestrygejernets varmeplade er i direkte kontakt med dit tøj. Derfor er det også et vigtigt parameter, når du skal vælge, hvilken model du skal købe. Mange varmeplader er lavet af rustfrit stål, hvilket først og fremmest skyldes, at det er en forholdsvis billig type metal. Det vil derfor også typisk være den type varmeplade, du finder på billige rejse strygejern.

Dertil glider rustfrit stål også godt over stoffet, men desværre er det ikke så holdbart som mange andre materialer. Hvis du bruger rejsestrygejernet ofte, kan det derfor godt betale sig at give lidt ekstra for at få en non-stick model, der også er betydeligt nemmere hvad angår rengøring.

Indstilling af 110/220 volt

Hvis du rejser i udlandet, vil du bestemt sætte pris på denne funktion. Amerikanske stik kører på 110 volt, mens europæiske anvender 220 volt. Derfor er det vigtigt at vælge en model, der kan klare begge dele, da det ellers kan risikere at brænde sammen. Dertil skal du naturligvis bruge en adapter/omformer, men de er meget lette at få fat i. F.eks. kan de købes i enhver lufthavn.

Automatisk sluk-funktion

Langt de fleste rejsestrygejern kommer med en automatisk sluk-funktion, der sørger for, at strygejernet selv slår fra, hvis det ikke bruges i et givent tidsinterval. Dette er en god sikkerhed, hvis du er kommet lidt for hurtigt ud af hotelværelset, og bekymrer dig om, hvorvidt du nu huskede at slukke strygejernet. Ligeledes giver det også en god sikkerhed, hvis du rejser med små børn.

Ledningens længde

Jo længere ledningen er jo bedre. På rejsen kan man aldrig være sikker på, hvor langt der er til nærmeste stikkontakt. Og det er nok de færreste af os, der lige har taget en forlængerledning med i kufferten. Selv om ledningen lige akkurat kan nå, kan det også være svært irriterende at få indskrænket bevægelsesfriheden alt for meget. Desværre er det ikke alle producenter, der har været lige opmærksomme på den detalje, så se dig godt for.

Rejse-etui

Det kan kun anbefales at kigge efter en model med et godt medfølgende rejse-etui. Det beskytter dit rejsestrygejern mod den hårde medfart, kufferten kan få på rejsen. Dertil sikrer det også, at overskydende vand, du måske har glemt at hælde ud, ikke flyder ud i bagagen.

Effektivitet

Trods rejsestrygejernets kompakte størrelse, behøver du ikke nødvendigvis at gå på kompromis med dets effektivitet. Det er sjældent at finde et rejsestrygejern på mere end 1000 watt, men mindre kan sagtens gøre det. Typisk befinder de sig i et spænd mellem 800 og 1000 watt. Dette vil sagtens kunne klare de fleste beklædningsgenstande, men egner sig ikke til meget tykke materialer, da det vil tage meget længere tid.

Tips til at bruge et rejsestrygejern

Den største udfordring ved at anvende et rejsestrygejern er typisk manglen på et strygebræt. Er dette tilfældet, kan du dog sagtens stryge ved f.eks. at lægge et håndklæde på en hård flade såsom et bord. Men vær sikker på, at materialet kan holde til varmen, inden du går igang.

Hvis du vælger et rejsestrygejern med lodret damp er du sikker på altid at kunne glatte dit tøj, da det eneste det kræver er en bøjle at hænge det på.

Husk altid at se på strygeanvisningen i tøjets vaskemærke, så du ikke ødelægger det med for høj varme. Strygeanvisningen er angivet med 1-3 prikker, der indikerer lav til høj varme. Et kryds over strygesymbolet at strygning frarådes.

Undgå at stresse. Du kender sikkert situationen, hvor en skjorte skal glattes 2 minutter før, du skal ud af døren. Det ender ofte med en skjorte, der er endnu mere krøllet, end før du gik igang.

Stryg aldrig helt vådt tøj. I principielt kan det lade sig gøre, men det ideelle er at vente, til tøjet kun er fugtigt.

Vedligeholdelse af rejsestrygejern

Et rejsestrygejern skal vedligeholdes på lige fod med et almindeligt strygejern.

Det vil sige, at det med jævne mellemrum skal afkalkes. Dette gøres nemt med enten citronsyre eller en 1:9 blanding af eddikesyre og vand. Et tilkalket strygejern kan afsætte sorte pletter på strygetøjet, så derfor er det vigtigt for et godt resultat. Det er også muligt at finde en model med indbygget afkalkningsfunktion, hvilket må siges, at gøre det en del lettere.

Se også i brugsvejledningen, om strygejernet tåler vand direkte fra hanen med det kalk og de mineraler det indbefatter, eller det er bedre med demineralisteret vand eller vand fra flaske.

Mht. rengøring af rejsestrygejernets varmeplade, er det nemmest at blande lidt eddike med lidt salt i en gryde, akkurat lade det ramme kogepunktet og derefter bruge blandingen til at rengøre varmepladen.