Ledningsfrie støvsugere er blevet mere og mere populære blandt danskere i dag, og det er der mange gode grund til. Den primære fordel er selvfølgelig at rengøring rundt omkring i boligen bliver gjort meget lettere for dig, og du er ikke længere begrænset af en ledning og en stikkontakt.

I dag findes der mange forskellige modeller af forskellige typer; og hvor de før i tiden kun skulle fungere som et lille hjælpemiddel i dagligdagen, er der i dag flere og flere af disse bekvemmelige støvsugere som udmærker sig og som faktisk kan erstatte din almindelige støvsuger fuldstændig.

Markedet har dog også vokset sig enormt gennem årene, og det kan derfor godt blive lidt af en udfordrende opgave at finde den perfekte model. Det hjælper vi dig med nedenfor, hvor vi har udarbejdet en komplet guide til den bedste ledningsfri støvsuger til dine behov.

Derfor bør du investere i en ledningsfri støvsuger

ledningsfri støvsuger testDet er ikke underligt, at de ledningsfrie modeller er blevet så populære blandt danskere i alle aldersgrupper. Du kan nemlig drage nytte af en lang række fordele, når du vælger denne type støvsuger.

For det første kan du glæde dig over, at alle ledningsfri støvsugere under alle omstændigheder vil være lettere end almindelige støvsugere. Den gennemsnitlige vægt på en klassisk støvsuger med ledning er på omkring 7-9 kg., hvorimod en ledningsfri model kan veje så lidt som 2-3 kg. Det er altså en stor forskel, og gør dem også meget nemmere at transportere rundt i huset – uden at skulle være begrænset af en stikkontakt.

Der findes adskillige modeller i dag som automatisk leveres med en monteringsløsning, således at du bare kan hænge din støvsuger op på væggen efter endt brug. Dette gør dem især ideelle til hurtige små opgaver, hvor du ikke har lyst til at hive din almindelige, klodsede model frem hver gang.

Selvom at de fleste typer ledningsfrie støvsugere i dag primært er fremstillet med henblik på at skulle kunne gøre gulvet rent, kan du som regel regne med at din støvsuger leveres med en smule tilbehør og tilføjelser, så det er nemmere for dig at klare mindre opgaver i hverdagen. For eksempel fungerer visse modeller også som en ledningsfri håndstøvsuger, hvilket især er ideelt hvis du har en bil der skal gøres rent – eller hvis du blot har brug for at støvsuge trapperne.

Fordele og ulemper ved ledningsfrie støvsugere

Som du nok kan læse dig til ovenfor, er der altså mange fordele ved at vælge en ledningsfri model. Lad os opsummere disse for dig nedenfor:

  • Ledningsfrie støvsugere er lettere end almindelige støvsugere
  • Du er ikke begrænset af en ledning og kan nemt tage din støvsuger med dig overalt
  • Nem at opbevare og findes i et væld af designs
  • Kan som regel også anvendes som håndstøvsuger

Når det så er sagt, er der dog visse ting som du absolut skal være opmærksom på inden at du går ud og investerer i et ledningsfri støvsuger tilbud. For det første er det under alle omstændigheder vigtigt at huske på, at din tid er begrænset – og det kan vise sig at blive en klar ulempe, hvis du har et større område der skal gøre rent. Alt afhængig af hvor avanceret en model du investerer i, kan du som regel regne med at din ledningsfri støvsuger har en levetid på omkring 20-45 minutter ad gangen. Du kan være heldig at finde modeller der kan rengøre i op til en time, men det kommer også til at koste dig en hel del ekstra. Er det nødvendigt for dig at kunne støvsuge i en så lang periode som muligt, anbefaler vi at du vælger en ledningsfri støvsuger bedst i test.

Noget andet som du bør bære i sinde og som kan vise sig at være en ulempe alt afhængig af dine behov, er det faktum, at en ledningsfri støvsugers kapacitet er en hel del mindre sammenlignet med en almindelig støvsuger. Det betyder at du jævnligt skal tænke på at skulle både tømme beholderen og rengøre filtret for at opretholde din maskines ydeevne. Hvis du vælger at ignorere denne proces, vil du hurtigt opleve at din støvsuger bliver mindre og mindre effektiv.

Nu hvor vi har konkluderet at ledningsfrie støvsugere altså ikke er perfekte, lad os da opsummere ulemperne:

  • Du bliver begrænset af batterilivet medmindre at du investerer i en avanceret model
  • Støvsugerens kapacitet er mindre og kan være utilstrækkelig
  • Du skal ofte sørge for at tømme støvbeholderen og rengøre filtret
  • Støvsugeren kan være problematisk at opbevare hvis du ikke kan montere den på væggen

Det mest optimale ville selvfølgelig være, hvis du selv havde mulighed for at udføre en test af ledningsfri støvsuger før at du beslutter dig. Vi anbefaler i stedet at du opvejer de ovenstående fordele og ulemper med hinanden, for at danne dig et indtryk af, hvad der bedst kan betale sig for dig.

Ydeevnen bør spille en rolle

Det nytter selvfølgelig ikke noget at have en supersmart støvsuger i et lækkert design, hvis den ikke gør et tilstrækkeligt stykke arbejde når det gælder rengøringen. Desværre er det også her, at der er mange ledningsfrie støvsugere der stadig skuffer. Selvom at det kan være fristende at investere i det første og det bedste ledningsfri støvsuger tilbud fra en mere eller mindre ukendt producent, kan du som regel gøre dig selv en stor tjeneste ved at bruge lidt ekstra på en af de mere avancerede modeller – især hvis du har planer om at erstatte din almindelige støvsuger fuldstændig.

Når du vælger din ledningsfri støvsuger, er det også vigtigt at tænke på dine overordnede behov. Hvis du blot har brug for at kunne støvsuge let over gulvet engang i mellem, men ikke ønsker at den ledningsfri model skal erstatte din almindelige støvsuger fuldstændig, behøver du sikkert ikke at være så kræsen.

Hvis du derimod har kæledyr og/eller tæpper, og har brug for en model der kan håndtere disse typer opgaver, er det vigtigt at du vælger en model der udmærker sig på disse områder. Igen vil du sikkert opleve at en almindelig støvsuger gør et bedre stykke arbejde, så sørg for at gøre dit hjemmearbejde på egen hånd og sammenlign de førende modeller på markedet før at du går ud og køber. Det kan i langt de fleste tilfælde godt betale sig.

Den gennemsnitlige pris

Vi har flere gange nu sagt, at det bedst kan betale sig at investere en smule mere hvis du ønsker en pålidelig model, men hvor meget kan du egentlig regne med at komme af med?

I dag findes der ledningsfrie støvsugere i stort set alle prisklasser, og det kan derfor sagtens blive noget forvirrende at prøve at finde ud af, hvor meget du skal af med. Som hovedregel kan du sagtens finde en ledningsfri model til under tusind kroner, men hvor godt et stykke arbejde de gør, kan variere drastisk.

Vælger du derimod nogle af de førende modeller på markedet fra anerkendte producenter, må du forvente at komme af med mindst et par tusinde kroner, men her får du som regel også meget mere for pengene – både når det gælder design, batteritid og ikke mindst ydeevne. Igen kan det som regel bedst betale sig at sammenligne de mange ledningsfri støvsuger bedst i test og deres priser for at finde ud af, hvor du får mest for dine penge.

Tænk også på levetiden

ledningsfri støvsuger bedst i testUdover at skulle sikre dig at din ledningsfri støvsuger selvfølgelig kan gøre et tilfredsstillende stykke arbejde, skal du også sørge for at investere i en model som giver dig tilstrækkeligt tid til at gøre rent. Dette er måske et punkt som du ikke tænker så meget over under selve købet, og det er desværre en stor fejl.

De forskellige modellers batteritider kan variere drastisk. Nogle af de billigste modeller på markedet kan måske ikke gøre rent i mere end 10-15 minutter ad gangen, hvorimod de avancerede typer fører sig frem og kan gøre gulvet rent i over en time. Derfor er det også vigtigt, at du har en idé om, hvor længe du får brug for at bruge din ledningsfri støvsuger ad gangen.

Når du er færdig med at anvende din støvsuger, skal den selvfølgelig også lades op igen inden næste brug. Nogle modeller har en super hurtig opladningstid på kun et par timer, hvorimod andre modeller kan have brug for at blive ladet op gennem hele natten. Her kan du som regel igen forvente at de billigste modeller har en noget længere opladningstid, hvilket hurtigt kan blive frustrerende. Forestil dig bare at du er i gang med at gøre rent i boligen, og pludselig dør batteriet. På samme tid er der heller ikke nogen grund til at investere i en smart ledningsfri støvsuger som måske kan gøre rent i op til en time – men som ikke gør et tilfredsstillende stykke arbejde.

Med ovenstående på plads, kan vi altså kun konkludere, at batteritid og ydeevne bør gå hånd i hånd. Under alle omstændigheder bliver du først og fremmest nødt til at overveje dine egentlige behov. Kun herefter kan du gå i gang med at sammenligne egnede modeller.

Designs og opbevaringsmuligheder

Hvor der før i tiden kun eksisterede et begrænset udvalg af modeller, kan du i dag glæde dig over, at du har rig mulighed for at finde en smart ledningsfri støvsuger med et lækkert design.

Langt de fleste modeller på markedet i dag er nemme at opbevare. Normalt er en ledningsfri støvsuger stående, hvilket gør dem egnede til at hænge på væggen. Langt de fleste modeller leveres med en monteringsløsning, således at du nemt og hurtigt kan hænge støvsugeren på væggen efter endt brug, hvor den også kan genoplade. Her er det igen en klar fordel, at ledningsfrie modeller er meget lettere end klassiske støvsugere, da de ikke kun er nemmere at transportere rundt, men også at opbevare.

Selvom at ydeevnen og batteriets levetid selvfølgelig bør være de vigtigste faktorer når du skal vælge din støvsuger, kan du med fordel også sammenligne designs og looks når du kigger på de forskellige ledningsfri støvsuger test rundt på nettet. Bær også i sinde at forskellige støvsugere har forskellige vægtklasser, så husk også at overveje dette punkt.

Vedligeholdelse af din støvsuger

Noget, som vi desværre ikke kan komme uden om når det gælder ledningsfrie støvsugere er, at der er en smule vedligeholdelsesarbejde involveret – som du sikkert ikke er vandt til ved en almindelig støvsuger. Det er derfor vigtigt at du på forhånd gør op med dig selv, om du er villig til at bruge tid på at rengøre støvsugeren jævnligt for at sikre, at maskinens levetid opretholdes.

Stort set alle ledningsfrie støvsugere i dag er uden pose. Dette er en klar fordel, da du ikke skal bekymre dig om at investere i dyre støvsugerposer der hele tiden skal udskiftes. Til gengæld vil du dog hurtigt finde ud af, at støvsugerens kapacitet er en del mindre, hvilket betyder at beholderen tit og ofte skal tømmes – gerne efter hvert brug. Bliver du ved med at støvsuge med en støvsuger hvis beholder er spækket med støv og snavs, vil du hurtigt opleve at dens effektivitet forværres drastisk.

Derudover skal du også tænke på, at støvsugerens filter skal rengøres jævnligt. Dette behøver ikke nødvendigvis være efter hvert endt brug, og du kan med fordel investere i et par reservefiltre som du kan udskifte efter behov.

Kæledyr og tæpper

Har du kæledyr og tæpper i hjemmet, er det endnu vigtigere at du tager dig tid til at finde en ledningsfri støvsuger der kan håndtere disse typer opgaver uden problemer. Hvis du for eksempel har tæppebelagte trapper i din bolig, er det en klar fordel hvis der medfølger tilbehør til din støvsuger, således at du kan anvende den som en håndstøvsuger og nå ind på svære områder. Dette er også en god løsning, hvis du har brug for at støvsuge hundesengen fra tid til anden.

Du kan ikke gå ud fra at alle ledningsfrie modeller er lige gode til at støvsuge på tæpper og kæledyrshår, så sørg for at bære dette i sinde når du vælger din model på markedet.