Det er noget nær umuligt at undvære et strygejern. Selvom du måske ikke hører til dem, der tager på arbejde i en nystrøget skjorte hver eneste morgen, så har de fleste af os brug for at få vores tøj til at tage sig bedst muligt ud til særlige lejligheder så som fester, jobsamtaler osv.

Før i tiden var udvalget af strygejern meget begrænset, men det har i den grad ændret sig. Idag findes der et hav af typer og modeller på markedet. Derfor kan det godt være lidt af en jungle at gennemskue, hvilket strygejern, der kan dække dit behov. I denne artikel gennemgår vi de mange forskellige muligheder på markedet, og dermed bliver det forhåbentlig lidt lettere at vælge. Du kan også finde mere information i en strygejern test.

Uanset om du elsker eller hader at stryge, er der ingen tvivl om, at det letter processen betydeligt at have et ordentligt strygejern til rådighed.

Hvordan virker et strygejern?

strygejern testDet er de færreste, der ikke har haft er strygejern i hånden på et eller andet tidspunkt. Sandsynligvis har du allerede et strygejern i dit hjem. Det er nok også de færreste, der har brugt særlig meget tid på at tænke over, hvordan sådan et egentlig virker. Det er der jo ingen grund til, hvis det klarer de krøllede skjorter fint.

I gamle dage glattede man tøjet ved at hælde gløder ned i en metalkasse eller ved at varme metalplader op på komfuret eller brændeovnen. Selvom om princippet kan sammenlignes, er der siden da sket en stor teknologisk udvikling. Det moderne strygejern består nu af en varmeplade og et håndtag, der med en kombination af varme, tryk og damp kan glatte tekstiler. Denne metode er væsentligt mere effektivt – især hvis det anvendes på et ordentligt strygebræt.

De fleste strygejern på markedet idag giver mulighed for forskellige opsætninger og leveres med en termostat, der sikrer, at tøjet ikke risikerer at blive beskadiget af for høj varme. Strygeanvisngerne kan nu alligvel anbefales at tage sig tid til at læse.

Nedenfor får du en grundig gennemgang af de gængse strygejerns funktioner, som du kan kan bruge som guide til at finde det bedste strygejern – nemlig dét, der passer til lige præcis dig og din garderobe.

Funktioner

Hvilke funktioner, du kan finde på den pågældende modeller afhænger i første omgang af, om du vælger et strygejern uden damp eller med damp, og om der er tale om et ledningsfri strygejern.

Et dampstrygejern er uden tvivl det mest udbredte i de danske hjem. Dette skyldes hovedsageligt, at dampen gør det lettere at glatte folder ud og fjerne krøller fra tøjet. Udvalget i denne kategori er derfor også klart det største. Et strygejern uden damp fungerer bedst, hvis tøjet er let fugtigt eller sprayet med en smule vand, inden du stryger.

Dampstrygejern kan opdeles i 4 kategorier:

Normale dampstrygejern tilføjer fugt i form af damp til tøjet. Jo højere damp-udviklingen er, jo lettere og hurtigere vil det være at stryge tøjet, da dampen meget effektivt glatter krøller og folder ud.

Dampgenerende strygejern uden tryk er i stand til at generere helt op til 80-100 g. damp i minuttet. Vandet i denne type strygejern opbevares i en seperat beholder og vil typisk sælges inklusiv antikalk-patroner. Disse patroner bør skiftes ca. hver 2. måned alt efter, hvor hyppigt strygejernet anvendes.

Dampgenerende strygejern under tryk er et meget effektivt strygejern, der kan tilbyde helt op til imponerende 100-120 g. damp i minuttet. Derfor kan det hurtigt og effektivt trænge igennem alle typer tekstiler og anbefales især til dem, der har meget at stryge.

Normale dampgenerende strygejern kan producere op til den dobbelte mængde damp sammenlignet med de traditionelle dampstrygejern. Derfor er det et godt strygejern til genstridige folder i tykke stoffer.

Selvom de fleste strygejern ved første øjekast kan minde meget om hinanden, er der ganske meget, der adskiller dem. Før du du går på jagt efter et strygejern tilbud, er det derfor vigtigt at se på, hvilke funktioner og features, der er vigtigst for dig, så du bliver mest muligt tilfreds med dit køb.

Varmeplade

Varmepladen er den del af strygejernet, der er i direkte kontakt med dit tøj, hver eneste gang du stryger. Derfor er det vigtigt at vurdere, hvordan den er konstrueret på det strygejern, du har i kiggerten. Der findes varmeplader i mange forskellige materialer. Det kan være alt fra keramisk metal, aluminium, palladium og rustfrit stål.

Rustfrit stål er et meget almindeligt materiale på dampstrygejerns varmeplader. Dette skyldes overvejende, at det er er et meget billigt metal. Selv om rustfrit stål har et godt glid over tekstilerne, slides det dog hurtigt ned. Derfor kan det godt betale sig at investere i en non-stick varmeplade, hvis du bruger dit strygejern meget. En non-stick overflade vil holde betydeligt længere tid, og den er også meget nem at rengøre. Alle varmeplader har sine fordele og ulemper både hvad angår rengøring og glideevnen, der er vigtig for at undgå at beskadige stoffet.

Indstillinger

Langt de fleste dampstrygejern har en indbygget termostat, der sikrer, at temperaturen ikke løber løbsk og ødelægger tøjet. Dertil kan de bedste strygejern typisk også byde på flere forskellige forprogrammeringer, så du blot skal vælge, hvilken type stof du skal stryge. Derpå vil strygejernet så finde en passende temperatur til opgaven. Tjek dog alligevel altid anbefalingen på vaskemærket.

Opvarmningstid

Der kan være en ret markant forskel på, hvor længe de forskellige strygejern er om at varme op. Hører du til en af dem, der skal hurtigt ud af døren om morgenen – eller er du bare utålmodig, er det en god idé at sikre dig, at du ikke få valgt en af de langsomme modeller. Det vil komme til at irritere dig på den lange bane.

Dampevne

Når man investerer i et strygejern med damp, vil man selvfølgelig også gerne have en god og passende mængde damp. Dette angives i specifikationerne med antal gram pr. minut. Dette er nemt at få overblik over ved at sammenligne forskellige produkter i en strygejern test. Jo mere damp, der skabes, jo mere effektivt kan strygejernet ordne det krøllede tøj og glatte folderne ud. Vil du også gerne undgå de irriterende våde pletter på tøjet, er det et strygejern med en anti-dryp funktion, du skal kigge efter. Hvis du ofte stryger ting som jakkesæt eller gardiner, vil du sikkert kunne få gavn af et strygejern med såkaldt “lodret damp”, der gør det muligt at stryge disse stykker tekstil hængende lodret.

Kapacitet

Strygejernets vandkapacitet har stor betydning for, hvor nemt og bekvemt det vil føles at anvende det i hverdagen. Hvis du stryger meget, kan det være bøvlet og spild af tid at skulle fylde vandtanken på strygejernet alt for ofte. Når du mener at have fundet det helt rigtige strygejern tilbud, er det – udover vandtankens størrelse – også værd at sikre dig, at tanken er transparent. Det kan måske virke som en lille detalje, men ikke desto er det noget, der gør strygningen lettere.

Strømforbrug

Strygejernets strømforbrug aflæser du ved at kigge på modellens wattforbrug. Generelt kan man sige, at et højt tal betyder en høj effektivitet. Dog kan man sagtens finde adskillige bud på et strygejern bedst i test, der er særdeles effektive uden dermed at medføre en ubehagelig overraskelse, når el-regningen dumper ind af brevsprækken.

Automatisk sluk-funktion

Flere og flere strygejern på markedet slukker af sig selv, hvis de i en given tidsperiode ikke er blevet brugt. Dertil vil en del af strygejernene også slukke automatisk, hvis de skulle vælte om på siden. Især hvis der er små børn i husstanden, er dette en funktion, der kan være med til at mindske antallet af bekymringer en smule.

Ledning eller ledningsfri?

En passende lang ledning på dit dampstrygejern er et must. Der findes ikke noget mere frustrerende end ikke at kunne bevæge sig frit omkring strygebrættet eller konstant at være ved at snuble. En ledning, der let kan rulles samme, er også en praktisk detalje, du med sikkerhed vil blive glad for.

Som alternativ kan du også vælge at anskaffe dig et trådløs strygejern, der nemt oplades i en elektronisk ladestation. Disse strygejern uden ledning bliver med god grund mere og mere populære. Da det er et forholdvis nyt produkt på markedet, kan det dog være en god idé at få et overblik i en test af strygejern, da varmestyrken kan variere meget.

Vægt og størrelse

De fleste strygejern vejer ikke mere end et par kilo og er dermed meget lette at arbejde med. Gennemsnitsligt vil et dampstrygejern have en længde på maksimalt 300 mm. og måle omkring 155 mm. i bredden.

Vægten spiller en stor rolle for, hvor bekvemt strygejernet er at anvende. Jo lettere det er, jo lettere vil det også være at anvende. Og jo mere du stryger, jo større betydning vil dette naturligvis have. Dertil vil et letvægts-strygejern også egne sig bedre til at have med på farten, hvis du rejser meget. Under alle omstændigheder bør du ikke gå let henover dette punkt. Det er selvfølgelig især vigtigt at være opmærksom på, hvis du handler online, og dermed ikke har mulighed for at have strygejernet i hånden. Hvis du søger på internettet efter strygejern bedst i test, vil denne oplysning om de anmeldte produkter også være beskrevet.

Hvad koster et strygejern?

Dampstrygejern er blevet en populær varer og også den mest almindelige type strygejern på det danske marked. Defor er det også muligt at finde en model i snart sagt ethvert prisleje. Faktisk kan det sagtens lade sig gøre at finde et billigt strygejern på helt ned til 100 kr. Når det så er sagt, vil et typisk strygejern med damp af god kvalitet koste et sted mellem 300 og 600 kr.

De trådløse modeller er mindre udbredte, og derfor vil prisen for disse som oftest også være en anelse højere. Disse strygejern starter på en pris i omegnen af 350 kr.

Den højeste pris er dog ikke altid ensbetydende med den bedste kvalitet. Og det vigtigste er, at du vælger det bedste strygejern i forhold til at matche dit behov og dine ønsker til dit nye strygejern. Hvis du kun stryger meget sjældent, kan en billigere model sikkert sagtens dække dit behov. Disse modeller kan du findes til en virkelig god pris. Du kan også overveje, om du kan nøjes med et mini strygejern. Har du derimod store strygebunker eller særlige krav til funktionerne, må du regne med at investere en smule mere for et strygejern.

Fordele ved at købe et (nyt) strygejern?

Det moderne strygejern har på relativt kort tid gennemgået en rivende udvikling. Så alt afhængig af, om du har et strygejern i forvejen – og hvor gammelt det evt. er, vil der være mange fordele ved at investere i en nyere model. Jo mere strygetøj du har, jo mere markant vil forskellen og fordelene selvfølgelig være. Der vil nemlig være meget tid at spare, og samtidig vil du også passe bedre på dit tøj, der dermed holder længere.

Hvis du hører til dem, der nærmest kun stryger i anledning af Moster Odas 80 års fødselsdag, er du måske helt tilfreds med det gode gamle strygejern. Men måske har dit gamle strygejern ikke de sikkerhedsforanstaltninger, som efterhånden er blevet en standard på de nye, moderne strygejern. På dette felt er der nemlig – og heldigvis for det – sket store fremskridt de senere år. Har du siden sidste køb af strygejern fået børn, kan det være en rigtig god anledning til at skifte til en ny og mere sikker model.

Hvordan vælger jeg et strygejern?

strygejern tilbud

Det kan godt være lidt af en udfordring at finde ud af, hvilket strygejern man skal købe. Med alle de mange nye modeller, der er at finde på markedet, kan det føles som en jungle. Måske har denne guide givet dig en idé om i hvilken retning, du skal lede. Men det kan også sagtens være, at endnu flere spørgsmål har hobet sig op.

Skal det nu være et almindeligt strygejern eller et strygejern med damp? Og hvis det skal være et med damp, hvilken type skal det så være? Har jeg brug for et trådløst strygejern eller er et med ledning helt fint? osv. osv.

Det enkleste er at starte med at få et overblik over, hvad du skal bruge dit strygejern til. Er behovet f.eks. stort eller småt? Stryger du dagligt skjorter, vil en af de mere solide modeller med flere funktioner være at foretrække, mens et mindre behov kan dækkes af et mindre avanceret og billigere strygejern.

Dampstrygejernet er – udover at være både hurtigere og mere effektivt – også fordelagtigt, hvis du vil have mulighed for at kunne stryge dit tøj, når det er helt tørt og kommer direkte fra skabet.

Skal du bruge damp, skal du naturligvis også bruge vand. Og her er det igen størrelsen på strygebúnken, der afgør, hvor stor en vandtank, du har brug for, hvis du vil undgå at skulle løbe efter vand hele tiden. En del af valgene handler simpelthen om hvor bekvemt, du ønsker, det skal være at anvende strygejernet. Det gælder f.eks. i spørgsmålet om en anti-kalk funktion, der gør det utroligt meget lettere at holde sit strygejern fri for kalk. Og den ledningsfri løsning, der giver dig fuld bevægelighed uden snublefare osv osv. Gå listen over funktioner igennem og find ud af, hvad der er henholdsvis nødvendigt, en lækker bonus og helt unødvendigt. Derefter kan du forsætte videre til de mange artikler, tests og anmeldelser på internettet og finde frem til det strygejern, der passer lige præcis til dig.

Tips til at bruge et strygejern

For at opnå et godt resultat og undgå at skade dit tøj, er det bedste råd at undersøge vaskeanvisningen grundigt. Hvis du ikke kan finde en vaskeanvisning i dit tøj, gælder det om at fastslå materialet og undersøge, hvilken temperatur dette tåler.

Vaskeanvisninger angiver med prikker i strygesymbolet, hvor høj temperatur tøjet bør stryges ved.

  • Én prik betyder, at tøjet ikke bør stryges på mere end max. 110 grader. Det frarådes derfor også at anvende damp. I denne kategori finder du tekstiler som bl.a. akryl og silke.
  • To prikker indikerer, at tøjet kan klare strygning med op til 150 grader. Dette gør sig gældende for tekstiler som uld, polyester og blandingsmaterialer.
  • Tre prikker fortæller, at tøjet kan stryges på op til 200 grader. Tekstil med dette mærke er f.eks. bomuld og hør.
  • Et kryds henover stryge-symbolet betyder, at strygning inkl. strygning med damp og anden dampbehandling frarådes på dette stykke tøj.

For at få den største succes og den mest skånsomme behandling af tøjet, kan det anbefales at anvende et dampstrygebræt, da dampen dermed kan passere frit .

Når vaskemærket er tjekket, er det bare at gå igang. Dog får du lige et par gode råd med på vejen:

  • Tålmodighed er en dyd – Du kender sikkert godt dét med at skulle stryge tøjet 2 minutter, inden man skal ud af døren… og ende op med endnu flere folder, end der var. Hemmeligheden bag et godt resultat er tid og en rolig hånd. Sæt for eksempel noget god musik eller en lydbog på, hvis du har en stor bunke, der skal ordnes.
  • Følg strygeanvisningen – Det værste der kan ske er at komme til at ødelægge sit tøj med strygejernet. Se derfor på strygemærket, inden du begynder. Temperaturen tøjet kan tåle, er markeret med prikker i strygesymbolet.
  • Stryg ikke dit våde tøj – Principielt kan man godt stryge vådt tøj, men ideelt bør det være rimeligt tørt, inden du går igang. I nogle tilfælde kan det være en fordel, at tøjet er fugtigt. Vælg det rigtige vand – Nyere dampstrygejern kan oftes fyldes med vand direkte fra hanen uden problemer. Men det er en god idé at konsultere brugsanvisningen, så du er sikker.
  • Husk at slukke strygejernet – Selvom hovedparten af nye strygejern har en automatisk sluk-funktion, er det risikabelt at gå fra et tændt dampstrygejern. Vær især opmærksom på det, hvis der er små børn i hjemmet.

Vedligeholdelse af strygejernet

Det vigtigste ved vedligeholdelsen af et strygejern er at sørge for, at det ikke kalker til. Dette er især en risiko, hvis du bor i en del af landet, der har hårdt vand. Hvorvidt det gælder for dig, kan du enten google dig til eller spørge det lokale vandværk.

Hvis dampstrygejernet udsættes for kalk og mineraler, kan det påvirke dampstrygejernets effektivitet. Nogle strygejern er i stand til at forarbejde kalken, mens andre vil have bedre af, at du anvender demineraliseret eller kogt vand.

Hvis dit strygejern kalker til, kan det risikere at afsætte mørke pletter på tøjet. Derfor er det vigtigt at sørge for en grundig afkalkning med jævne mellemrum. Det anbefales at afkalke ca. en gang om måneden alt afhængig af, hvor meget du anvender strygejernet. Derudover er det naturligvis vigtigt at tømme tanken efter endt brug, så du undgår at den står og forkalker.

Til afkalkning kan du bl.a. bruge citronsyre eller en blanding af eddikesyre og vand (1 del eddikesyre til 9 dele vand). Hæld væsken i vandbeholderen på strygejernet og sæt det på højeste temperatur. Hold derefter strygejernet indover en vask og aktiver dampfunktionen. Vær endelig meget forsigtig, når du gør dette. Derfra klarer strygejernet resten af opgaven, ved at dampfunktionen fører væsken gennem apparatet. Det er også muligt at finde et dampstrygejern, der har en indbygget afkalknings-funktion, der gør processen en hel del nemmere.

Med hensyn til rengøring af strygejernets varmeplade, kan du bruge en blanding af eddike og salt. Put lidt eddike og lidt salt i en gryde og lad det lige akkurat nå kogepunktet. Derefter kan du rengøre varmepladen med blandingen.

Sikkerhed ved brug af strygejernet

Hvis du har små børn eller kæledyr i hjemmet, er det en god idé at se efter et strygejern, hvor sikkerheden er helt i top. Dette giver dig færre bekymringer for ulykker og øger trygheden i dit hjem. De fleste dampstrygejern idag har en automatisk slukke-funktion, der slukker efter et givent tidsinterval. Dette er en rigtig god sikring, hvis du kommer til at forlade hjemmet med strygejernet tændt.