Dampstationer er de seneste par år blevet mere og mere populære på det danske marked. Dette til trods for, at en dampstation typisk koster en del mere end et traditionel dampstrygejern. Dette skyldes først og fremmest, at en dampstation får kål på strygebunkerne både lettere og hurtigere end det gode gamle strygejern. – Et faktum, der gør, at mange finder det investeringen værd. Især for dem, der har meget, der skal stryges. Det er ganske sjældent, at man møder et menneske, der virkelig bare elsker at stryge. Men der er ingen tvivl om, at opgaven i hvert fald bliver hurtigere overstået og typisk også med et bedre resultat, hvis du anvender skifter dampstrygejernet ud med en dampstation. I denne guide går vi igennem de forskellige modeller, der er at finde på markedet og sætter fokus på nogle af de faktorer, det er værd at kigge nærmere på, før du investerer i din egen dampstation. Det kan også altid anbefales at søge efter mere viden om de enkelte modeller ved at undersøge en dampstation test.

Hvad er en dampstation?

En dampstation fungerer på mange måde fuldstændig som et dampstrygejern. Den store forskel ligger i, at dampstationens tank er i stand til at indeholde en væsentligt større mængde vand. Jo mere damp, jo mere effektivitet, og derfor kan en dampstation, selv når gælder meget kraftige tekstiler, presse vanskelige folder og krøller ud. Derudover er det ikke nødvendigt at skifte indstillinger på dampstationen, da opgaven kan klares med én enkelt indstilling. Det er en af de overvejende grunde til, at du med stor sikkerhed vil opleve strygning med en dampstation som markant nemmere arbejde, hvis du står med en stor bunke strygetøj.

Der findes et meget stort udvalg af dampstatoner på markedet, og naturligvis passer de ikke alle til det endnu større udvalg af strygejern. Derudover vil de naturligvis også have forskellige specifikationer og kunne tilbyde forskellige funktioner. Ved hjælp af denne guide, får du forhåbentligt en god og udførlig vejledning, der kan sætte dig i stand til at danne dig et hurtigt overblik i en strygestation test. Det sikrer dig, at du har bedst mulige forudsætninger for at vælge en dampstation, du vil have glæde af i mange, mange år fremover.

Hvilke dele består en dampstation af?

dampstation tilbudTil forskel fra et helt almindeligt standard-strygejern, er en dampstation sammensat af en enhed, der indeholder en vandtank, et varmelegeme og en pumpe, der er koblet til et letvægts-strygejern via et stykke gummislange. Denne opdeling af enhederne gør, at der produceres en konstant mænge damp på et meget højt tryk, der kan fjerne umulige folder fra selv de vanskeligste materialer. Det er også en mulighed at samle en dampstation, et strygejern og et strygebræt i et, hvilket kaldes for et dampsystem. I et sådan dampsystem, er der et ventilations-system indbygget i selve strygebrættet, der er i stand til at kunne suge dampen ud af tøjet fuldstændig automatisk. Dette må siges at være en noget mere avanceret udgave, og derfor vil det typisk også være en større investering. Du kan regne med, at et sådan system vil starte på omkring 8000 kr. og opefter. Derfor vil det også typisk kun være personer der f.eks. har syning, som den store hobby, der anskaffer sig et decideret dampsystem.

Hvordan virker en dampstation?

Den lille hemmelighed bag succesfuld og effektiv strygning er damp, damp og atter damp. Og det må man sige, at du får i store mængder med et dampstrygejern med dampstation. Hvor et almindeligt dampstrygejern har en integreret dampfunktion, udmærker en dampstation sig ved at have en stationær dampgenerator, der sørger for produktion af damp til strygejernet. Derfor vil damptrykket i en dampstation kunne blive markant højere.

Dette gør også, at det kræver et særligt strygebræt, der tillader dampen at kunne slippe ned igennem brættets overflade, da tøjet ellers vil ende med at blive vådt i kraft af den større mængde damp.

En dampstation er som sådan ikke en af historiens største teknologiske landvindinger, men i forhold til til anvendelighed og bekvemmelighed i hjemmet, må det siges at have gjort en kæmpe forskel. En af disse forskelle er, at du til forskel fra det almindelige strygejern ikke behøver at bekymre dig om at løbe tør for vand, når du anvender en dampstation. Dampstationens fornemste opgave er nemlig at sørge for, at du altid har fuld damp på strygejernet, mens du stryger. Dette sørger den for via et tyndt rør skjult i ledningen.

Har du brug for at kunne stryge beklædningsgenstande, hvor damp ikke er påkrævet, kan du blot slå damp-funktionen fra og derefter bruge strygejernet, som det er. Du vil så blot have et handy, lille strygejern, der er nemt at bruge.

Størrelse og design

Det giver næsten sig selv, at et strygejern med dampstation både er større og tungere i sammenligning med et almindeligt dampstrygejern. Der er dog blandt de forskellige dampstations-modeller en del forskel. Dette er naturligvis vigtigt at holde sig for øje, hvis du planlægger at skulle pakke dampstationen sammen og opbevare den hver gang, du har brugt den. Ideelt set er det dog mest praktisk at sætte sin dampstation op et sted, hvor den kan få lov til at stå mere permanet. På den måde er den også altid klar og lige til at gå til, når der skal ordnes en skjorte eller en kjole til en spontan begivenhed.

Hvad koster en dampstation?

Med den stigende popularitet er udbudet af dampstationer også blevet tilsvarende større, og det gør, at det nu også er blevet nemmere at finde dampstationer i mange forskellig prislejer. – Og vigtigst er det, at der er kommet mange flere gode dampstation tilbud. Hvis du bruger lidt tid på at undersøge markedet, er det således muligt at få rigtig meget dampstation for sine penge.

Som en tommefingerregel kan man dog sige, at det er muligt at finde en strygestation til en pris, der typisk starter helt nede omkring de 400 kr. Hvis du er på jagt efter en dampstation af højere kvalitet, ligger de i prislejet fra 600 kr. og helt op til over 3000 kr. i den dyre ende. Det betaler sig derfor, at finde ud af, præcis hvad du har brug for, da der naturligvis ikke er nogen grund til at betale ekstra for funktioner, du alligevel aldrig vil komme til at bruge.

Fordele og ulemper ved en dampstation

Mange af os har nok prøvet at komme ud af badet og opdage, at lige præcis det tøj, vi regnede med at hoppe i, er helt og aldeles krøllet og foldet. Og nu er tiden virkelig knap. Det er lige præcis sådanne situationer, du kan undgå ved at købe en dampstation i stedet for et almindeligt dampstrygejern. Det får nemlig glattet dit tøj både hurtigere, nemmere og mere effektivt, og det gør alt andet lige livet – og især de stressede morgener – noget lettere.

Hører du derimod til dem, der kun stryger en skjorte i anledning af et bryllup eller en begravelse, vil du måske synes, at en dampstation er lige lovligt meget at gøre ud af det.

Da dampstations damptryk dannes i en ekstern vandtank, giver den mange fordele:

Lodret dampskud

På en dampstation er lodret damp en særdeles brugbar funktion, som kun ganske få almindelige dampstrygejern tilbyder. Denne funktion gør det eksempelvis muligt at glatte gardiner, jakkesæt, kjoler osv., mens de hænger på hhv en gardinsstang eller en bøjle.

Stor vandbeholder

Da en dampstation kommer med en tank, der har en meget større kapacitet end på et almindeligt strygejern, vil du sjældent skulle fylde den op og kan således stryge større mængder tøj i meget længere tid.

Selvfølgelig har en dampstation også ulemper – alt efter hvordan man vælger at se på det:

Højere pris

Generelt er en dampstation en del dyrere end et almindelige strygejern med damp. Det er muligt at finde en dampstation af god kvalitet til omkring 600-1000 kroner, hvorimod et helt udemærket dampstrygejern kan fås fra 250 kr. og op. Dog er det muligt at anskaffe sig en absolut prisvenlig dampstation ved at holde øje med de mange fordelagtige dampstation tilbud.

Kræver mere plads

En dampstation kræver noget mere plads end et strygejern, og det kan anbefales at give den en permanent plads istedet for at pakke den op og ned.

Langsom opstart og nedkøling

Du skal regne med, at en dampstation vil tage lidt længere tid end et almindeligt dampstrygejern både i forhold til at varme op og at køle ned igen.

Hvordan vælger man en dampstation?

dampstrygejern med dampstationDen stigenede popularitet af dampstationer på det danske marked har gjort udbudet meget stort, og der er nu et hav af forskellige modeller, der kan vælges imellem.

Derfor er det først og fremmest vigtigt at sige, at du ikke bør vælge den ene dampstation frem for den anden blot fordi den er billig, har fået mange gode anmeldelser, eller at den er dyrere end de andre og dermed antageligt må være bedre. Du skal vælge en dampstation, fordi den matcher de behov, du har, og dine ønsker til dette nye medlem af husholdningen. I din søgen efter en dampstation, kan det være god inspiration at se på en dampstation bedst i test. Uanset om det er den model, du ender op med at købe eller ej, vil det give dig en god idé om, hvad der adskiller de gode dampstationer fra de mindre heldige.

For nogle er det vigtigt, at dampstationen er kompakt og dermed ikke optager mere plads end højst nødvendigt. For andre kan det være størrelsen på vandtanken, der tæller højest. Der findes dampstationer med et enormt udvalg af forskellige funktioner, så det er vigtigt, at du gør dig klart, hvad der er vigtigt for lige præcis dig og din families garderobe. Giv dig hellere god tid end at foretage et forhastet køb, som du måske ender med ikke at være tilfreds med. – Eller et køb, hvor du har betalt alt for meget for dampstationen, fordi de mange funktioner slet ikke var nødvendige. Det behøver ikke at tage mere end et par minutter, at gå nedenstående liste igennem, hvorefter du vil være klædt på til at vælge den bedste dampstation for dig.

Men hvad skal du så kigge efter? Som det også gør sig gældende for almindelige strygejern, er det nogle af de mest basale funktioner, der er vigtigst at kigge nøje på.

Vægt

Sørg for at købe et strygejern, der er rart at have i hånden. Dvs. et det hverken er alt for tungt eller alt for let. Et letvægts-strygejern er selvfølgelig lettest at arbejde med, men til gengæld kan det kræve et hårdere tryk. Vælg den dampstation du foretrækker. Hvis du køber online og ikke har mulighed for at prøve, hvordan det føles i hænderne, bør du søge hjælp i en dampstation test, hvor denne del af brugervenligheden typisk også vil være beskrevet.

Betjening

Undersøg om alle knapper osv. som skal bruges til at betjene dampstationen, er logisk placeret, er nemme at se og nemme at justere. Der findes ikke noget mere irriterende end at skulle fumle og famle sig frem til den rette indstilling.

Varmeplade

En non-stick varmeplade er som regel markant nemmere at rengøre end en varmeplade lavet af f.eks. rustfrit stål. Dog skal man være forsigtig med ikke at komme til at ridse den. Rustfrit stål bruges ofte som materiale til varmeplader, da det er et relativt billigt metal. Desværre kan det også blive ridset og smudset, og det holder typisk ikke så længe som andre materialer. Hvis du stryger meget, kan det derfor sagtens betale sig at investere i en dampstation med en varmeplade af eksempelvis et non-stick materiale. Varmepladen er ekstra vigtig, fordi det er denne del af strygejernet, der på den mest direkte måde vil komme i kontakt med dit tøj. En beskidt eller ridset varmeplade kan risikere at udøve stor skade på tøjet, så dette punkt på tjek-listen, bør man ikke gå let henover.

Automatisk sluk-funktion

Det er efterhånden blevet standard, at strygejern produceres med en automatiseret sluk-funktion.

Dette gør, at strygejernet slår fra, når det har været ude af brug i et givent antal minutter. Skulle strygejernet vælte, vil mange modeller også sørge for, at det slukker. Har du børn i huset, er dette især en rigtig god funktion. Og hvis du hører til dem, der altid bekymrer sig for, om strygejernet nu også blev slukket, efter du har forladt huset, er det også en detalje, der kan give dig en bekymring mindre i hverdagen.

Tændt-indikator

Det virker banalt, men faktisk er det ganske bekvemt at være sikker på ikke at overse, at dampstationen er tændt – og derfor varm! Der er ingen grund til at brænde fingrene, hvis det kan undgås.

Ledningens længde og opbevaring af ledningen

Findes der noget mere irriterende end en ledning, der er alt for kort til, at du kan komme til at stryge fra de vinkler, du gerne vil? Eller endnu værre, at ledningen ikke kan nå hen til den stikkontakt, du skal bruge. Derfor bliver du glad for at bruge lidt tid på at finde en dampstation med en ledning, der er tilpas lang. Se også efter en model, hvor det er nemt at rulle ledningen op på en praktisk måde, hvor den ikke kan rulle sig selv ud igen. Så slipper du både for, at den kludrer sig sammen, og for at den roder rundt i skabet, hvis du pakker den væk.

Variabelt damp-niveau

Ved at vælge en dampstation-model, hvor det er muligt at kontrollere den mængde af damp, som dampstationen generer, kan du skrue op, når du f.eks. forsøger at få genstridige folder ud af sengetøjet og skrue ned, når du glatter finere tekstiler. Det gør det dejligt fleksibelt at arbejde med dampstationen.

Transparent vandtank

Det kan forekomme at være en ligegyldig detalje, men i den daglige brug af dampstationen, er det en aldeles praktisk foranstaltning at kunne holde øje med, om dampstationen er ved at trænge til en opfyldning uden at skulle løfte låg eller lignende. På den måde slipper du også for at løbe tør for damp, lige som du er godt igang med arbejdet.

Lodret damp

Ved at vælge en dampstation med lodret damp, får du den store fordel, at du kan stryge tekstiler, der hænger lodret. Det kan f.eks. være tunge gardiner, som kan være noget værre bøvl at bokse rundt med på et strygebræt, eller en kjole eller et jakkesæt, der blot trænger til en hurtig glatning.

Tips til at bruge en dampstation

Tips og tricks til at få det meste ud af en dampstation adskiller sig ikke væsentligt fra et almindeligt, traditionelt dampstrygejern.

Som udgangspunkt skal man altid tage sig tid til at kigge på strygeanvisningen i vaskemærket, da for høj varme og for meget damp kan skade nogle typer tekstiler. Er der ingen vaskeanvisning – det sker jo, at vi klipper dem ud, fordi de kradser eller stikker op i nakken – må vi selv gøre en indsats for at bestemme materialet og derefter undersøge, hvad det kan tåle.

Vaskeanvisningen vil med prikker i strygesymbolet angive, hvilken temperatur det anbefales at stryge tøjet ved.

  • 1 prik: Dette omfatter sarte tekstiler som f.eks. silke og akryl. Tøj af disse materialer kan stryges ved max. 110 grader. Derfor frarådes det at anvende damp.
  • 2 prikker: Gælder for tekstiler såsom polyester, uld og blandede materialer. Denne type tøj kan stryges på en temperatur op til 150 grader.
  • 3 prikker: Omfatter eksempelvis materialer som hør og bomuld, der må stryges ved en temperatur på max. 200 grader.
  • Kryds over stryge-symbolet: Dette symbol betyder, at strygning inkl. dampstrygning eller anden behandling med damp frarådes.

Når der er styr på anvisningerne i vaskemærket , er det egentlig bare om at komme ud over stepperne og bunkerne med tøj. Alligevel får du et par nyttige råd med på vejen.

  • Giv dig god tid. Det der med at skulle stryge sit tøj to minutter i afgang, kan risikere at give bagslag. I kampens hede kan det sagtens ske, at du ender op med tøj, der har endnu flere folder, end før du gik igang. Så hvis du vil være sikkert på et krølfrit resultat, betaler det sig at undgå stress og jag omkring strygebrættet.
  • Tjek vaskemærket. Som nævnt ovenfor, er noget af det aller vigtigste før du stryger at se på strygeanvisningen. En forkert indstilling af dampstationen kan i værste fald lave store skader på dit tøj.
  • Undgå at stryge driv-vådt tøj. Det kan i princippet godt lade sig gøre. Men det er absolut at foretrække, at vente til tøjet er mere fugtigt end vådt. Med en dampstation har du også alle forudsætninger for at få et godt resultat, når du stryger tørt tøj, der kommer lige fra skabet eller tørretumblerne.
  • Brug vand, som dampstationen kan tåle. Mange modeller tåler uden problemer vand, der er tappet fra hanen inklusiv det kalk og de mineraler, der følger med. Men andre modeller gør ikke. Så læs altid brugsanvisningen grundigt, før du tager din nye dampstation i brug.
  • Sluk dampstationen efter brug. Tiltrods for at langt de fleste dampstationer på markedet idag kommer med en sluk-funktion, der slår fra automatisk, er det stadig ikke uden risiko at efterlade en tændt dampstation. Dette gør sig selvfølgelig især gældende, hvis der er børn i husstanden.

Vedligeholdelse af dampstationen

En regelmæssig afkalkning af din dampstation er den vigtigste del af vedligeholdelsen. Dette gør sig især gældende, hvis du har meget kalkholdigt vand. Kalker dampstationen til, kan det gå udover dens effektivitet, men det kan også afsætte sorte eller brune pletter på dit tøj.

Du kan enten bruge citronsyre eller en eddikesyreblanding (1 del til 9 dele vand) til at afkalke dampstationen. Der findes heldigvis også dampstationer med en funktion, der sørger for automatisk afkalkning. Dette er selvfølgelig noget lettere at have med at gøre.

Dampsystemets varmeplade er også vigtig at holde ren. Hvis du putter lidt salt og lidt eddike i en gryde og varmer det op, til det lige præcis rammer kogepunktet, har du en rigtig god og effektiv blanding til at klare dette job.