Fedtede briller, beskidte smykker… Dem har vi vist alle sammen et par stykker af. Og ofte bliver de ikke renset eller rengjort ordentligt, fordi det simpelthen er så besværlig en opgave, at den bliver udskudt gang på gang. Du har sikkert gennem tiden afprøvet forskellige rensemidler og pudseklude. Men ofte er de meget skrappe og kan risikere at skade dine egendele. Og ikke nok med det, du skal også indånde en masse giftige kemikalier.

Den gode nyhed er, at der findes en meget lettere løsning. Et ultralydsapparat rengør hurtigt og nemt de fleste små genstande såsom briller, smykker, ure osv. Før i tiden var ultralydsrensere forbeholdt industrien og var derfor også både klodsede, tunge og dyre. Med tiden er den dog blevet tilgængelig for den almindelige forbruger, og det er nu muligt at investere i en ultralydsrenser for blot et par hundrede kroner.

Denne guide har til formål at klæde dig på til vælge den ultralydsrenser, der passer til dit behov. Det kan også altid anbefales at få et overblik over de forskellige produkter på markedet i en ultralydsrenser test. Der vil du kunne få et godt overblik over de forskellige modellers egenskaber, der gør det muligt at foretage en kvalificeret sammenligning.

Hvad er en ultralydsrenser

ultralydsrenser brillerEn ultralydsrenser er en maskine, der bruges til at rense mange forskellige objekter. Den eneste forudsætning for at tingene kan renses i ultralydrenseren er, at de kan tåle den rensevæske, de skal sænkes ned i. Ultralydrensere kan fås til alverdens behov og findes i både små, kompakte modeller og på den anden ende af skalaen; store maskiner, der bruges i industrien. De små og billigere modeller bruges typisk til at rense briller, smykker og lignende små objekter. Industristørrelserne kan bruges til meget store genstande som f.eks. motordele.

Overordnet set er ultralydsrensning en metode, der anvender ultralyden til mekanisk rengøring af forskellige genstande. Ultralyden ligger typisk et sted mellem 20 og 400 kHz og kombineres oftest med en rensevæske fremstillet specielt til formålet. Vand kan også anvendes som væske i ultralydsrenseren. Dog er resultat sjældent lige så godt som med den specialfremstillede væske.

I kraft af sin ultra-skånsomme og effektive rensemetode, har ultralydsrensere længe været brugt i brancher, der har brug for stor præcision. F.eks. i forbindelse med produktion af optiske linser, ure, tandlægeudstyr og kirurgiske redskaber. Men også produkter som golfkøller, grammofonplader, diverse elektronisk udstyr, skydevåben og musikinstrumenter har haft ultralydsrensere med i processen. Der findes både modeller, der bruger elektricitet, mens andre kører på et batteri. Det er typisk de små og ekstremt handy versioner af ultralydsrenseren, der kan klare jobbet med et par AA batterier.

Ultralydsrenserens historie

Allerede siden 50’erne har ultralydsrensere været brugt i industrien. På daværende tidspunkt var den dog så dyrt et stykke special-udstyr, at almindelige mennesker ikke havde adgang til den. Heldigvis varede det ikke så længe, og fra 70’erne blev den produceret i et prisleje, der gjorde, at det var muligt at have den i en almindelig husholdning. Med tiden er der udviklet et hav af modeller, hvorfor det idag er muligt at få ultralydsrensere på størelse med en tennisbold – og selvfølgelig også stadig de helt store, der så let som ingenting sluger en hel motor.

Hvordan virker en ultralydsrenser?

En ultralydsrenser fungerer ved hjælp af såkaldte kavitationsbobler. Når boblerne dannes, påvirkes de kraftigt af lydbølger. På den måde udsættes objektet for bevægelse og pres fra væsken, der fjerner alt snavs. Men hvordan kan et apparat, der ved første øjekast ikke ser ud til at gøre andet end at blæse luft, have så stor effekt?

For at forstå hvordan lydbølger fungerer, skal vi se på de forkellige frekvensområder. De lave frekvenser kaldes også infralyd. Når mennesker, der bor tæt på vindmøller, klager over støj, er det lyd fra dette frekvensområde, der generer dem. I det næste frekvensområde finder vi de lyde, der er hørbare for mennesker og dyr. Til sidst kommer de højfrekvente lyde, der ikke kan opfanges af det menneskelige øre, og det er her, ultralyd kategoriseres.

Alt afhængig af hvilken type ultralydsrenser, der er tale om, og hvilken genstand, der skal renses, kan det være nødvendigt at bruge rensevæske fremstillet specielt til formålet. Andre opgaver kan klares med vand. Det kommer også an på hvilken type af snavs, der skal fjernes, da noget naturligvis fjernes nemmere end andet.

Denne process er særdeles effektiv og trænger ind i alle usynlige kroge, der umuligt ville kunne rengøres med en klud. Det er derfor ultralydsrensere anvendes i forbindelse med rengøring af medicinske redskaber til f.eks. kirurgi.

I alle ultralydsrensere findes en såkaldt transducer. Man kan kalde den for apparatets “motor”, da det er den, der driver hele apparatet. Ultralydsrenserens effektivitet afgænger af transducerens kvalitet. Det gælder både for slutresultatet, men også for hvor hurtigt apparatet renser.

En transducer er enkelt forklaret et komponent, der omdanner én energiform til en anden form for energi. På den måde er transduceren i stand til at producere lydbølger, der sendes ud i ultralydsrenseren, hvor de skubber til væsken med stor kraft.

Når du skal rense en genstand, placerer du den i ultralydsrenserens kurv/kammer. I dette kammer, skal der også tilsættes en væske, der passer til formålet. Det kan være et organisk opløsningsmiddel eller vand alt efter hvilken genstand, der er tale om. Bruges der vand, tilsættes der types et vaskemiddel eller lignende, der kan hjælpe med at opløse f.eks. fedtstoffer og olie.

Når genstanden, der skal renses er placeret i kammeret, og du har væsken parat, skal du igang med at bruge transduceren. På nogle modeller er transduceren indbygget i apparatet og på andre, skal den sænkes med ned i kammeret. Når boblerne imploderer under kavitationen, der blev beskrevet nærmere tidligere i denne artikel, skabes en utrolig kraftfuld energi bestående af både tryk og temperatur. Da boblerne er bitte små, gør de ingen skade, men fjerner urenheder og snavs på en fantastisk effektiv måde. Jo højere frekvensen er, jo mere vil boblerne være i stand til at trænge ind i selv de mindste sprækker og revner. På den måde kan et ultralydsapparat rense objekter med meget høj detaljegrad.

Gennemsnitligt prisleje for ultralydsrensere

I og med at størrelse og effektivitet på en ultralydsrenser varierer så meget, er der naturligvis også stor forskel på prisen. Her ser vi dog på priser for de modeller, der typisk er i handelen med henblik på brug i en privat husholdning. Markedet for ultralydsrensere er i kraftig vækst, hvorfor konkurrencen er stor. Derfor kan du sagtens være heldig at finde et godt ultralydsrenser tilbud. Dette gør sig især gældende i forhold til modeller udviklet specifikt til rengøring af smykker.

En fornuftig ultralydsrenser, der klarer de fleste opgaver i husholdningen, vil typisk koste et sted mellem 300 og 500 kr. De små modeller til f.eks. briller kan du finde fra omkring 200 kr. Af og til endda billigere. Ofte følger der rensevæske med, når du køber en ultralydsrenser.

Hvad kan en ultralydsrenser bruges til?

Da en ultralydsrenser er en af de mest skånsomme metoder at rense ting på, kan den bruges til utroligt mange ting. En ultralydsrenser fjerner langt de flest typer snavs som for eksempel voks, mug, støv, olie, pigment, blæk, fedt, alger, svamp, kalk og meget mere.

Et eksempel kunne være en lysestage med masser af krummelure, der er blevet fyldt med stearin. Ved at bruge ultralydsrenseren kan du undgå at ridse stagen med børste, kniv og hvad man ellers kan komme til at tage i brug for at få den ren igen. Langt de fleste ”hårde” materialer er ikke sårbare over for væsken, da de ikke optager den. Det gælder f.eks. plastik, metal, porcelæn og lignende.

Det er blevet meget populært at rense briller med en ultralydsrenser. Og det er der helt åbenlyst god grund til. Papir, en snip af skjorten eller en mikrofiberklud fjerner sjældent alt det fedt og snavs, der sidder på brillerne. Det kan især være svært at fjerne fedtlaget, som tit ender med at bliver kørt rundt på hele glasset. Desuden kan man let risikere at ridse dem. En ultralydsrenser til briller kan effektivt fjerne alle former for urenheder, så dine briller bliver lige så rene, som da du fik dem.

Ved smykker er den skånsomme rengøring også en stor fordel. Mange mennesker ejer smykker med stor affektionsværdi f.eks. arvestykker. Disse smykker vil man naturligvis gerne passe så godt på som muligt. Med en ultralydsrenser til smykker er du sikker på ikke at lave ridser, fordi et sandkorn el.l. måske har sat sig fast i kluden. Samtidig får du dem helt rene og skinnende.

Trods det faktum at en ultralydsrenser er et barsk våben mod snavs, sikrer den en skånsom rengøring, da du ikke behøver at gnubbe på genstandens overflade.

Fordele og ulemper ved ultralydsrensere

Fordelen ved en ultralydsrenser er, at den er i stand til at fjerne stort set alle former for urenheder, uden at du skal bøvle med at demontere og skille dine ejendele ad. Den renser uden problemer alle de steder, du aldrig ville kunne nå med børste eller klud.

Det gør det selvfølgelig også meget hurtigere, end hvis du skulle rengøre genstandene i hånden. Og du er sikker på et helt rent resultat, da væsken kan trænge ind i selv de mindste detaljer helt uden slitage. Da du ikke behøver at gøre brug af en hel masse skrappe rengøringsmidler, er denne metode også meget miljøvenlig.

En ultralydsrenser er dog et forholdvis kompliceret apparat, hvorfor du skal betjene det med omhu. Ultralydsrenseren indeholder en blanding af væske og strøm, og på et apparat med varmelegeme forekommer også et stor mængde energi. Vær derfor altid sikker på, at ultralydsrenseren fungerer, som den skal.

Sådan vælger du en ultralydsrenser

Da du læser med her, har du sikkert enten besluttet dig for at investere i en ultralydsrenser eller overvejer det kraftigt. Men hvilken er egentlig den bedste? Jo, det er så men den, der opfylder dine behov. Så det gælder simpelhen om at få afdækket hvilke opgaver, du ønsker, at din nye ultralydsrenser skal kunne klare. Og naturligvis også, hvad der passer i dit budget.

I første omgang drejer det sig om hvilken størrelse, du har brug for. Her kan det dog være en god idé ikke at begrænse dig, da du måske får lyst til at rense lidt større ting med tiden. Selvom hovedformålet er at kunne rense briller eller smykker, vil en større model tilbyde dig at rense f.eks. lysestager og også gryder – hvis den er stor nok.

Når du har størrelsen på plads, er det tid til at se på ultralydsrenserens funktioner.

Alt efter hvilke genstande du skal rense, kan du overveje at investere i en model med varmelegeme, der er væsentligt mere effektiv. Se også efter om modellen har digital betjening, da det hør det lettere at betjene apparatet end en model med drejeknap. Temperaturstyring er en vigtig funktion ved brug af rensevæsker, da de forskellige væsker er mest effektive på forskellige temperaturer. Derfor er det vigtigt, at ultralydsrenseren giver mulighed for en præcis indstilling.

Se også efter om apparatet har en transducer af god kvalitet. Står der intet om dens effekt i varebeskrivelsen, er det vigtigt at spørge forhandleren eller undersøge modellen nærmere i en ultralydsrenser test. De billigste apparater har ofte en dårligere transducer, der kan betyde, at rengøringen er mindre effektiv. Overvej at betale lidt mere for at få en kraftfuld transducer med længere levetid.

Uanset hvilken model, du ser dig lun på, bør du sikre, at ultralydsrenseren kommer med en kurv.

En ultralydsrenser uden kurv er nemlig væsentlig sværere at rengøre genstandene ordentligt i. Især hvis det drejer sig om en model til briller eller smykker. Ligger genstandene på bunden af apparatet under rengøring, kan både f.eks. briller og maskine blive beskadiget. Og så er der ligesom ingen idé med det. Desuden skal du sikre dig, at kurven er af en ordentlig kvalitet, da det er helt essentielt for et godt resultat. Kurve findes også med isolerede håndtag, hvilket kan være en fordel i forbindelse med brug af rensevæsker. Udover at du undgår at brænde dig, gør det også, at du kan få dine rensede genstand op, før rensevæsken er kølet af.

De forskellige ultralydsrensere tåler forskellige rensevæsker. Derfor bør du være sikker på, at du køber en model, der tåler den type renesvæske, der passer til dét, du skal bruge den til. Som oftest er dette ikke et problem, da rensevæsker er meget milde. Ved meget krævende opgaver, kan det dog være nødvendigt at tage lidt skrappere midler i brug.

– Og så er der selvfølgelig prisen. Det betaler sig at se sig omkring efter tilbud og at sammenligne priserne holdt op imod de funktioner, den pågældende model tilbyder.

En del forhandlere tilbyder en udvidet garanti, der kan være en fordel at få med i købet.

Tips til at bruge en ultralydsrenser

Det er en god idé at varme væsken op til cirka til 80 procent af kogepunktet. Dermed undgår du, at rensevæsken koger over men sikrer på samme tid, at processen bliver meget effektiv. På den enkelte rensevæske vil kogenpunktet være angivet. Er det ikke det, vil du i reglen kunne slå produktet op på nettet.

Er du i tvivl om hvilke materialer, der tåler at blive rengjort med ultralyd, kan det ikke anbefales nok at undersøge det, inden du går igang. I mange tilfælde vil du kunne finde information om dette i manualen, der fulgte med apparatet, og ellers kan der typisk findes oplysninger på nettet. Det er smadder ærgerligt at ende op med at beskadige eller ødelægge sine ejendele, derfor er det værd at bruge et par minutter på dette forarbejde.

Det er en hyppig misforståelse, at en ultralydsrenser også kan desinficere de objekter, der rengøres. Lydbølgerne fjerne skidt og snavs utroligt effektivt, men ved rengøring af eksempelvis piercinger, bestik og ligende, bør de desinficeres efterfølgende.

I forbindelse med rensning af porøse og organiske genstande lavet af f.eks. læder, træ, ben osv., er det særskilt vigtigt at være sikkert på, at de tåler rensevæsken. F.eks. dur det ikke at sænke et skærebræt af træ ned i kammeret, da træets porer vil åbne sig i en grad, der gør det svært for det, at samle sig igen. Det kan medføre, at skærebrættet slår revner og dermed er mere eller mindre ubrugeligt.

Det er af allerstørste vigtighed, at du ikke lader genstande hvile på bunden af ultralydsrenseren. På den måde vil dele af genstanden ikke være i kontakt med væsken, og dermed kan den føromtalte kavitation ikke finde sted. Derudover kan det beskadige både objektet og maskinen.

Ultralydrensning af smykker

ultralydsrenser testEn smykkerenser ultralydsrenser dine smykker nænsomt, og derfor er det blevet en utroligt populær metode. Det er hurtigt og let, og du kan rense alle dine smykker på en gang, istedet for at pudse et ad gangen med en klud. Smykkepleje er selvfølgelig mere end blot rengøring. Du kan finde en masse gode tricks på nettet om lige præcis den type smykker, du har i smykkeskrinet.

Inden du går igang, er der dog et par ting du skal være opmærksom på.

Nogle ultralydsrensere må ikke anvendes med smykker, der har porøse sten eller er oliebehandlede. Det gælder f.eks. opaler, turkis, koraler, smagrader, lapis lazuli og mange flere. Vær sikker på at undersøge, om dit smykkes sten tåler en ultralydsrensning, før du sænker dem i kammeret. I forhold til uægte smykker gælder også, at det kan være svært at spå om resultatet af en ultralydsrensning. Især hvis smykket er limet sammen. For at være på den sikre side, er det bedre at rengøre denne type smykker med først en fugtig og derefter en tør klud. Alternativt findes der rense-sæt, der er lavet til dette formål, hvis man ønsker en dybdegående rengøring, Vær også opmærksom på, at det ikke anbefales at rense forsølvede eller forgyldte smykker hyppigt, da det slider på deres overflade.

Ultralydsrensning af briller

Brillerne har du på dig det meste af døgnet, og derfor bliver de selvfølgelig også både beskidte og fedtede på daglig basis. Derfor er det også både bekvemt og hygiejnisk at kunne rense dem grundigt og ikke mindst hurtigt. Måske har du oplevet, at optikeren har renset din briller med en ultralydsrenser. Det siger lidt om apparatets effektivitet, når selv de profesionelle benytter sig af det. Ligesom det er tilfældet med smykker, findes der et hav af modeller derude, der egner sig godt til brillerens. Mange modeller af ultralydsrensere fungerer faktisk godt til både briller og smykker. Inden du går igang, er det dog vigtigt, at du er opmærksom på hvilket materiale, dine briller er fremstillet af, så rengøringen ikke gør mere skade end gavn.

Vedligeholdelse af ultralydsrenseren

For at undgå at ødelægge eller beskadige ultralydsrenseren (eller det objekt du renser), må du aldrig placere noget i bunden af tanken. Vær derfor meget opmærksom på, om der ligger selv den mindste del eller dims på bundet, før du går igang med at rense. Det kan være svært at få øje på, men jo flere gange apparatet er i brug med dette fremmedlegeme, jo mere vil både tank og ejendele erodere. I sidste ende kan tanken blive ødelagt og koste dig både tid og penge til at finde reservedelen. Kan tanken ikke udskiftes, fordi den er en del af apparatet, risikere du i værste fald at måtte investere i en ny.

I forhold til sikkerheden er det vigtigt altid at sørge for, at ultralydsrenseren fungerer, som den skal, da den ellers kan blive decideret farligt. Det skyldes at apparatet indeholde en kombination af elektricitet, væske og energi. Bliver dele af apparatet slidte eller beskadigede, skal de udskiftes, før ultralydsrenseren tages i brug igen. Typisk er de enkelte dele i de maskiner, der sælges til private, godt pakket ind. Men derfor bør man alligvel ikke tage nogen chancer med sikkerheden.

I den forbindelse kan det være en god idé at fremtidssikre din ultralydsrenser ved f.eks. at investere i en ekstra kurv. Hvis du vælger en ultralydsrenser fra en velkendt producent, har du større chance for at kunne få reservedele i fremtiden.