Hvad er en lysterapi lampe

Lysterapi er en form for behandling, ofte brugt imod vinterdepression. Vinterdepression medfører ofte at man føler sig energiforladt, uoplagt, man er en tilstand af konstant tristhed, og nogle mister også døgnrytmen. En lysterapilampe er en belysningskilde, der af mange forskere bliver nævnt som værende en effektiv lindring mod vinterdepression. Derudover er det også en særdeles sikker ting at bruge, da der er meget få bivirkninger forbundet med brugen af lampen – og de bivirkninger der måtte være, er hverken skadelige eller permanente. Det gør det også muligt at bruge lampen til både børn og ældre mennesker, der måske ikke er i stand til at håndtere medicin.

Med en lampe mod vinterdepression bliver man udsat for et særligt lys, der i en korrekt styrke kan forebygge, mindske – eller i nogle tilfælde helt kurere vinterdepressionen. Der er rigtig mange forskellige lamper man kan benytte sig af. Nogle er designet til at ligne en almindelig lampe, hvorimod andre har smarte funktioner som eksempelvis timerfunktion, dæmpning og lignende. Det er også muligt at få loftsmonterede lyslamper, der giver dig en mindre effekt, men som til gengæld kan bruges hele dagen som en almindelig lampe.

Hvordan virker en lysterapi lampe

lysterapilampe tilbudGroft sagt, udskiller en lysterapilampe d vitamin. Det er selvfølgelig en sandhed med modifikationer, da lampen ikke udskiller andet end lys. Men måden det fungerer på, er at D3 vitamin bliver dannet af kroppen, lige under huden. Dette sker når den rammes af det der hedder UVB lys, som er af den bølgelængde som lysterapilamper udsender.

Hele forskellen mellem de forskellige lamper og lyskilder, er nemlig hvilken bølgelængde lyset bliver sendt i. Det er vigtigt at det er UVB lys, da det er denne bølgelængde der minder mest om det ”rigtige” lys vi får fra solen. Dette kan du eksempelvis også få i mindre grad fra solarier, men forskere advarer dog mod at bruge denne form for lys som lysterapi. Der er nemlig langt flere skadelige effekter ved at bruge solarier, end der er fordele.

Lysterapilampe test

Når du skal finde ud af hvilken lysterapilampe du skal have fat i, så kan det give rigtig god mening at gennemlæse et par forskellige lysterapilampe bedst i test artikler. Der er nemlig utroligt stor forskel på hvad de forskellige lamper har af både funktioner og effekt. Og hvis du går op i udseendet af lampen, så er der også mange forskellige varianter at vælge imellem.

Nogle af de mest væsentlige ting du skal holde øje med, når du gennemlæser en lysterapilampe anmeldelse, er:

Lux

Hele pointen med en lysterapilampe er, at den skal kunne levere en pokkers masse lys. Det er ikke nogen nem opgave at lave en lampe, der skal kunne efterligne den effekt som vores sol giver os. Derfor adskiller lysterapilamper sig også en del fra almindelige lamper og pærer, da du typisk kun har én lyskilde i en lampe – altså én pære.

Med en lysterapilampe har du typisk flere lysrør eller lyskilder, som herefter bliver blødt op af en ugennemsigtig skærm.

Timer/Opvågningsfunktion

Når det kommer til at finde ud af hvilken lysterapilampe der er bedst i test, så kommer vi ikke udenom at det er vigtigt at funktionaliteten er i orden. Én af de største fordele ved at bruge en lysterapilampe er, at du får mere energi i dagligdagen. Men dette kan du kun få, hvis du får stabiliseret kroppens døgnrytme. Derfor er det vigtigt at du finder en lampe med en timer/opvågningsfunktion. Det er endda muligt at finde lamper med indbygget radio og vækkeur, så du kan få den bedste start på dagen.

Design

Vi kommer nok desværre ikke uden om, at en lysterapilampe sjældent er et kønt syn. De store, matte lamper kender vi efterhånden alle sammen, og de er ikke specielt dekorative i soveværelset. Det kan også hænge sammen med at mange ikke ønsker at udstille, at de har behov for en terapilampe. Heldigvis er det ikke umuligt at finde et godt lysterapilampe tilbud, på lamper hvor designet rent faktisk også er overvejet nøje. Producenterne er efterhånden kommet langt, og er blevet i stand til at kunne presse flere lux ud af selv mindre lamper, hvor du nu både kan få de almindelige til sengebordet, men også kan få nogle der til forveksling ligner arbejdslamper – perfekte til at stå på skrivebordet.

Det er også muligt at finde nogle til montering i loftet, så du hele tiden bliver badet i naturligt lys.

Strømforbrug/Lyskilde

Det siger sig selv, at en kraftig lampe bruger meget strøm. Nogle af de første lysterapilamper blev lavet med lysstofrør, da de var det eneste der kunne producere nok lys til at det kunne give en effekt. Dette er dog typisk udskiftet med moderne LED belysning. Vi vil altid anbefale at du finder en lampe med LED lyskilde, da der er væsentlige fordele forbundet med dette. Blandt andet kan nævnes, at LED lys er billigere i drift end andre lyskilder. Derudover har de også en længere brænd tid, da der ikke er nogle såkaldte ”bevægelige” dele der kan sprænge, blive slidte mm. Og så slipper du også for den irriterende lyd eller summen, der kan forekomme ved brug af andre lyskilder.

Pris

Markedet for lysterapi lamper er kæmpestort. Og derfor er der også stor forskel på både priser og kvalitet, når det kommer til disse produkter. Én taktik er at gå efter producenten, frem for det enkelte produkt. Og her kan det ofte betale sig at vælge en af de mere etablerede producenter, der i mange år har haft held med at producere lysterapilamper i høj kvalitet.

Det giver dig flere fordele – for dels ved du at kvaliteten her er i orden, omend det naturligvis er noget du betaler en smule ekstra for, men til dels er du også med til at hjælpe virksomhederne med at forske i fænomenet, og i fremtiden kunne levere endnu bedre løsninger til at bekæmpe vinterdepression.

Det er også altid lettere at få nye dele hjem til en lampe fra en større producent, hvis lyskilden eksempelvis skulle have behov for udskiftning. Og heldigvis er det ikke altid de kendte producenter der er de dyreste.

Lys lampe mod depression

Vi har tidligere været lidt inde over hvad der gør lysterapilamper effektive imod vinterdepression. Men for virkelig at kunne konstatere om det virker, så skal man naturligvis først vide hvad en vinterdepression egentlig er.

En vinterdepression adskiller sig fra en almindelig depression, idet vinterdepressioner typisk altid er kliniske. Det betyder at de altid skyldes en kemisk ubalance. Der er således ikke nogen speciel årsag til tristheden og uoplagtheden som man føler, hvis man lider af en vinterdepression. Der opstår simpelthen en mangel på Serotonin i hjernen, da dette bliver genereret naturligt af kroppen via lys. Når man ikke får nok lys, så kan kroppen ikke producere nok Serotonin, og dette kan sende sindet og kroppen ud i en vinterdepression.

Typisk begynder man at blive mere irritabel, aggressiv, og får sværere ved at komme ud af sengen. Mange får også en større sult, og det er derfor ikke unormalt at man kan tage et par kilo på, i løbet af en vinterdepression.

For at man får mest muligt ud af sin lysterapi lampe, så er det vigtigt at forstå at der er 3 principper, der sørger for at den giver en effekt:

Døgnrytme:

Første skridt på vejen til at komme ud af en vinterdepression – eller i hvert fald at mindske den, er at man får styr på sine rutiner. Kroppen har et naturligt vækkeur, der er vant til at du skal vågne når det bliver lyst, og sove når det er mørkt (i hvert fald hvis du er A-menneske). Dette indre ur kommer i ubalance om vinteren, da der mangler lys. Det betyder at der typisk er mørkt når du står op, og at der er mørkt igen når du går i seng.

Med en lysterapilampe med timer, så kan du hjælpe dette indre ur med at få kroppen i gang igen. Ved brug af en lysterapilampe, så kan du til en vis grad simulere daggry, og derved får det lys som kroppen har brug for om morgenen. Det sørger for at din døgnrytme bliver stabiliseret, og at kroppens naturlige -processer ikke lider overlast på samme måde som de ellers ville gøre om vinteren.

Energi

Helt basalt er det sådan, at du får mere energi i løbet af dagen, hvis din krop har fået en god nats søvn. Hvis det indre ur, som vi talte om tidligere, er i ubalance, så oplever mange at de mangler energi i løbet af dagen. Det medfører at det er svært at virke oplagte til en lang og intensiv arbejdsdag, og derfor er der mange der ”synker” hen, mens de er på arbejde, og bliver uoplagte og irritable.

Hvis du forestiller dig at du bliver vækket midt om natten, så er det samme slags følelse din krop får, når vækkeuret ringer en mørk vintermorgen. Kroppens søvnmønster kører i intervaller, og er ikke udelukkende baseret på tid. Det er også derfor du sikkert har lagt mærke til, at du ofte er meget træt efter at have sovet i 15 timer, men måske er overraskende frisk, efter en nat med blot 2-3 timers søvn. Det hele afhænger af kroppens søvnmønster – og i stor udstrækning er kroppen afhængig af lys, for at kunne administrere dette.

Når du står op om morgenen en kold januar dag, så føles det for din krop som om at den bliver hevet ud af sengen midt om natten. Hvis du derimod har en lysterapilampe til at lyse rummet op INDEN du skal op, så er det ikke lige så hårdt for kroppen, da den har lettere ved at acceptere at det er ”morgen”.

Serotonin

Serotonin er det kemiske stof i hjernen, der af mange forskere vurderes som værende det vigtigste element, når vi taler om sammenhængen mellem lyslampe og depression.

Det forholder sig nemlig således, at din krop helt naturligt producerer stoffet serotonin. Når din hud optager en særlig type lys, så igangsætter kroppen produktionen af serotonin. Uden lys, bliver produktionen nedsat, og vinterdepression kan forekomme. Med en lysterapilampe får du sat gang i produktionen igen, og det sker endda langt mere skånsomt for kroppen, end hvis du skulle få medicin imod lidelsen.

Sådan finder du det bedste lysterapilampe tilbud

Inden du går ud og køber en lysterapilampe, så bør du undersøge om det kan lade sig gøre at få dit lys på en anden måde – nemlig udenfor. Det bør trods alt være muligt at fange en lille smule solskin, selvom dagene ikke er helt lige så lyse som i sommerperioden.

lysterapilampe testDet er nemlig sådan, at en lysterapilampe ikke er helt uden bivirkninger. Der er ingen af bivirkningerne der er farlige eller usunde, men de kan give noget ubehag. Grunden til at lysterapilampen virker, er at den er utrolig kraftfuld. Den skal jo trods alt simulere solen. Og uanset hvor god en skærm der er til for at bløde lyset op, kommer man ikke udenom at det er nødvendigt med et skarpt lys. Og det kan være hårdt for øjnene at skulle vænne sig til at sidde foran en lysterapilampe. Derfor kan du opleve at dine øjne løber i vand og bliver irriterede. Derudover oplever mange en form for uro i kroppen. Det skyldes at din krop er gået i gang med at producere serotonin. Dette er jo en proces der typisk forløber sig over en hel dag, men med en lysterapilampe er det ofte en mere intens oplevelse.

Det er svært at sige hvilken der er den bedste lysterapilampe for lige netop dig og dit behov. Men du kan prøve at gennemgå listen ovenfor, og holde det op imod nogle forskellige hjemmesider, og se om der er nogle af dem der passer til det du leder efter.

Og hvis du er i tvivl, så er der heldigvis mange steder på nettet, hvor du kan finde en lysterapilampe anmeldelse på lige præcis den model du har set på.