Går du også og hoster og sprutter? Så er det måske ikke høfeberen der driller, men dit indeklima. I så fald kan det være en idé at begynde at tænke på at investere i en luftrenser til hjemmet.

Nævner vi ordet luftforurening, begynder du sikkert straks at tænke på ozon-udslip og osende fabrikker – og du er ikke alene. Men var du for eksempel klar over, at det faktisk er i dit eget hjem at det ser værst ud? Rigtig mange danske boliger lider skade af en for dårlig ventilation, og det kan resultere i, at skadelige elementer som skidt, støv, pollen og røg forbliver i hjemmet uden at du kan modstå en ærlig chance.

På længere sigt kan disse elementer vise sig at skadelige for dit helbred – det kan blandt andet føre til flere allergiske reaktioner og astma, og det er derfor essentielt at sørge for, at bevare et godt indeklima. Det kan en luftrenser med hepa filter hjælpe dig med.

For de fleste af os er investeringen af en luftrenser dog ikke ligefrem et hverdagskøb, og det kan derfor blive noget forvirrende at prøve at finde ud af, hvilken model vi har brug for – og hvordan vi bedst sammenligner de forskellige typer med hinanden. Nedenfor skal vi derfor kigge nærmere på hvorfor at det er så vigtigt at holde et sundt indeklima og hvordan du bedst finder den bedste luftrenser for din husstand.

Luftrenser allergi og astma

luftrenser testvinderSom vi også nævnte ovenfor, er det at bevare et godt indendørs klima altså essentielt – og endnu vigtigere hvis du allerede lider af astma eller allergiske problemer. Her kan en luftrenser absolut være en god hjælp, men når det så er sagt, er der også visse ting som du selv skal sørge for at gøre for at opretholde så godt et indeklima som muligt.

Først og fremmest er det vigtigt at du sørger for at lufte ud jævnligt – og det er der altså ingen luftrenser testvinder der kan gøre for dig. Alt afhængig af vejret, anbefales det at du lufter ud i din bolig mindst 3-4 gange om dagen i op til 20 minutter ad gangen hvis du lider af allergi, og gerne mere om sommeren. På denne måde bliver fugtigheden i din bolig øget og temperaturen sænket. At holde dit hjem så rent og frit for støv som muligt er naturligvis en anden vigtig del af at holde dit hjems indeklima optimalt. Sørg derfor for jævnligt at skifte dynebetræk, og undgå gerne tæpper hvis muligt.

Selvom at en luftrenser uden tvivl kan rense og ventilere luften i din bolig, er det ikke alle allergikere der kan mærke en forskel – i hvert fald ikke med det samme. Her skal du også være opmærksom på, at forskellige allergikere kan opleve effekten fra en luftrenser på forskellige måder. Måske vil du opleve en næsten øjeblikkelig forbedring, men er du hårdt ramt, er der ingen garanti for, at du vil lægge mærke til den store forskel. Det afhænger selvfølgelig også af, hvilken luftrenser du vælger.

Vælg en luftrenser uden ozon og med HEPA filter

Før at du går ud og investere i et af de mange luftrensere tilbud der findes på markedet, er det vigtigt at du er klar over, at disse apparater som hovedregel udelukkende er i stand til at minimere forekomsten af luftpartikler. Derfor er det stadig essentielt, at du selv tager hånd om eventuelle problemer relateret til støvmider og lignende. Hvis du har allergiske reaktioner eller lignende, er det derfor en god idé at på forhånd finde ud af, om disse er relaterede til problemer, som du selv kan få bugt på – for eksempel ved at holde et renere hjem. Husk under alle omstændigheder på, at selv en model fra de førende luftrensere bedst i test ikke kan erstatte vigtigheden af et rent og støvfrit hjem.

Når det så er sagt, er der dog flere modeller på markedet, som sagtens kan lindre dine eksisterende allergiproblemer. Her er det under alle omstændigheder vigtigt at du vælger at investere i en anerkendt model som leveres med et HEPA filter. Et HEPA filter står for High Efficiency Particulate Air, og er i stand til at fange selv de fineste støvpartikler i luften.

Når du skal købe din luftrenser, vil du sikkert hurtigt lægge mærke til, at de forskellige HEPA filtre også har forskellige niveauer. Her kan det bedst svare sig at vælge et filter med så højt et filtreringsnummer – dette indikerer nemlig, at endnu flere partikler bliver fjernet fra luften. Undersøgelser har blandt andet vist, at et HEPA filter er i stand til at rense luften fuldstændig for op til 75% af alle skadelige partikler – dette er en langt større procentdel sammenlignet med en luftrenser med vand.

Forlæng levetiden på dit HEPA filter

Når du vælger at investere i en luftrenser med HEPA filter, skal du også tænke på at disse skal rengøres jævnligt for at opretholde en optimal ydeevne. Du kan selvfølgelig gå ud og investere i flere filtre, hver gang at du føler at dit nuværende skal skiftes, men det kan godt vise sig at blive en noget dyr affære. Hvis du er prisbevidst, kan du derfor med fordel sørge for at vælge en luftrensere bedst i test med solide filtre, der nemt kan rengøres.

At rengøre filtrene på egen hånd er nemlig uden tvivl den mest prisvenlige løsning – og faktisk kræver det kun ganske minimal indsats fra din side. Hvis du blot sørger for at rengøre filtret ved at støvsuge det forsigtigt én eller to gange om måneden, kan du ikke kun forlænge filtrets levetid men også undgå, at opsamlede partikler bliver sendt ud i dit hjem igen.

Du kan med fordel også tørre dit filter af med en damp klud – men vær under alle omstændigheder forsigtig når du rengør dit filter, og især når du anvender en støvsuger. De fleste HEPA filtre er yderst delikate og hvis du derfor erstatter og støvsuger dem alt for tit, kan de hurtigt blive beskadigede.

Luftrensere med ozon

Når du går på jagt efter den perfekte luftrenser til dig, vil du før eller siden sikkert også støde på en såkaldt ozon luftrenser. Der er ingen tvivl om at luftrensere der anvender denne teknologi muligvis kan få bugt på astma og andre allergiproblemer, men det kommer alt sammen med en pris. Før at du derfor går ud og investerer i en nok så effektiv luftrenser ozon, er det altså essentielt at du sætter dig ind i de forskellige risici involveret ved brugen af denne type. Processen som gør ozonrensere så effektive, er i sidste ende også hvad der gør dem farlige.

Uden at dette afsnit skal minde alt for meget om en kemilektion, tager luftrensere med ozon oxygen fra selve luften, og giver denne en elektrisk ladning. Dette danner i sidste ende ozon, som herefter bliver frigivet af maskinen ud sendt videre ud i luften – og det er her at de første problemer kan begynde at vise sig.

Når ozonen finder vej til damp- eller røg, omringer stoffet sig molekulen og begynder nedbrydelsesprocessen. Dette resulterer i at skadelige partikler bliver elimineret næsten øjeblikkeligt, men det er ikke uden konsekvenser.

Ozon er nemlig kendt for at være et yderst reagerende kemikalie. Da stoffet er i stand til at påvirke molekyler i luften, er det i stand til at fjerne dufte og støvpartikler, men desværre er ozon lige så aktivt når det indhales af mennesker og dyr. Når ozon inhaleres, reagerer vores lunger med det samme, og ved langvarig udsættelse, kan dette føre til infektioner og andre åndedrætsproblemer.

Kort fortalt kan vi altså ikke komme uden om, at der er flere risici involveret i brugen af en ozon luftrenser, hvilket sikkert også er grunden til, at flere og flere foretrækker de populære enheder med HEPA filtre.

Luftrensere med vand

luftrenser testTil trods for at luftrensere med HEPA filtre uden tvivl er de førende på markedet, er er for nyligt kommet flere og flere modeller til som fungerer som dedikerede vandluftrensere. Dem er der mange fordele ved, og for det første skal du ikke tænke på at skulle udskifte filtre eller bøvle med rengøringen.

De fleste luftrensere med vand fungerer ved at luften i værelset trækkes ind i selve luftrenseren, hvor den hviler på vandets overflade. Her bliver våde støvpartikler fra luften lov til at følge med. Herefter skabes en såkaldt regnstormseffekt, der genererer negative ioner. Dette får støvet til at klamre sig fast til vandet, som opbevares i en beholder. Denne skal du jævnligt sørge for at tømme.

Til sidst bliver luften herefter sendt tilbage gennem et filter, hvor alle de våde partikler er sorteret fra. Du kan nu drage glæde af en meget sundere luft og indeklima.

Der er stadig forholdsvis få modeller af denne type luftrenser på markedet, og det kan derfor være nødvendigt at give dig tid til at undersøge de forskellige luftrenser test for at sikre, at du får en så god løsning for dit hjem som muligt.

Hvor mange luftrensere har jeg brug for?

Når du ønsker at investere i en luftrenser, er det sikkert fordi at du gerne vil opretholde et bedre indeklima – i hele dit hjem og ikke kun et værelse. Derfor er det selvfølgelig også vigtigt at tænke på selve luftrenserens kapacitet.

En større luftrenser betyder ikke nødvendigvis, at apparatet er i stand til at rense luften i en større bolig. Sørg derfor at tjekke ydeevnen på din udvalgte model før at du køber.

Normalt anbefales det at du placerer din luftrenser et så centralt sted som muligt i stedet for at gemme den væk i et rum. Hvis din luftrenser for eksempel er i stand til at rengøre en 4-værelses bolig, kan du med fordel placere den i gangen eller på et trappetrin. Sørg for at holde døre åbne i dagtimerne, således at den rensede luft får mulighed for at cirkulere.

Størrelse

Når du skal vælge den bedste luftrenser til dine behov, skal du selvfølgelig også tænke på, hvor stort et apparat du har lyst til at have stående. Nogle luftrensere er designede til at stå frit på gulvet, hvorimod andre er mere kompakte og kan placeres på et bord.

Hvis du har planer om at flytte din luftrenser fra rum til rum fra tid til anden, er det også en fordel at vælge en forholdsvis let luftrenser. Langt de fleste modeller bliver i dag fremstillet med brugernes ønsker om fleksibilitet i sinde, og du kan derfor endda finde større luftrensere med hjul, således at du nemt kan trille dit apparat fra rum til rum.

Dit budget

Dit budget spiller naturligvis også en rolle for, hvor god en luftrenser du kan investere i. Som regel får du meget for pengene, og selv en forholdsvis billig luftrenser vil kunne gøre et godt stykke arbejde. Du skal blot sørge for at vælge en model der har kapacitet nok til at rengøre luften i hele din bolig.

Lydniveau og brugervenlighed

Hvis du har planer om at lade din luftrenser køre om natten, vil du sikkert sætte pris på en så lydløs oplevelse som muligt. Desværre kan vi ikke helt komme uden om, at langt de fleste luftrensere vil afgive visse lyde, men ved at vælge en af de mere pålidelige og anerkendte modeller på markedet, kan du minimere chancen for at du investerer i en model som holder dig vågen om natten.

Du skal også gøre op med dig selv, hvilke ekstra funktioner du vil sætte pris på. Nogle af de mere avancerede modeller er i stand til at tænde og slukke af sig selv efter behov. Dette er en yderst smart og værdsat funktion blandt mange indehavere, da det betyder at du ikke hele tiden selv skal gå og tænde for maskinen.

Nogle af de nyere modeller er også blevet udviklet således, at du kan styre din luftrenser gennem din smartphone. Igen er dette en smart funktion, hvis du sætter pris på at kunne styre dit apparat fra sofaen uden at skulle løfte en finger. Du skal dog regne med, at prisen også vil være en hel del højere, hvis du ønsker denne feature.