Er der noget bedre, end en lækker isdessert på en varm sommeraften? Næppe. Men desværre er det lidt af en besværlig proces at skulle lave sin egen is. Heldigvis er det i dag muligt at få mange forskellige hjælpemidler til ethvert køkken – og ismaskiner er ingen undtagelse. Med sådan én under armen 8eller på køkkenbordet), så kan du hurtigt og let lave din egen is, og begynde at eksperimentere med hvilke smage og typer du helst vil have. Vi vil gerne advare mod, at en god ismaskine KAN medføre at der kommer lidt ekstra sul på kroppen – specielt hvis man er en rigtig slikmund. Til gengæld kan vi garantere dig for at dine gæster vil blive imponeret gang på gang, når du serverer en lækker, hjemmelavet is til dessert.

Derudover har du også med din egen ismaskine, mulighed for at sætte dit eget præg på eksempelvis smoothies, milkshake og meget andet. Her kan du let og bekvemt sammensætte dine yndlingssmage, og du kan også selv bestemme om det skal være økologisk, vegansk, glutenfri, eller hvad der nu måtte være at foretrække.

Hvad er en ismaskine

En ismaskine er – som navnet antyder, en maskine der laver is, eller i hvert fald som et klart minimum, gør det lettere at lave lækkert is selv. Helt basalt er der to overordnede typer af ismaskiner; de dyre, og de billige, og vi vil lade dig bestemme hvilken af dem der er den bedste ismaskine. Det kommer fuldstændig an på hvad dit behov er i køkkenet, og hvor let du vil have at det skal være at lave hjemmelavet is.

hjemmelavet is ismaskineDe billige er typisk maskiner der har et køleelement der skal nedfryses før du skal lave isen. I princippet er denne type ismaskine egentlig blot en udvidet form for røremaskine. Hvis du er på jagt efter en billig, simpel løsning som du kun skal bruge en gang imellem, så kan dette meget vel være den rette løsning for dig.

Der er også en anden måde at lave is på ismaskine. Dette er de lidt dyrere maskiner, og de har en indbygget kompressor. Her fryser maskinen selv isen når du laver den, og det betyder at det helt overordnet er meget let at lave is i ismaskine, da du egentlig blot skal tilføje ingredienserne. Det gør det altså supernemt at begynde at eksperimentere med dine egne smage og nuancer, og det gør det også lettere for dig at sikre at alle ingredienser er økologiske, friske og velsmagende.

Det er også en fordel hvis du gerne vil lave flere forskellige slags is, da du med den billige type skal fryse køleelementet ned efter brug, og derfor skal vente omkring en dag før du kan lave en ny portion – det er ikke ideelt til alle os, der gerne vil lave en masse is ad gangen. I princippet betyder det at du skal begynde med at lave is mange dage i forvejen, hvis du eksempelvis skal have 2-3 forskellige slags is til dessert. Her kommer man ikke udenom at det er lettere med en maskine med kompressor.

Med de dyrere maskiner med indbygget kompressor, så kan den køre i så lang tid som nødvendigt, og her kan du i princippet lave så mange forskellige slags is som du har lyst til. Det er dog vigtigt at notere, at det er meget forskelligt hvor meget lyd og støj de forskellige maskiner afgiver. Specielt hvis du skal have én med indbygget kompressor, skal du være opmærksom på lydniveauet. Der er ikke noget værre end køkkenmaskiner der larmer for meget. Her er de andre maskiner typisk mere stille, da de kun skal sørge for at dreje skålen rundt.

Hvordan virker en ismaskine

Når der skal laves lækker, velsmagende og cremet flødeis på ismaskine så er der nogle der siger at en ”manuel” maskine – altså dem med køleelementer, giver en mere autentisk smag. Noget kan tyde på at der er tale om indbildning, men vi kan naturligvis godt følge tankegangen om, at det er lidt mere ”som mor lavede den”, når man vælger en manuel maskine.

Maskiner med køleelement virker ved at du har et køleelement, eller en nedkølet røre skål. Maskinen sørger for at røre skålen rundt, mens ingredienserne køles ned i skålen.

Udfordringen ved denne type maskine er, at køleelementet sjældent holder til at lave mere end én omgang is, så her skal du altså være rimelig fast besluttet på hvilken smag og type du vil have. Derudover er det også sjældent at denne type maskiner kan lave meget mere end en liter is, før du skal fryse elementet ned igen. Det betyder altså også at det ikke er til de helt store fester, denne maskine skal bruges. Og i sidste ende kan det også betyde at du skal bruge mere plads ved denne maskine, og at du i hvert fald som et minimum skal sikre dig at der er plads i fryseren. Og nu er det typisk ikke fryseren, den almindelige danske husstand har mest plads i. Særligt hvis du bor i lejlighed skal du være opmærksom her, da de små frysere under køleskabet, kan have problemer med at skulle rumme en ismaskine. I særdeleshed hvis det er af den slags, hvor hele skålen skal stilles i fryseren. Her er der ofte ingen andre muligheder, end at vælge en ismaskine med indbygget kompressor, da det eneste fryseplads du skal bekymre dig om herefter, er den plads du skal lave til alt dit lækre, hjemmelavede is.

Hvis du har læst en ismaskine med kompressor test, ved du sikkert allerede at disse kan lave flere forskellige slags is. Hvis ikke du har fulgt alt for meget med i ismaskine test, så kan vi oplyse dig at disse modeller indeholder en kompressor. Det betyder både at du sparer plads i fryseren, da du ikke behøver have fryseelementet eller røre skålen liggende. Det betyder samtidig også at maskinen altid er klar til at lave is, hvilket kan medføre at du får brugt den mere. Typisk er disse modeller også lidt dyrere end de andre maskiner. Ismaskiner med køleelement ligger typisk fra 250 kroner og opefter, hvor dem med kompressor ligger på ca. 2.000 kroner og op. Det er dog muligt at finde et godt ismaskine tilbud, så du for ganske få penge, kan lave is til familien i sommervarmen. Før du beslutter dig endeligt for hvad dit behov er til en ismaskine og hvad du egentlig skal bruge den til, så kan det være en god idé at lede lidt på nettet, for at finde nogle forskellige ismaskine test.

Sådan vælger du din ismaskine

I sidste ende, så handler det om hvad dit behov er. Hvis du ikke har gæster så ofte, og kun skal bruge en simpel, billig måde at lave lækker is på, så kan du spare en del penge på at vælge en ismaskine med køleelemeent. Men har du ofte større selskaber, eller vil lave flere forskellige slags is på ismaskine, så vil anbefalingen herfra helt klart være, at du skal gå efter en model med kompressor. På denne måde er du sikker på at maskinen altid er klar når du har brug for de , og du er også sikker på at den har alt hvad du skal bruge, for at kunne servere lækker is til hele familien.

Naturligvis er der tale om en lidt større investering for denne type maskine, men det kan vise sig at være en god én af slagsen på sigt. Og som nævnt, er det ofte muligt at finde et godt ismaskine med kompressor tilbud hos din lokale isenkræmmer.

I sidste ende så handler det hele jo om hvilken slags maskine du hælder mest til, og hvad der falder i din smag. Og hvis du eksempelvis har en røremaskine i forvejen, så kan det godt være at du kan finde en ismaskine, eller en is-skål hos forhandleren. På denne måde slipper du for at skulle finde plads til endnu en køkkenmaskine, og i stedet blot skal finde plads til en skål. Det gør det noget lettere at få plads til det hele, og kan igen i sidste ende medføre, at du får mere glæde af dit produkt.

Vedligeholdelse af ismaskine

Noget som mange ismaskine test lægger vægt på, er hvordan ismaskinen klarer sig når det kommer til vedligehold, oprydning mm. Det er ingen hemmelighed, at jo lettere det er at gøre en køkkenmaskine ren, jo rarere er det også at bruge den – og jo mere glæde får man af den. Vi har vel alle oplevet at købe en blender der ikke kunne gå i opvaskemaskinen. Der går ikke længe før den havner inderst, dybt i skabets indre, og kun kommer ud når der skal flyttes eller gøres hovedrent.

En ismaskine kan være en relativt stor investering, og derfor er det også vigtigt at du får så meget ud af den som overhovedet muligt. Derfor skal du, når du gennemlæser en ismaskine test, sikre dig at så meget af den som muligt kan gå i opvaskemaskinen (hvis du da har en opvaskemaskine), eller som absolut minimum er let at rengøre i hånden. Det er også vigtigt at maskinen er let at skille ad – og samle igen, så du kan sørge for at gøre maskinen ordentligt ren efter brug, så isen altid er hygiejnisk og frisk.

Det vigtigste ved ismaskinen, er helt klart at den er kraftig nok til at kunne røre isen korrekt og rigeligt, så det bliver til en ensartet is uden klumper. Det gør at isen bliver helt silkeblød og lækker. Og når man alligevel skal have hjemmelavet is fra ismaskine så gør det jo ikke noget at det bliver ekstra lækkert.

is på ismaskineDerudover skal du holde øje med om isen kan serveres direkte fra maskinen. Det er ikke alle ismaskiner der kan holde isen helt koldt, hvorefter man er nødt til at fryse isen ned. Det betyder at du skal reservere plads i fryseren, og det betyder også at du ikke helt kan time hvornår isen skal serveres. Her er det lettere med en ismaskine der holder isen på den korrekte temperatur, så den er klar til servering når den er frisklavet.

En tredje ting som en god ismaskine test dækker, er også hvorvidt doseringshullet er af den korrekte størrelse. Her er det vigtigt at sørge for at der er plads nok til at du også kan tilføje mandler, krymmel, lakridsstykker – eller hvad man nu ellers kunne tænke sig.

Særligt i sommermånederne, har mange varehuse og isenkræmmere demoer på ismaskiner, og her kan det være en god idé at stikke næsen forbi, hvis du er på markedet efter en god ismaskine. Her får du nemlig mulighed for at smage resultatet, inden du beslutter dig for hvilken maskine du skal have hjem og stå på køkkenbordet.

Det er klart, at jo flere dele der er i en maskine, jo mere service og vedligeholdelse kræver den. Derfor skal du også være opmærksom på at ismaskiner med kompressor, ofte kræver mere vedligeholdelse. Ved de ismaskiner der ikke har en indbygget kompressor, så er der færre dele der kan gå i stykker. Og det sikrer naturligvis at den i sidste ende bliver mere driftssikker, og at den kommer til at holde længere.

En ismaskine er som førnævnt ikke nogen lille investering, og da en god maskine godt kan koste adskillige tusinde, så er det vigtigt at den er lavet i god kvalitet. Derfor anbefaler vi også altid at du vælger en maskine fra en kendt producent, da det altid vil være lettere at kunne skaffe dele hjem, hvis den skulle risikere at gå i stykker efter et stykke tid.