Beskrivelsen på hvad en håndstøvsuger er, ligger lidt i navnet. Det er en støvsuger der er lille og kompakt, og som normalt opereres med én hånd. For langt de fleste mennesker er den et supplement til almindelige støvsugere, men der er også dem der bruger dem som deres primære – eller eneste – støvsuger. Den er for det meste altid trådløs, og holder cirka 20-50 minutter på en opladning, afhængig af kvaliteten på støvsugeren. Rigtig mange af denne type støvsugere, har et medfølgende rør med en kost for neden, så den også mere eller mindre kan bruges som en almindelig støvsuger, til almindelig rengøring. Det er en kompakt løsning til almindeligt husbehov – og så er den nem at tage med rundt, hvilket gør den ideel til eksempelvis støvsugning af møbler, vindueskarme, hemse, bilen – og meget andet. De fås med mange forskellige former for teknologi, hvor langt de fleste i dag er poseløse.

Derudover fås de i både faste og sammenklappelige versioner. Nogle har også LED lys, så du lettere kan se hvor du gør rent, selv i de kroge af stuen der måske er lidt mørke. Det er især en fordel hvis du bruger støvsugeren i bilen, da det ofte her kan være svært at få ordentlig belysning. Er du allergiker eller lider af astma – eller vil du generelt set bare gerne have et ekstra rent hjem, så er det også muligt at få nogle håndstøvsugere med eksempelvis HEPA filtre, så du er helt sikker på at luftkvaliteten også er i orden, både under og efter rengøringen.

Typisk er disse håndstøvsugere givetvis en smule dyrere end de almindelige, men det gør sig til gengæld også gældende når vi taler om traditionelle støvsugere med ledning.

Håndstøvsuger eller traditionel støvsuger?

Det er meget individuelt om man foretrækker en håndstøvsuger, eller en traditionel støvsuger. Det man skal være opmærksom på, er at du unægtelig vil få mere suge styrke i en almindelig støvsuger, da der er plads til en større motor. Man kan som nævnt få håndstøvsugere med et rør så du også kan bruge den til gulvet uden at kravle rundt, men det er værd at pointere at denne form for brug ofte minder mere om en elektrisk kost, end en støvsuger.

Ved en traditionel støvsuger har du en kraftig motor der suger luft igennem røret. Denne motor fylder ofte hele basen af støvsugeren. Det gør den tung og klodset at slæbe rundt på, og er derfor ikke så mobil. Dette har man ændret med en håndstøvsuger, hvilket betyder at den er mere kompakt på stort set alle områder. Motoren er typisk mindre, hvilket resulterer i en svagere suge styrke. Derudover er der oftest heller ikke så meget plads til opsamling af støv, så den skal også tømmes oftere. Det vil altid være et kompromis og en vurderingssag om man skal have en håndstøvsuger, en traditionel støvsuger – eller begge dele. Eksempelvis er det langt lettere at bruge en håndstøvsuger til bilen, da du slipper for at rode med ledninger og stikdåser.

Hvis man har et lille hus eller en lille lejlighed, kan det være en god idé at have en lille håndstøvsuger – specielt hvis man ofte gør rent. Hvis man ofte støvsuger, er der ikke så stor sandsynlighed for at opsamlingsrummet bliver så fyldt at du skal skifte det under støvsugningen. Og typisk kan man nå hele lejligheden rundt på én opladning. I sådan et tilfælde er det bedste håndstøvsuger, da du ikke vil opleve generne, men kun fordelene. Vi vil gerne understrege dette punkt, da det er VIGTIGT at du vælger en støvsuger der rent faktisk kan følge med dine rengøringsvaner, så den ikke løber tør midt i det hele.

Det er dog vigtigt at pointere at motoren i håndstøvsugere typisk er svagere end i en traditionel støvsuger. Derfor er det ikke meningen at denne motor skal kunne suge snavs op fra gulvet af sig selv. Derfor er der ofte et sæt roterende børster under håndstøvsugere med skaft, for at hjælpe med at hvirvle støv og snavs op til motoren. Det man skal være særligt opmærksom på her, er at hår og andre tynde genstande – eksempelvis elastikker og snore, kan blive snoet ind i børsterne. Og har man en lidt for billig håndstøvsuger, kan dette give problemer. Typisk er det muligt at fjerne børsterne for at rengøre dem, men man kan komme ud for enkelte modeller hvor det ikke er muligt.

Hvad skal du gå efter ved en håndstøvsuger?

Grundet populariteten af disse støvsugere, er det ofte muligt at finde et rigtig godt håndstøvsuger tilbud rundt omkring på nettet. De fås i mange forskellige prisklasser – fra hundrede til flere tusinde kroner. Her er det vigtigt først og fremmest at tænke over hvad du forventer af støvsugeren. Hvis det skal være din primære eller eneste støvsuger, kan det være godt givet ud at betale lidt ekstra for at få kvalitet, bedre batterilevetid, kraftigere motor og så videre. Hvis du bare leder efter et håndstøvsuger tilbud for at kunne støvsuge krummerne af morgenbordet, eller til at have liggende i bagagerummet i bilen, er dette måske ikke så vigtigt.

Det er altid en god idé at se dig om på nettet, og se om du kan finde en pålidelig test af håndstøvsugere, før du beslutter dig. Og her er det naturligvis igen vigtigt at du sørger for at testen afspejler det du rent faktisk skal bruge udstyret til. En god håndstøvsuger test bør dække forskellige elementer, eksempelvis;

Batterilevetid

Enhver håndstøvsuger test bør kunne fortælle hvor lang tid en støvsuger kører på en opladning. Og her kan du også hurtigt finde ud af om støvsugeren lever op til de krav du kan still til den. Hvis du på forhånd ved at det tager dig 30 minutter at støvsuge med en traditionel støvsuger, er der ingen grund til at du bruger penge på en støvsuger der er opgivet til 20 minutters batterilevetid. Det gør at du ikke kan gøre ordentligt rent, og at du skal spilde tid på at vente på opladninger imellem støvsugningerne.

Hvis du omvendt kun skal bruge den til et par ting i løbet af dagen (krummerne på morgenbordet, eksempelvis), er det måske ikke nødvendigt med en specielt lang levetid på batteriet. Her kan du så i stedet spare nogle penge, og gå efter nogle andre fede funktioner i stedet.

Opladningstid

Her er det igen et spørgsmål om hvad du skal bruge støvsugeren til. Typisk støvsuger man ikke mere end én gang dagligt. Derfor er det ikke altid nødvendigt med en hurtig opladningstid. Dog kan det give mening at få én med en hurtigere opladningstid, hvis du på forhånd ved at du skal bruge støvsugeren intensivt. Et godt eksempel er eksempelvis dagplejemoren, der støvsuger dele af huset efter børnene har fået morgenmad, igen til frokost, når børnene er gået hjem – og så måske også et par gange efter det. Her vil det give rigtig god mening at bruge lidt ekstra, på at få en støvsuger med en hurtig opladningstid.

Tømning

Da de fleste af disse typer støvsugere er poseløse, betyder det at der sidder et kammer der skal tømmes. Og dette er rent faktisk et temmelig vigtigt punkt. Det er muligt at få håndstøvsugere der har en såkaldt blæsefunktion. Det betyder sådan set at man ”vender” støvsugeren om, så den puster i stedet for at suge, for derved at tømme den for støv og snavs. Dette kræver lidt ekstra teknologi og et par ekstra reservedele, så det er typisk en lidt dyrere løsning. Dog kan det give mening hvis man ikke gider stå og rode med filtre, tanke, og en masse støv. Hvis man eksempelvis er astmatiker, eller lider af støvallergi, er det heller ikke en rar fornemmelse at skulle tømme kammeret på sin støvsuger selv. Her er det helt klart godt givet ud at betale lidt ekstra for at få en blæsefunktion.

Suge styrke

Det kan virke logisk at suge styrken er vigtig for en støvsuger. Men grunden til at vi vælger at fremhæve det som et punkt på listen her, er at hvis man kun skal bruge støvsugeren i hånden – altså uden et skaft til brug på gulvet er det ofte til mindre rengøringsopgaver, som eksempelvis krummer, let rengøring på trappetrin, i bilen og så videre. Her er det ofte ikke nødvendigt med en helt lige så kraftig suge styrke.

Hvis man dog har tænkt sig at bruge håndstøvsugeren til også at støvsuge gulvet – eksempelvis med et skaft, er det vigtigt at man får en lidt bedre suge styrke end normalt. Det skyldes at man typisk i denne situation i større eller mindre grad vil bruge denne støvsuger som den primære. Med en kraftigere suge styrke sikrer det for det første at man naturligvis får en mere grundig rengøring, men det betyder også at mindre skidt og snavs vil sætte sig fast i børsterne på skaftet, da der er mere styrke til at suge støv og snavs helt op til motoren.

Mobilitet

En af de største fordele ved en håndstøvsuger, er helt klart at den er nem at slæbe rundt på, set i forhold til traditionelle støvsugere med kabel. Samtidig fås de i forskellige vægtklasser, afhængig af hvad éns behov kræver. Og hvis du har et større hus, er det ikke umuligt at få en støvsuger der kan komme hele vejen rundt. Der findes nogle modeller med over 50 minutters batteritid, og med et udvidet posesystem, så du ikke behøver stoppe halvvejs for at tømme tanken. Her er priserne naturligvis begyndt at nærme sig de traditionelle støvsugere – men her får du til gengæld også en støvsuger der opfylder alle dine behov – uden at du skal løbe rundt for at finde nye stikkontakter.

Andre detaljer

Når det kommer til om en håndstøvsuger er bedst i test, kan der være mange små detaljer der kan udgøre den sidste forskel i ”afstemningen”. Hvis man ikke har meget plads til at have en støvsuger stående – eksempelvis i en mindre lejlighed, eller et kollegieværelse, kan det være en kæmpe fordel at håndstøvsugeren kan klappes sammen, så den nærmest ingenting fylder.

For andre er det måske en fordel at de kan gå hele lejligheden rundt, uden at skulle bekymre sig om at skulle skifte stikkontakt midt i det hele – og enhver der har trapper, ved at en håndstøvsuger er guld værd, når man både skal sørge for at løfte en støvsuger op ad trappen, og støvsuge samtidig.

Det kan også være at man blot vælger at have støvsugeren for at bruge den i ét enkelt rum, som et supplement til den almindelige rengøring. Her kunne det eksempelvis være køkkenet. Her er det meget nemt med en håndstøvsuger, da mange af dem kommer med lade stationer der kan monteres på væggen. Så slipper du for at have en stor, klodset støvsuger til at optage kritisk skabs- eller gulvplads. Derudover er den altid lige ved hånden, og altid klar til at fjerne krummer og andre småting.

Kort fortalt er der et hav af grunde til at man skulle vælge en håndstøvsuger, frem for en almindelig støvsuger – både som et supplement til den almindelige rengøring, eller som en primær støvsuger. Og vi er glade for at kunne fortælle, at udviklingen på markedet har flyttet sig gevaldigt de seneste år. For 5 år siden var det nærmest utænkeligt at man kunne finde håndstøvsugere der overhovedet var kraftige nok til at man kunne montere et skaft – og derved bruge den som en almindelig støvsuger. Og hvis man kunne finde én der var kraftig nok, var der gode chancer for at den kostede en mindre formue. I dag er det heldigvis anderledes. Der findes faktisk håndholdte støvsugere der mere end matcher hvad nogle traditionelle støvsugere kan levere i dag. Der findes også nogle modeller med både HEPA filtre, blæserfunktion – og som er baseret udelukkende på sug. Det betyder at du slipper for én af de største ulemper ved almindelige håndstøvsugere – nemlig børsterne for foden af skaftet. Naturligvis er vi så også oppe i en prisklasse hvor det kan mærkes, men så får man altså også det bedste fra begge verdener.