Der er efterhånden et væld af maskiner og værktøjer der kan hjælpe os i køkkenet. Og selvom mange af disse værktøjer er smarte – nogle af dem nærmest endda uundværlige, må man også af og til tage et skridt tilbage, og tænke godt og grundigt over hvor man skal have alle sine ting henne. Mange mennesker har taget den klassiske røremaskine til sig igen, og selvom den er et ganske smart værktøj i køkkenet, kommer man ikke udenom at den fylder godt på køkkenbordet. Og pakker man den ned i skabet opstår den situation vi alle sammen kender alt for godt – den bliver glemt. Vi har vel alle sammen oplevet at finde nogle maskiner vi fuldstændig havde glemt vi havde, dybt inde i maven på køkkenskabene.

Derfor er det rigtig smart at have værktøj og maskiner der har flere funktioner end blot én. Det sparer plads, og det gør det lettere at holde styr på køkkenet. Og her er det genialt med en håndmikser. Den har mange forskellige typer værktøj man kan koble på – blandt andet piskeris, dejpiskere og i nogle tilfælde endnu mere. Nogle modeller kan endda laves om til en stavblender, eller man kan koble en skål på, så man pludselig har en kompakt mini-hakker. På denne måde kan man opfylde mange funktioner i én og samme maskine. Og det er smart for alle der ikke har så meget skabsplads – eller dem der har skabsplads, men ønsker at skære ned på rodet.

Vi har vel alle sammen set tv kokkene piske den perfekte omelet, eller måske piske flødeskum til en dessert – med intet andet end håndkraft. For alle os andre, må vi nok bare erkende at vores manglende rutine, teknik og træning ofte resulterer i ømme muskler før fløden overhovedet bliver skummet. Med en håndmikser er det slut med at få ømme arme i et forgæves besøg på at lave flødeskum.

Hvad er fordelen ved en håndmikser?

Der er mange fordele ved håndmiksere – og én af de største fordele, er at de er meget anvendelige. Selv en billig håndmixer kan bruges til flere forskellige ting. En håndmixer opfylder samme behov som en røremaskine, men den helt store fordel er at du kan bruge dem til meget mere. Blandt andet kan du bruge den direkte i en skål, i en gryde eller noget helt tredje. Hvis man har en håndmixer med stavblender kan man også bruge den til at lave puré direkte i en gryde, i stedet for at skulle hælde ingredienserne over i en minihakker eller food processor. Så helt basalt, så kan en håndmikser det samme som en lang række af andre køkkenmaskiner – men kræver ikke lige så meget plads, kan bruges til mere – og er ofte nemmere at gøre rent, da man i stedet for at skulle have en hel røreskål i opvaskemaskinen, ofte kan nøjes med blot at sætte håndmikserens udstyr i maskinen i stedet.

håndmixer testOfte kan du også få håndmiksere der er mindst lige så kraftige som røremaskiner, men blot med endnu mere fleksibilitet. Det er blandt andet velgnet til æltning af deje, udrøring af karamel eller andre lignende ”tunge” masser.

Selvom det er meningen at en håndmikser skal opbevares i køkkenskabet, og ikke på bordet som eksempelvis røremaskinen, behøver det ikke betyde at der ikke er gjort noget ud af designet. Der findes rigtig mange flotte håndmiksere, hvor man tydeligt får fornemmelsen af at der er tale om et solidt stykke værktøj. Typisk er håndmiksere også billigere end røremaskiner, hvilket igen kan være en stor del for mange.

Ud over at mange håndmiksere kan ælte på næsten samme vilkår som en røremaskine, har den én kæmpe fordel i forhold til sin konkurrent. Det er de færreste røremaskiner der er kraftige nok til at kunne piske ting ved høj hastighed. En håndmikser kører i højere omdrejninger end en røremaskine, og det betyder at du eksempelvis kan piske en mere luftig omelet end du kan i en røremaskine, da du ved højere hastigheder og flere omdrejninger, får pisket mere luft i massen. Det samme gør sig eksempelvis også gældende for marengs, og andre lettere retter.

Hvad skal jeg se efter i en håndmixer test?

Rundt omkring på nettet er der efterhånden mange artikler der omhandler test af håndmixere. Hold øje med diverse hjemmesider forbrugerblade for at finde de bedste håndmiksere. Blandt andet kan du ofte finde mærket håndmixer bedst i test på forbrugerbladet TAENK, som ofte har nogle ganske gode og balancerede anmeldelser. Noget af det vi ofte holder øje med, når vi skal se på en håndmikser test, er blandt andet hvor meget udstyr der følger med mikseren, og om det er muligt at tilkoble en stavblender. Enkelte håndmiksere har endda mulighed for at tilkoble andre funktioner, så den eksempelvis kan fungere som en minihakker eller en smoothie maskine. Jo flere muligheder du har for at kunne bruge håndmikseren, jo gladere bliver du også for den. Det er vigtigt at huske at det ikke er alle der har de samme behov. Derfor bør du altid finde den håndmikser test der bedst illustrerer det du skal bruge mikseren til.

Det er vigtigt at håndmikseren har nok kraft til at kunne udføre de opgaver du vil bruge den til. Hvis du vil bruge den til at lave dej, er det vigtigt at den er kraftig nok til at kunne ælte dejen ordentligt.

Køber man en håndmikser i dårlig kvalitet, kan man risikere at motoren ikke er kraftig nok til at kunne dreje piskerne rundt, hvilket i værste fald kan medføre at maskinen brænder sammen. Hvis din håndmikser er kraftig nok til at kunne håndtere deje og andre masser til bageriet, kan den for alvor give dig værdi i køkkenet. Særligt ved mere klistrede og tunge deje som eksempelvis fuldkorns- og hvedemels deje, kommer mange håndmiksere i problemer – så sørg for at din håndmikser kan håndtere dette.

Udover maskinens kraft, er det også vigtigt at man kan styre kraften ganske præcist. Det betyder at du skal vær sikker på at den har flere hastighedsindstillinger, og gerne en ”pulse” funktion. Et godt udgangspunkt er hvis maskinen har flere intervaller – i hvert fald fra 0-3, og gerne fra 0-5 eller 0-6. Jo flere intervaller du har på din håndmikser, jo mere kan du bruge den til. Det er nemlig ikke alle masser der kræver lige meget kraft, og hvis du forsøger at piske en omelet med samme kraft som når du skal ælte en hvededej, ender det med at du ødelægger omeletten.

En anden ting – der måske virker åbenlys – er at du skal være sikker på at ledningen er lang nok. Mindst en meter. Hvis du har for kort en ledning begrænser du din rækkevidde i køkkenet, og da det er svært at sætte en håndmikser fra sig, er det bedst hvis du kan komme så langt som muligt med den i hånden. Det skal siges at nogle enkelte håndmiksere har en fod så du kan sætte den fra dig, men det er langt fra standard. Prøv at se om du kan finde en mikser med en fod, da det af og til kan være nødvendigt at skulle slippe maskinen.

Der er også enkelte modeller der er udstyret med en god gammeldags ”telefonledning” – en krøllet ledning der kan udvides, men som ikke generer når du ikke bruger det. Dette kan være guld værd, da du med en lang ledning kan risikere at vælte ting på køkkenbordet når du bevæger dig rundt.

Hvilken håndmikser er den rette for mig?

Det er ret individuelt hvilke kriterier en håndmikser skal have, for at det er den bedste håndmixer til lige netop dit behov. Vi anbefaler at man finder én der også kan fungere som en stavblender, da det giver dig endnu flere muligheder for at bruge den i køkkenet. Det er altid en god idé at holde øje med de nyeste håndmixer tilbud på nettet – og du kan med fordel abonnere på din lokale isenkræmmers nyhedsbrev. Her får du typisk også en beskrivelse af produktet, og ofte gode rabatter. Vi vil dog anbefale at du ser efter håndmikser tilbud fra nogle af de mere kendte mærker. Ofte er det nemlig ikke muligt at bruge eksempelvis piskerisene fra én producent, i en mikser fra en anden producent. Hvis du vælger én af de større og mere kendte producenter, er der derfor bedre chancer for at du kan blive ved med at anskaffe nye spændende ting til din håndmikser – og det gør det også lettere at skaffe reservedele, hvis noget skulle gå i stykker.

Hvis du ofte arbejder med bagværk, og allerede nu ved at den skal kunne holde til dette, så sørg for at den er kraftig nok til at kunne udføre opgaven tilfredsstillende. Din håndmikser skal gerne være på 800 watt eller derover. Så er du sikker på at den kan klare næsten alt hvad du kunne finde på at udsætte den for. Og sørg for at finde en maskine der har ”blød opstart”. Blød opstart betyder at maskinen ikke starter på fuld kraft med det samme, men i stedet starter blidt op. Det beskytter motoren så den ikke bliver ødelagt, og det sikrer at du ikke får mel og dej over hele køkkenet. Nogle miksere er også så avancerede at der ikke kun er hastigheder at vælge imellem, men også ekstra moment, turbo og puls. Jo flere muligheder du har i din håndmikser jo bedre, da du så kan bruge den til flere ting.

Uanset hvilken type mikser der passer bedst til dit behov, vil vi på det kraftigste anbefale at du vælger en model med ”skjolde” på piskerisene. Det er nogle små plastikskiver der sidder på toppen af piskeriset, som sørger for at der ikke kommer mad op i maskinen. På billigere modeller er der ikke nødvendigvis denne beskyttelse, hvilket hurtigt kan betyde at maskinens levetid bliver væsentligt forringet.

Det er også værd at se hvor støjsvag mikseren er – eller ikke er. Hvis du ofte bruger en mikser i lang tid i løbet af en dag, kan det godt blive en trættende fornøjelse i længden, hvis du konstant skal høre på en larmende håndmikser.

håndmixer tilbudNår du skal ud og vælge din håndmikser er det også en god idé at ”prøve den”, så du kan mærke om vægten er afbalanceret, om den er nem at holde, og om den er tung nok – eller måske for tung – til dit behov. Hvis du ofte arbejder med bagværk skal du ikke være nervøs for at tage en tungere mikser, da den gerne må have lidt at ”stå imod med”. Det er altid en god ting at vælge en håndmikser der har gummi eller silikone på håndtaget, da man ofte bruger mikseren med våde eller fedtede hænder.

Ud over hvad håndmikseren kan, vil vi også anbefale at man vælger en håndmikser i en ordentlig kvalitet. Det er bedre at bruge lidt ekstra penge på at få et produkt i høj kvalitet, frem for at spare håndører for at få en mikser det går i stykker efter et år. Kontroller at materialerne er i orden. Jo mere robuste materialer, jo længere har du sandsynligvis også glæde af din håndmikser. Her er det igen en meget individuel vurdering. Nogle foretrækker et look i børstet stål, og andre er fuldstændig ligeglade med hvordan deres køkkenudstyr ser ud. Her skal man naturligvis bare gå efter så god en kvalitet som muligt. Af og til kan det give mening at se på de lidt dyrere mærker, da der ofte her er gjort lidt ekstra ud af designet – så du får bedre holdbarhed, og et flottere design. Typisk kan man også få en længere garanti, hvis man vælger en maskine i ordentlig kvalitet. Som forbruger har du naturligvis altid to års garanti på alt hvad du køber, men nogle mærker og forhandlere tilbyder mere garanti end det. 3, 4 eller 5 års garanti i alt er ikke unormalt. Så sørg altid for at få så lang en garanti som muligt, da det ofte kan betale sig da du så kan få den repareret eller udskiftet kvit og frit, hvis der skulle gå noget galt.