Det kan blive koldt i Danmark om vinteren. Rigtig koldt! Vi lukker alle døre og vinduer og kravler ind i vores lune hule med tæpper og stearinlys. Det kan selvfølgelig være ganske hyggeligt, men mange af os mærker desværre også kulden på en mindre behagelig måde. Det kan være i form af ledsmerter i ryg, nakke, skuldrer og andre skavanker, der forværres, når temperaturen falder. Det kan en elektrisk varmepude heldigvis hjælpe med, ligesom den kan løsne de spændinger i nakken, du måske har taget med hjem fra en lang dag på arbejde. Selv hvis du er så heldig ikke at døje med nogle af de ovenstående gener, kan du få glæde af en varmepude. Den giver dig varmen hurtigt og kan tages med alle vegne. F.eks. under tæppet på sofaen. Den kan også sørge for, at din dyne er dejlig varm, før du kravler ned under den.

Selvom det lyder paradoksalt, findes der endda varmepuder, der også kan køle. På den måde kan du altid være klar til at lindre alt fra sportsskader til buler i panden.

Siden gummidunken, der skulle hældes kogende vand i, er der udviklet et stort og tiltagende mere avanceret sortiment af varmepuder til forskelligtartede formål. Læs med her og bliv klogere på hvilken model, der er den bedste varmepude til netop dine behov.

Hvad er en varmepude? – Og hvordan virker den egentlig?

elektrisk varmepudeDu kender helt sikkert den gode gamle varmedunk, der skal fyldes med varmt vand.

I dag er der heldigvis kommet mange alternativer på markedet, der tjener de samme formål men både er nemmere og væsentligt mere effektive at bruge. Kigger man udover landskabet af produkter, ses det tydeligt, at den teknologiske udvikling medfører, at der hele tiden kommer nye funktioner til.

Der er varmepuder i helt utroligt mange forskellige materialer og størrelser at vælge mellem, så der er rig mulighed for at finde en, der passer til dit behov.

Den elektriske varmepude

Den moderne, el varmepude giver en mere stabil og vedvarende varme, da den ikke anvender varmt vand, der naturligvis vil medføre et gradvist fald i temperaturen.

Når en elektrisk varmepude opvarmes, passerer der strøm gennem et varmegenrerende kabel i puden. På dette kabel er der monteret en perlerække af små varmeelementer. Disse varmeelementer ligger i et nøje tilrettelagt mønster, der sikrer, at varmen fordeles jævnt, og at varmepuden er behagelig at anvende.

Men er det egentlig sikkert at ligge ovenpå alt det strøm? Ja! Det er der naturligvis taget forbehold for med en række gennemprøvede foranstaltninger. Hvordan dette er konstrueret er en smule forskelligt fra varmepude til varmepude, men det afspejles bl.a. i de ekstrafunktioner, der tilbydes på den enkelte model.

De funktioner, der almindeligvis er at finde på varmepuder kan du se nedenfor. Hvilke af disse funktioner, der er vigtigst, afhænger udelukkende af dine behov og af dine forventninger til din nye varmepude.

Automatisk slukkefunktion: En varmepude, der opvarmes ved hjælp af elektricitet, kan selvfølgelig udgøre en fare, hvis du skulle glemme at slukke for den. Det kan f.eks. være, hvis du falder i søvn – for det er jo dejligt afslappenede at ligge på en varmepude. Derfor er det ikke kun en fordel – men også en vigtig sikkerhedforanstaltning – at vælge en varmepude, der slukker automatisk. Heldigvis er denne funktion en fast del af langt de flest produkter på markedet. Forskellen ligger hovedsageligt i, hvor lang tid, der går, før den slukker. Du kan både finde modeller med en automatisk slukfunktion, der slukker efter et par minutter. Andre modeller vil først slukke, når der er gået et givent antal timer.

Varmeniveauer: Typisk er der mulighed for at indstille varmen på 3 niveauer på en gennemsnitlig elektrisk varmepude. På de mere avancerede modeller kan man dog finde mulighed for at vælge mellem helt op til 5 og 6 varmeniveauer. På disse modeller, kan der også være en timer-funktion, så det er muligt selv at indstille, hvornår den skal slukke – og tænde! Det er en rigtig smart funktion, hvis du vil sørge for, at din dyne er varm ved sengetid uden at skulle foretage dig noget som helst.

Komfort: Der kan være endog meget stor forskel på komforten ved de forskellig varmepuder, du støder på i handelen. Hvis du ikke har mulighed for at prøve varmepuden, inden du foretager købet, kan det være en god idé at læse en varmepude test, hvor denne del af oplevelsen er beskrevet. Dette er selvfølgelig især vigtigt, hvis du leder specifikt efter en varmepude til nakken eller ryggen, hvor den bedste komfort opnås ved, at puden former sig perfekt og behageligt efter din krop.

Varmepude med ris, hvedekerner eller korn

En varmepude med korn, ris eller hvedekerner egner sig specielt godt til muskel- og ledsmerter samt spændinger i hele kroppen. Det skyldes især, at de ikke er helt så store som de elektriske varmepuder. Typisk er f.eks. en varmepude med hvedekerner cirka 20 x 50 cm og dermed væsentligt mindre og mere kompakt.

Denne type varmepude fungerer i kraft af at den struktur, der findes i ris, kerner og korn. Den udgør et særdeles effektivt isoleringsmateriale, der er fantastisk til behandling af smerter. Dette skyldes, at korn, ris og kerner absorber varme såvel som kulde og sørger for en jævn og gradvis fordeling. Derfor får du også den fordel, at du kan opbevare dette produkt i fryseren og bruge din varmepude som “ispose” ved sportsskader, forstuvninger, buler i panden osv.

Og hvordan bliver de så varme? Varmepuder af denne type opvarmes i mikroovnen på cirka 1-2 minutter alt efter hvilken model, du har, men den kan også opvarmes i en helt almindelige ovn. Det tager en anelse længere tid.

En varmepude med ris, hvedekerner eller korn har oftest et medfølgende betræk, der kan vaskes i vaskemaskinen sammen med det øvrige vasketøj. Vælger du denne slags varmepude, får du en varmepude med en meget lang levetid. Du kan regne med at have den i cirka 5-10 år – selvfølgelig alt afhængig af, hvor meget, du bruger den.

I forhold til denne type varmepuder skal der dog lyde et lille OBS: Med tiden kan korn, ris og hvedekerner risikere at tørre ud. Det får den naturligvis til at udgøre en brandrisiko. De tørre korn kan antænde, hvis du er uforsigtig, og hvis varmepuden ikke vedligeholdes som foreskrevet i den medfølgende brugsvejledning. Dette sker heldigvis yderst sjældent, men det er selvfølgelig vigtigt at være opmærksom på. Du kan læse mere om, hvordan du ganske nemt undgår ulykker med din varmepude i afsnittet om vedligeholdelse af varmepuder længere nede i denne artikel. Men vil du have helt styr på sikkerheden, kan du overveje at vælge en varmepude bedst i test. Så ved du, at alle aspekter af din nye varmepude – også de sikkerhedsmæssige – er grundigt gennemgået.

Størrelser og design

Varmepuder findes i utallige former, farver og størrelser.

En almindelig, klassisk varmepude designet til ryggen, vil eksempelvis være større end en varmepude nakke design. Når du vælger størrelsen og designet på din nye varmepude, er det derfor bedst at lade behov og funktion styre. Du kan også have i mente, om det er en varmepude, kun du skal bruge. Eller I er en hel familie, der skal have gavn af den. I så fald, vil der sikkert være forskellige behov, der skal dækkes. Nogle har f.eks. brug for varmepuder til hænder, andre har ondt i lænden, og en tredje hader en kold dyne. Her gælder det om, at varmepuden er stor nok til det hele.

Varmepuder med korn og ris har som oftest en aflang facon på omkring 20 x 50 cm.

Påtænker du at bruge varmepuden til at lindre smerter, vil en lidt mindre model være at foretrække. Skal du bruge den helt specifikt til hænderne, nakken, eller leder du efter en af de lækre varmepuder til fødder, så får du absolut mest ud af at vælge en, der er designet til det pågældende formål.

Hvor meget koster en varmepude?

De fleste varmepuder findes i et prisleje mellem 200 og 700 kr.

En billig varmepude behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig varmepude. Det kan sagtens lade sig gøre at finde et godt varmepude tilbud, når først du ved, hvad du har brug for og et overblik over, hvad der findes af foreskellige typer og funktioner på markedet.

Der findes så mange modeller, at du sagtens vil kunne finde en varmepude, der passer til dine behov i lige præcis den kvalitet og prisklasse, du ønsker. Hvis bugettet ikke rækker til en elektrisk varmepude, eller du blot ønsker at spare penge, så er det også en mulighed at investere i en varmepude med hvedekerner, korn eller ris. Det er altid en god idé at læse en varmepude test, da de giver et godt overblik over sammenhængen mellem pris og kvalitet.

Fordele ved at bruge en varmepude

Varmepuder tjener ikke kun det formål at være er dejlig lille forkælelse i hverdagen, når Hr. Vinter banker på. Selvfølgelig er den uden tvivl en varm bedste ven i sofaen, når der skal ses film eller læses en god bog. Og der er nok heller ikke noget så skønt som at hoppe ud af et varmt bad og videre ind under en varm dyne. Men faktisk kan en varmepude meget mere end det.

En af varmepudens aller fornemste funktioner er, at den kan afhjælpe alle typer af daglige muskelsmerter. Varmpuder af alle slags har smertelindrende egenskaber, og undersøgelser har gentagne gange kunne vise, at varme er en stor hjælp i forhold til lindring af smerter. Dette gælder ikke kun de pludseligt opståede ømheder eller muskelspændinger men også de kroniske smerter.

Smerter som rigtig mange mennesker oplever en forværring af i vintermånederne, når kulden bogstaveligt talt går igennem marv og ben. En del varmpuder på markedet er udviklet specielt til at tage sig af disse symptomer. Eksempelvis har en varmepude specielt udviklet til hænder vist sig at have en utroligt gavnlig effekt for mennesker, der lider af ledegigt.

En anden fordel, der er værd at nævne er, at du kan skrue en lille smule ned for radiatorerne ved at koncentere varmen til lige præcis der, hvor du har brug for den. Måske kan du også opleve at behovet for smertestillende medicin falder en smule.

Har jeg brug for en varmepude?

Hvis du plages af smerter, kan du have god gavn af en varmepude. Det kan eksempelvis være smerter i bevægeapparatet. Ved alt fra muskel- og ledsmerter til smerter i forbindelse med menstruation, vil du med en varmepude opleve en behagelig, afslappende lindring.

Det kan også være nakkespændinger efter en lang dag på arbejde, gener ved ledegigt eller den stivhed og ømhed du kan opleve, hvis du træner meget.

På samme måde som ved et varmt karbad eller brusebad, kan varmen fra varmepuden lindre mange typer smerter ved en øgning af blodgennemstrømningen i dine muskler. Det gør, at de vil føles både smidigere og mere afslappede. På den måde kan varmen sågar være medvirkende til at hele skader.

Hvis du har svært ved at få varmen i de kolde måneder, kan varmepuden også være en god lille hjælper. Varmepuden vil kunne sætte en stopper for ubehaget ved kolde fødder, kolde hænder, kolde dyner og alt det andet, der bare bliver helt ulideligt koldt i den danske vinter.

Der findes et stort udvalg af varmepuder på markedet, der er designet til disse formål.

Skal du ud at rejse til destinationer med lave temperaturer – f.eks. en skitur – bliver du uden tvivl også begejstret for at have en varmepude i kufferten. Rejser du ofte, kan du finde en model, der er designet til at tage med sig på farten. Denne type varmepude er mere kompakt og praktisk og dens mindre størrelse, gør den nem at have med i bagagen. Der findes også helt små varmepuder, de såkalte “lommevarmere”, der ikke er større end, at de kan være i en lomme og f.eks. varme dine hænder, når du har brug for det.

Varmepuder, der også har en kølende funktion, er et praktisk og uundværligt produkt at have liggende i fryseren. Både til sportsskader og til børn, der kommer løbende ind fra haven med buler i panden.

Varmepuden er naturligvis ikke et mirakel og vil sjældent fjerne smerterne 100%. Men den kan give en markant lindring og afslappet følelse, der i nogle tilfælde også gør, at behovet for smertestillende præparater vil være mindre.

Hvordan vælger man en varmepude?

Humlen ved at vælge den varmepude, der er helt rigtig for dig, er at overveje nøje, hvad du forventer af den. Det er vigtigt at få afdækket hvilke behov du – og evt. andre i din husstand – har.

Nu hvor du har læst denne guide, har du sikkert en lidt bedre idé om hvilke muligheder, der er på markedet, og hvad der er værd at holde øje med, før du køber.

Det første store valg er, om du ønsker dig en elektrisk varmepude eller en varmepude med ris, korn eller hvedekerne. Det er både et spørgsmål om hvilke funktioner, du ønsker, men også om budget, da varmepuder med ris, korn eller hvedekerne oftest er mere prisvenlige.

Undervurder aldrig betydningen af, at varmepuden har en god komfort i forhold til dét, du planlægger at bruge den til. Når det drejer sig om varmepuder, der skal bruges til f.eks. nakke eller fødder, kan man med fordel finde en specielt designet model. En lille detalje, der i høj grad også kan påvirke komforten, men som man nemt kan komme til at overse, er ledningen. Vær sikker på, at den er så lang, at du uden problemer kan ligge eller sidde behageligt der, hvor du ønsker det. Oftest er det de meget billige varmepuder, der er produceret med ledninger, der er alt for korte til de flestes behov. På den gennemsnitlige varmepude er dette tænkt ind i designet.

Meget vigtigt er det at tænke på, om dine smerter er af en sådan karakter, at det kan være svært at bruge varmepudens funktioner. Der findes blandt de mere avancerede varmepuder modeller, der kommer med en fjernbetjening. Disse er nemme at bruge, og det kan være en stor fordel, hvis du eksempelvis lider af smerter i dine hænder.

Varmepuder findes til et hvert formål, enhver smag og enhver pengepung. Så har du stillet dig selv en række spørgsmål om, hvad din varmepude skal kunne, vil du uden tvivl finde frem til den varmepude, der passer lige præcis til dig.

En varmepude test kan også hjælpe dig godt på vej.

Tips til at bruge en varmepude

  • En varmepude kan blive meget varm, så læg et håndklæde om din varmepude, inden du bruger den. Så undgår du at huden bliver “brændt”. Du kan også undgå dette ved ikke at bruge varmepuden i mere end max. 20 minutter ad gangen.
  • Læg din varmepude med korn, ris eller hvedekerner i en plastpose, før du putter den i fryseren. Efter cirka 4 timer vil den kunne tages direkte fra fryseren og være klar til at afkøle.
  • Stil et glas vand med ind i den almindelige ovn eller mikroovnen, når du varmer din varmepude med ris, korn eller hvedekerner op. Det øger sikkerheden væsentligt, da den fugtige luft i ovnen gør, at varmepuden ikke tørrer ud og i værste fald antændes.

Hvordan vedligeholder man en varmepude?

varmepude med kornDer fleste varmepuder er forholdsvis nemme at gøre rene, men hvis du regner med at bruge den ofte, er det praktisk at vælge en model, hvor det er ekstra nemt. Det gør du ved at vælge en varmepude, der har et aftageligt betræk, som kan vaskes i vaskemaskinen.

Har varmepuden ikke et aftageligt betræk, vil det kun være muligt at tørre den af med en fugtig klud, da selve puden er for skrøbelig til en tur i vaskemaskinen. Dette skal du især være opmærksom på, hvis du køber en varmepude med ris, korn eller hvedekerner, da det ofte er dem, der produceres uden betræk. Langt de fleste elektriske varmepuder er designet på en måde, der gør rengøringen meget nem. De fleste kommer i rengøringsvenlige materialer og med et stik, der nemt kan klikkes ud, før den smides i vaskemaskinen.

Som tidligere nævnt er det meget vigtigt at bevare fugtigheden i en varmepude med hvedekerner, ris og korn. Heldigvis behøver det ikke at være besværligt. Ved at stille et glas vand i ovnen eller mikroovnen, når du varmer varmepuden op, dannes der fugt i ovnen. Det gør, at varmepuden ikke kan selvantænde. I stedet for et glas vand kan du også spraye lidt vand på den.

Selvom dette er en ganske sikker metode, og der heldigvis utrolig sjældent sker ulykker med varmepuder, bør du for en sikkerheds skyld altid være i nærheden, når du opvarmer din pude.

Det tager ikke mere end 2-3 minutter. Dem kan du jo bruge på at tømme opvaskemaskine eller noget andet, der alligevel skal gøres i køkkenet. Hvis varmepuden begynder at lugte brændt, er det tid til at investere i en ny.

For at være sikkert på at finde en varmepude, der kan rengøres på en måde, der passer dig, kan du udforske en varmepude test, hvor dette emne helt sikkert også vil blive berørt.

Vigtig information om varmepuder

Både i forhold til den elektriske varmepude og varmepuden med korn, ris og hvedekerner, er det vigtigt at læse brugsvejledningen. Nej, det er ikke verdens mest spændende læsning, men det tager kun 5 minutter og anviser vigtige sikkerhedsforanstaltninger fra producenten.

I brugsvejledningen får du også information om varmepudens funktioner, som du måske senere vil opdage. Eller værst: ender med at overse og ikke få gavn af.

Brug altid din varmepude med forsigtigthed. Dvs. behold altid betrækket på, så du ikke får brandskader på huden. Sørg også for at den automatiske slukfunktion er i brug, hvis der er risiko for, at du falder i søvn. Generelt kan man sige, at det ikke er en god idé at bruge varmepuden om natten.

Brug aldrig en varmepude på hud der er rødmet eller hævet, da det kan forværre skaden,

Er du gravid eller lider af diabetes, bør du ikke anvende varmepuden uden først at have talt med din praktiserende læge.