Hvis du både ønsker at spare en hel del penge og samtidig gøre din hverdag sundere, er der rigtig mange gode grunde til at investere i en trykkoger. I dag er unikke køkkenredskaber og hjælpemidler blevet en fast del af danskernes hverdag og mange har allerede fået øjnene åbne for, hvor stor en hjælp en el trykkoger kan være i hverdagen.

Som alle andre køkkenapparater, vil du selvfølgelig gerne sikre dig, at du investerer i en model der passer til netop dine behov og som samtidig ikke koster en bondegård. Derudover er det også vigtigt at huske på, at der kan være en verden til forskel på de forskellige modeller og at pris og kvalitet i mange tilfælde hænger sammen.

Hvis du endnu ikke har haft fornøjelsen af at afprøve en trykkoger på egen hånd, har vi nedenfor udarbejdet en komplet guide, der kan hjælpe dig på vej. Her kigger vi nærmere på hvordan du bruger apparatet i praksis og hvad du bør kigge efter inden at du køber, God fornøjelse!

Sådan anmelder vi trykkogere

At lave et lækkert måltid fra bunden behøver ikke nødvendigvis at inkludere brug af dit komfur eller almindelig oven. Takket være den moderne teknologi i dag, er trykkogere blevet endnu mere innovative end nogensinde, og de kan i den grad gøre livet nemmere for dig i hverdagen. De hjælper dig nemlig ikke kun med at spare penge, ingredienser og tid og besvær – de er også super bekvemmelige at anvende. Derfor er det heller ikke så mærkeligt at flere og flere danskere vælger at gå på jagt efter et godt trykkoger tilbud – og dem findes der heldigvis mange af!

I dag finder du et væld af smarte modeller der består af en række forskellige sikkerhedsfunktioner og programmer, hvilket gør dem yderst alsidige. Trykkogere kan blandt andet bruges til at lave lækre gryderetter, risottos eller endda noget så lækkert som honning. For at det ikke skulle være nok, er trykkogere også super sunde at bruge og de behøver ikke at koste en krig. Faktisk er det ganske muligt at finde en god men samtidig billig trykkoger fra en anerkendt producent.

Det er dog vigtigt at du selv sætter dig ind i, hvad du ønsker fra din trykkoger. På denne måde undgår du nemlig at blive skuffet. Når vi anmelder trykkogere, kigger vi ikke kun på kapaciteten, men også antallet af forskellige funktioner og selvfølgelig brugervenligheden. Nedenfor skal vi se nærmere på nogle af de vigtigste punkter.

Sådan fungerer trykkogning

Inden at du kan og bør gå ud at investere i dit første trykkoger køb, er det selvfølgelig en god idé at sætte dig ind i, hvordan de smarte apparater egentlig fungerer i praksis. På denne måde undgår du at investere i en trykkoger, som du måske ikke ender med at bruge.

Til forskel fra en ganske almindelig gryde hvor du koger dine ingredienser, vil en trykkoger anvende en anden metode. Apparatet består af et yderst tætsiddende log, der lader damp hobe sig op under trykket – heraf kommer også enhedens navn. Denne proces er med til at reducere den overordnede tilberedningstid, og giver dig samtidig mulighed for at bevare så megen næring fra de enkelte ingredienser som muligt. Dette giver ikke kun sundere, men også mere velsmagende resultater.

Der kan være stor forskel på de elektrisk trykkoger men som hovedregel kan du gå ud fra, at du altid skal give kogeren nok plads til at lade dampen omdanne sig til tryk. Derfor anbefales det at du kun fylder kogeren halvt med vand for at opnå de bedste resultater. Når du anvender de elektriske modeller, kan du dog glæde dig over, at flere af dem selv kan opnå og regulere det nødvendige tryk. Det betyder i bund og grund at du bare kan læne dig tilbage og lade kogeren gøre arbejdet.

Spar penge med en trykkoger

Måske er dette ikke et punkt du egentligt har overvejet før nu, men det er gang på gang blevet bevist, at der faktisk kan være gode penge at spare ved at anvende en trykkoger i dagligdagen – såfremt at du naturligvis bruger den korrekt.

Når du anvender en trykkoger til at tilberede dine fødevarer – hvad enten du skal stege noget kød eller dampe grøntsager, kan du nemlig glæde dig over, at tilberedningsprocessen tager under halvt så lang tid som hvis du skulle have lavet maden i ovnen eller på en almindelig pande. Dette resulterer selvfølgelig i et lavere energiforbrug, hvilket i sidste ende vil give dig en noget billigere elregning. For at sikre at du sparer så gode penge som muligt, er det dog nødvendigt at du tager dig tid til at lære din koger at kende og at du bruger den korrekt. Hvis du for eksempel ikke forsegler låget efter hvert endt brug, er det spild af penge.

Udover at du selvfølgelig kan tilberede friske ingredienser fra bunden og lave lækre retter, kan du faktisk også bruge din trykkoger til at tilberede billigere ingredienser. Hvis du for eksempel ønsker at lave dine egne purerer eller tilberede bønner fra bunden af, kan du spare mange penge i længden, da du ikke længere skal købe færdiglavede produkter på dåse.

Gennemsnitlig pris på trykkogere

Til trods for at du sikkert hurtigt vil finde ud af at der kan være en verden til forskel når det gælder priserne på elektrisk trykkoger, fungerer de alle sammen på samme måde og efter samme princip. Hvor meget du skal forvente at komme af med afhænger af om du er på jagt efter en mere basal model eller om du ønsker en avanceret elektrisk løsning.

Prisen på de enkelte trykkogere reflekterer tit og ofte, hvor mange funktioner du kan forvente at få glæde af. Dyrere modeller leveres med flere features, men før at du går ud og køber en koger til en alt for høj pris, bør du gøre op med dig selv, hvilke funktioner du reelt vil sætte pris på. Som med alle andre ting, er der naturligvis ingen grund til at betale for meget og ved at kigge dig godt omkring, kan der faktisk være rigtig mange gode penge at spare.

Find de bedste kogere på nettet

I dag kan du finde et stort udvalg af forskellige trykkogere i de fysiske butikker, men det kan være svært at sammenligne specifikationer og vurdere hvor god de enkelte modeller egentlig er. Derfor anbefaler vi at du som hovedregel tjekker nettet før at du køber – da du også her finder langt de bedste priser.

Vær opmærksom på, at det bedst kan betale sig at købe din koger i Danmark. Nok kan du finde billige trykkogere fra udenlandske sider, men disse kræver oftest en adapter og ydeevnen er derfor ikke garanteret. Derudover kan du ikke drage glæde af en garanti på en model fra udlandet, hvis uheldet skulle være ude og du skulle få brug for at erstatte din trykkoger.

Funktioner du bør kigge efter

Hvis du er på jagt efter en trykkoger, er det selvfølgelig vigtigt at du som sagt nævner en model med features og funktioner der passer til dine behov. Husk også på at trykkogeren gerne skal være så brugervenlig som muligt, da vi alle har irriterende husholdningsapparater liggende i skuffer og skaber som vi ender med ikke at bruge fordi at de er for klodsede.

Selvom at vi i vores trykkoger test selvfølgelig sætter pris på så mange funktioner som muligt, er disse ikke nødvendigvis afgørende. Det kommer også an på, om det reelt kan betale sig at betale ekstra for disse og om de er prisen værd.

En funktion du med sandsynlighed vil sætte stor pris på, er kogerens trykindikator. Dette gør det muligt for dig at holde øje med, hvornår det nødvendige tryk er nået. Derudover er det selvfølgelig også en klar fordel hvis du kan smide apparatet eller dens dele i opvaskemaskinen, og flere og flere kogere leveres med en timer, således at du kan læne dig tilbage og lade kogeren arbejde løs.

Sikkerheden er vigtig

Som med alle andre elektriske apparater, bør sikkerheden spille en stor rolle når du skal vælge din trykkoger. Her kan du heldigvis glæde dig over, at dagens teknologi har sikret, at trykkogere er fuldstændig sikre at bruge. Faktisk leveres langt de fleste modeller med en række sikkerhedsfunktioner, for eksempel kan visse kogere udsende damp hvis trykket bliver for højt. I dag findes der også modeller der automatisk slukker efter brug, således at du aldrig skal bekymre dig over, om du nu huskede at slukke for din trykkoger inden at du tog hjemmefra.

Da elektriske apparater skal leve op til og overholde en lang række sikkerhedsstandarder inden at de kan sælges på det danske marked, kan du være sikker på, at din valgte trykkoger – også selvom at der er tale om en relativ billig model – er tryg at anvende. Hvis du værdsætter masser af sikkerhedsfunktioner, anbefaler vi at du tjekker vores anmeldelser over trykkoger tilbud, der giver dig en komplet liste over nogle af de bedste trykkogere på markedet.

Størrelse og design

Naturligvis kommer størrelsen på din trykkoger også til at spille en væsentlig rolle. Når alt kommer til alt, vil du selvfølgelig gerne sikre dig at hele familien kan få glæde af kogeren og derfor skal den også være i stand til at tilberede mad til hele familien – uden at du skal bekymre dig over om du nu løber tør.

Den bedste trykkoger vil lade dig klare et væld af forskellige tilberedningsprocesser. Du kan både karamellisere løg, stege kød og tilberede et stort udvalg af lækre retter. Hvis du derudover vælger en relativ bred model, kan du endda stege og sautere. En dybere gryde derimod giver dig en mindre overflade at tilberede din mad på, hvilket også vil påvirke tilberedningstiden – jo dybere en gryde er, jo længere tid vil det tage dig at stege kødet.

Det kan være svært at afgøre hvor stor en trykkoger du egentligt har brug for. Ved at undersøge markedet og vores anmeldelser, vil du sikkert hurtigt finde ud af, at trykkoger 10 liter er blandt de mest almindelige størrelser. Denne type egner sig også ideelt til den lille familie. Når det så er sagt, er det muligt at finde trykkogere på op til hele 15 liter og større. Tag derfor et realistisk kig på din husstand og jeres behov – og husk på, at det bedre kan betale sig at købe en koger der er lidt større end at ende med en model der alligevel ikke lever op til jeres forventninger.

Stabilitet

Da der er tale om et elektrisk apparat, er du selvfølgelig interesseret i at sikre dig, at du investerer i en så solid trykkoger som muligt. Langt de fleste modeller i dag er heldigvis udarbejdet i rustfrit stål, eventuelt beklædt med plastik, hvilket gør dem yderst robuste. Det betyder at du nemt kan lade kogeren forblive placeret på dit køkkenbord uden at skulle bekymre dig over, om du nu kommer til at skubbe den ned.

Ønsker du en ekstra stabil model, kan du med fordel gå på jagt efter trykkogere med gummifødder. Disse giver ekstra stabilitet og gør det samtidig nemt at flytte rundt på kogeren efter behov.

Jævn opvarmning

Du kan under alle omstændigheder gå ud fra at forskellige modeller af trykkogere vil give det samme resultat, når du anvender dem korrekt. Så snart at du putter låget på, begynder damp at hobe sig op og det er denne proces der gør trykkogeren unik. Når det så er sagt, er det vigtigt at du samtidig vælger en trykkoger der er i stand til at udgive jævn varme uden at brænde maden på.

Langt de fleste trykkogere i dag er udarbejdet i rustfrit stål, hvilket ikke kun giver apparatet et mere eksklusivt look men også bidrager til et bedre resultat. Stort set alle modellerne i vores bedst i test anmeldelser er også udarbejdet i dette materiale, så du går ikke galt i byen.

Programmer

I dag finder du trykkogere der er mere avancerede end nogensinde før. Det betyder også at de i den grad leveres med et væld af forskellige programmer og hvorvidt du reelt får brug for disse, er det kun dig der kan afgøre. Vær dog under alle omstændigheder opmærksom på, at du med sandsynlighed vil komme til at betale ekstra for mere avancerede funktioner, så hvis du ikke har planer om at bruge kogeren mere end én gang ugentligt, bør du overveje om det måske bedre kan betale sig at investere i en basal model.

Blandt de mest populære funktioner finder vi blandt andet opvarmningsfunktionen. Denne sørger for at maden forbliver varm selv når tilberedningsprocessen er fuldført. Det betyde ri bund og grund at du ikke konstant skal tænke på at opvarme maden, da kogeren selv sørger for at justere temperaturen. Langt de fleste kogere er desuden udarbejdet med en non-stick beklædning, hvilket sikrer, at maden aldrig vil brænde på – heller ikke selvom at den opvarmende funktion er i brug. Langt de fleste modeller leveres allerede med denne funktion inkluderet, og det er som regel altså ikke noget der vil koste dig ekstra.

Timer-funktionen er en anden klar værdsat funktion som langt de færreste vil være foruden. Som navnet rigtig nok indikerer, kan du indstille din koger til at tænde og slukke efter behov. Dette er især smart hvis du er i gang med at tilberede andre retter på samme tid og ikke ønsker at skulle bekymre dig om, hvornår du nu skal tænde og slukke for apparatet. Nogle kogeres timere er endda så avancerede, at de automatisk selv slukker når programmet er færdigt. Dette er både noget der sparer dig tid og penge, men sikrer dig også at du ikke kommer til at overtilberede maden.

Som standard leveres stort set alle trykkogere i dag med forskellige varmeprogrammer. Det betyder at du kan tilberede dine fødevarer ved en temperaturindstilling der passer dig uden at skulle bekymre dig om at overkoge eller brænde maden. Forskellige modeller har forskellige temperaturindstillinger, men som hovedregel kan du gå ud fra, at selv de billigste trykkogere på markedet leveres med minimum 3 varmeindstillinger. De mere avancerede modeller kan dog have helt op til 6 eller flere varmeprogrammer, hvilket er mere end rigeligt for langt de fleste.

Fordele og ulemper ved trykkogere

Som med de fleste ting her i livet, findes der både klare fordele og ulemper ved at anvende en trykkoger. Hvis du aldrig har haft glæde af at afprøve apparatet på egen hånd, kan det være svært at vurdere, om en trykkoger egentlig er noget for dig. Derfor har vi nedenfor udarbejdet en komplet liste over samtlige fordele og ulemper. Læs gerne disse igennem før at du går ud og undersøger de forskellige trykkoger pris.

Fordele:

Hastigheden: Som nævnt tidligere, kan maden tilberedes meget hurtigere sammenlignet med de fleste andre metoder – måske med undtagelse af mikrobølgeovnen. Når du anvender en trykkoger, bruger du meget mindre vand end hvis du skulle koge dine fødevarer i en almindelig gryde. Det betyder også at maden bliver hurtigere klar og at der kræves mindre energi. Da mindre vand skal opvarmes for at tilberede maden, når de enkelte ingredienser også den ideelle tilberedningstemperatur meget hurtigere. Den kortere tilberedningstid er ikke kun en klar fordel for dig der er under tidspres, men du kan også drage glæde af det faktum, at vitaminer og mineraler også bevares meget bedre i fødevarerne end hos andre tilberedningsmetoder.

Mere på én gang: En anden klar fordel ved trykkogeren er, at du kan tilberede en masse forskellige fødevarer samtidig – du kan enten vælge at blande det hele sammen fra start, eller tilføje nye ingredienser under selve producenten. I dag leveres langt de fleste trykkogere med et væld af forskelligt tilbehør, herunder dampkurve der hurtigt og nemt lader dig tilberede mere mad på én gang under processen.

Sundere: Måske den største fordel for mange, er det faktum, at det er sundt at tilberede mad og retter med en trykkoger. Når du tilbereder kød og retter på panden, er du næsten altid tvunget til at anvende en eller anden form for fedtstof – og det er ikke optimalt hvis du for eksempel har et ønske om at tabe dig. Med en trykkoger styrer du helt selv hvad du ønsker at tilberede dine fødevarer i og i langt de fleste tilfælde er vand tilstrækkeligt. Det betyder at du får et lækkert og velsmagende resultat hver gang uden at kalorierne behøver at hobe sig op!

Ulemper:

Prisen: Vi kan desværre ikke komme uden om, at trykkogere naturligvis er noget dyrere end almindelige potter og pander af samme størrelse. Dette er ikke kun gældende for selve købsprisen, men også under daglig anvendelse, da kogeren naturligvis er afhængig af en strømforsyning. Heldigvis er langt de fleste producenter opmærksomme på dette og derfor bliver der udarbejdet flere og flere kogere der er energivenlige. Hvis du derfor ønsker at investere i så prisvenlig en model som muligt, anbefaler vi at du bruger tid på at gennemgå og sammenligne vores trykkoger test, hvor du også kan finde ud af, hvilke energiniveauer de enkelte modeller har.

Ikke transportable: Selvom at du kan finde trykkogere i mindre størrelser, er apparaterne generelt yderst robuste og relativt tunge og solide. Dette betyder også, at de ikke bare lige sådan er til at tage med på farten – for eksempel med til sommerhuset eller lignende. Når det så er sagt, er der visse modeller der vejer mindre end andre, så har du planer om at tage din koger med ud på din næste rejse, kan du med fordel vælge en minimodel der dog kun egner sig til én person.

Konklusion

Baseret på ovenstående informationer, er det ikke underligt at trykkogere er blevet så populære i de danske hjem. De koster kun omkring en tusindlap og kan spare dig en masse besvær – og vigtigst af alt kan du drage glæde af hurtige tilberedningsprocesser uden de mange ekstra kalorier.

Se gerne vores komplette anmeldelser af nogle af de førende modeller på markedet. Ved at sammenligne og gennemgå de enkelte funktioner, kan du hurtigt danne dig et overblik over, hvilken model der passer bedst til din og din husstands behov. Rigtig god fornøjelse!