Ris er en fantastisk lille spise. Mange steder verden over er det en primær ingrediens i ethvert måltid. Og her i Danmark spiser vi også rigtig meget ris. Den mere eller mindre store fordel med ris, er at det er en meget billig fødevare. For at nævne et eksempel på en anden fødevare, som danskerne også er rigtig glade for – kartofler, så koster en portion kartofler cirka 2-3 kroner pr. person, hvorimod ris kun koster cirka en krone. Det er altså halvt eller en tredjedel så dyrt som kartofler.

Derudover kan man også bruge ris i mange forskellige retter, hvor det ikke vil kunne fungere med kartofler. Ris er utroligt mættende, og lette at tilberede. Og sidst men ikke mindst har ris også en utrolig lang holdbarhed. Det betyder at man reducerer madspild, hvilket er bedre både for miljø og for økonomien.

riskogerDer er som du kan læse, rigtig mange fordele ved at bruge mere ris i sin kost. Og netop derfor er danskernes interesse overfor riskogere også stigende. En riskoger er en genial maskine til ethvert køkken. Selv med en lille riskoger kan du som oftest få langt mere overskud i køkkenet, når du laver mad. Hvis du ofte koger ris i dit køkken, har du med al sandsynlighed allerede oplevet at brænde risene på, eller at stå i en situation hvor man måske ikke lige kan huske hvor meget vand og salt der skal til (og ja, det er forskelligt fra type til type).

En riskoger er en maskine der koger dine ris mere eller mindre automatisk. Det kan virke simpelt at koge ris, men det er i virkeligheden en videnskab for sig selv. For at blive tilberedt korrekt, skal ris igennem fire stadier;

1. Blødgøring i vand

Som de fleste af os nok efterhånden er klar over, er ukogte ris nogle små, hårde korn. Og for at man kan koge disse korn ordentligt, og efter bedste forskrifter – ja så kræver det egentlig kun to ting; det kræver en masse vand, og det kræver en masse varme. Og det kan måske i første omgang lyde meget simpelt, men det er altså ikke helt lige meget hvordan man tilfører hverken varme eller vandet. Eksempelvis er det vigtigt at man giver risene lov og tid til at blive blødt en smule op i vand før man begynder kogningen.

Grunden til at det anbefales at man sætter ris i blød før man koger dem, er til dels at man får et bedre resultat og en bedre smag, men det har også noget at gøre med dit helbred. Det forholder sig nemlig sådan, at ris indeholder et stof der hedder Arsen. Det er sådan at ris (og andre produkter der har et højt indhold af ris – eksempelvis rismel) har et helt naturligt indhold af stoffet Arsen. Det er ikke fordi risene er forurenede eller sprøjtede, men ganske simpelt blot fordi risene har det fra naturens side af. Det er noget der bliver optaget igennem jorden, og derved kan indholdet af arsen også svinge meget fra ris til ris. Det er vigtigt at slå fast, at risenes indhold af arsen er mere eller mindre tilfældigt, og derved ikke har noget at gøre med hvilken producent, eller hvilket sted risen kommer fra. Herudover kan det også fremkomme i både økologiske såvel som ikke-økologiske risprodukter.

Udfordringen med Arsen er, at fødevarestyrelsen har fundet indikationer for at arsen er kræftfremkaldende – og derfor bør man i særdeleshed være opmærksom på hvordan man tilbereder sine ris. En måde at sænke niveauet – eller helt at fjerne arsen på, er ved at sørge for at skylle

risene inden du koger dem. Og endnu bedre er det, hvis du har mulighed for at lade risene stå i blød i så lang tid som muligt inden kogning.

2. Kogning

Når man koger risene, gør man det for at tilføre varme på den mest skånsomme måde. Der er andre måder at tilføre varme til mad på end i vand – eksempelvis en ovn. Dog er det langt fra alle fødevarer der kan holde til disse høje temperaturer. I kogende vand kan temperaturen aldrig blive højere end 100 grader, da vandet da bliver til damp. Det er altså en garanteret måde at tilføre varme uden at det bliver for meget. I takt med at risene koger, begynder de at suge mere og mere af væsken til sig, hvilket både betyder at risene tager smag fra både vand og salt. Derudover vil noget af vandet også fordampe. Det det rent praktisk betyder, er at temperaturen i en riskoger ikke vil overstige 100 grader, så længe der er vand nok i kogeren. I princippet er det det samme med en almindelig gryde på kogeblusset, men der hvor der kommer en rigtig stor forskel, er når vandet er væk. Det kan ofte være svært at se hvor meget vand der er i en gryde – i særdeleshed hvis man koger risene under låg. Derfor er du i fare for at for meget vand forsvinder, og at gryden derefter bliver varmere end de 100 grader, og brænder risene på. Med en riskoger slipper man for dette problem, da den selv måler temperaturen, og dermed ved hvornår vandet er væk.

3. Absorbering af vand

Som nævnt før vil, i takt med at risene absorberer mere og mere vand, komme en højere temperatur i riskogeren. Når der ikke er mere vand, er der ikke noget til at holde temperaturen på 100 grader, og den vil derfor stige. Og hvor en elektrisk riskoger som nævnt selv kan finde ud af dette, slipper du for at brænde risene på i et minuts uagtsomhed, og stå tilbage med ødelagte ris. Den bedste riskoger er altså den der har indbygget termometer. Nogle af dem kan også regne ud hvor meget vand der er blevet absorberet af risene, så du er sikker på at få lækre velsmagende ris hver gang. Hvis kogeren kan måle hvor meget ris der er absorberet, kan den justere temperaturen tilsvarende, så du er sikker på at risene er perfekte.

4. Hvile

Når dine ris er blevet kogt, er det tid til at de skal hvile så de kan ”sætte sig”, og trække det sidste væske ud af luften og kogeren. Det sikre at de bliver ekstra lækre og luftige. Som nævnt før, er det en udfordring at gøre dette korrekt i en gryde. Mange gryder er tykbundede, hvilket betyder at den holder godt på varmen. Det eneste der holder en grydes temperatur nede er sådan set vandet risene koger i. I takt med at dette vand fordamper og bliver absorberet, er der til sidst intet der sikrer at gryden ikke bliver for varm. Og hvis gryden har en meget høj temperatur når den fjernes fra kogepladen, kan det betyde at dine ris koger videre. Det kan resultere i at de bliver overkogte og smattede, og i værste fald kan det resultere i at risene bliver brændt på. Med selv en billig riskoger kan du komme udenom dette problem, da de som oftest er udstyret med en ”keep-warm” funktion, så risene bliver holdt dejligt lune i hvileperioden – uden at koge videre. Det betyder både at du altid får perfekte ris og at de ikke brænder på, men det gør det også lettere at tilberede maden, da man så har én ting mindre at tænke på, i et i forvejen meget stresset køkken.

Det er vigtigt at slå fast at en riskogers funktion, ikke er at gøre det hurtigere at koge ris. Det tager den tid det tager, og selv ikke den bedste riskoger i verden kan hamle op med dette. Der hvor riskogeren har sit eksistensgrundlag, er når man ser på letheden. Den håndterer alt for dig, og du er derfor sikker på at få de bedste ris hver gang. Derudover er der også mindre opvask forbundet med det, da de er lette at rengøre, og du slipper for at skulle stå med si, skål, gryde, ske og alle mulige andre former for køkkenudstyr. Og derudover letter den processen i køkkenet, da det nu er én ting mindre at bekymre sig om.

Ofte skal man bruge flere redskaber for at koge ris, og det kan give en større opvask. Og der er intet der er så irriterende som at stå med en kæmpe opvask når man er færdig med at lave mad i køkkenet. Men heldigvis er langt de fleste riskogere er lavet så mange af delene kan tages ud og puttes i opvaskemaskinen. Nogle er lavet med særlige belægninger i enten teflon, keramik eller andet non-stick materiale, så det altid er let at rengøre når du har lavet mad. Det sparer dig tid og kræfter i køkkenet, så du kan fokusere på at nyde maden og gæsterne til et lækkert måltid.

Når du skal ud og finde den bedste riskoger til dit behov, er det en god idé at tjekke markedet grundigt, da de kan have mange forskellige funktioner – og variere enormt meget i pris. Det er altid en god idé at sætte sig ind i de forskellige riskogertest der er blevet udført af diverse magasiner og madkanaler, før du træffer din endelige beslutning. De parametre en riskoger typisk bliver bedømt på i en riskoger test er ting som kvaliteten af de færdige ris, kogetid, prisen på maskinen – og typisk også designet. Og efterhånden kan man finde rigtig mange riskogere der rent faktisk kan pynte på køkkenbordet.

bedste riskogerI takt med at de bliver mere og mere populære, er det heller ikke unormalt at finde gode riskoger tilbud hos diverse isenkræmmere og online forhandlere. Ofte er der også demonstrationer af de forskellige modeller, så du kan se de forskellige funktioner og fordele ved hver enkelt model. Og er du ekstra heldig er der af og til smagsprøver, så du kan se hvordan resultatet bliver, når du bruger en riskoger. Det er også en god idé at overveje dine behov for portionsstørrelser. Det er klart, at jo større portioner du skal kunne lave, jo større skal riskogeren naturligvis også være. Hvis du ved at det typisk kun er dig selv, eller at i måske er en lille familie, er det ikke nødvendigt med en stor riskoger der står og optager værdifuld plads på køkkenbordet. Omvendt kan det være at du ofte har mange gæster til spisning, og her kan det være en fordel hvis riskogeren har kapacitet nok til at kunne lave ris nok til alle på én gang. Mange riskogere kan endda også bruges til andet end ris. Ud over at du er sikret at få de perfekte velsmagende ris hver gang, kan du med en riskoger også dampe grøntsager til bøffen. Det er også et oplagt værktøj til eksempelvis at lave grød (i særdeleshed risengrød), og du kan også bruge den til at holde suppen dejlig frisk og varm. Og det er vigtigt med de mange forskellige anvendelsesmuligheder, for når vi taler om køkkenmaskiner er det ofte nogle maskiner der fylder en anelse mere end vi havde foretrukket, og når køkkenbordet er fyldt op med maskiner, er det ofte meget rart at man kan bruge dem til flere ting.

Vi håber at du er blevet lidt klogere på hvad en riskoger kan – og skal kunne, og håber på at det har hjulpet dig til at finde den rigtige riskoger til dit behov. Husk at der er et hav af forskellige varianter og modeller. Nogle er mere end andre, så det handler om at finde én der passer til det du skal bruge den til. Leder du efter en simpel maskine til udelukkende at koge ris, kan man også ofte få nogle til at putte i mikroovnen. Disse er typisk mere pladsbesparende end de ”rigtige” riskogere, og er også billigere. Dog er resultatet ikke helt det samme. Det handler om prioritering – og i sidste ende også om hvor meget ris i spiser hjemme i jeres husstand. Under alle omstændigheder er det altid en god idé at vælge et kendt mærke, da du her ofte oplever en højere kvalitet – og dermed levetid. Derudover er der ofte forlænget garanti på disse modeller.