BEDST I TEST
Imperia SP150
Bedømmelse
MEST POPULÆRE
H.W.Larsen pastamaskine
Bedømmelse
VORES SIDSTEVALG
Marcato Ampia 150
Bedømmelse

Hvem elsker ikke pasta? Pastaretter er lette, lækre og billige at lave. Og enhver der har haft fornøjelsen af at få et udsøgt måltid på en lille, lokal restaurant i Italiens sommer og sol, ved hvordan pastaretter har en unik måde at levere fantastiske smagsoplevelser med meget få ingredienser. En af årsagerne til at ægte pastaretter på de italienske restauranter er så fulde af smag, er nemlig ikke fordi de indeholder et væld at krydderier og ingredienser – men måske snarere på grund af manglen på netop dette.

Grunden til at disse lækre retter er så fulde af smag, er at de råvarer der bliver brugt i maden, er af højeste kvalitet – og så friske som muligt. Det betyder altså at du får rigtig svært ved at efterligne den carbonara du fik på den lokale restaurant i Rom, hvis du forsøger at lave den med tørret pasta fra supermarkedet. Vi vil gerne satse på at uanset hvilken kok eller tjener du spørger, eller hvilken restaurant du besøger, alle vil skrive under på at det er tiden værd at bruge de ekstra minutter på at lave din egen pasta fra bunden – i stedet for at købe den færdig. Og vær ikke bekymret for at lave for meget – det er nemlig muligt at gemme den friske pasta. Faktisk kan du gemme din friske, hjemmelavede pasta i helt op til en måned i fryseren – uden at den mister kvalitet.

pasta maskineMange er nok i tvivl om det kan betale sig at lave sin egen pasta, eller om det i virkeligheden ikke blot er lettere at købe frisk pasta i supermarkedet. Og naturligvis findes tørret pasta i forskellig kvalitet – hvor noget er bedre end andet. Det er også muligt at få ”frisk” pasta fra køledisken – og dette er naturligvis at foretrække – hvis altså ikke man har en pastamaskine. Her får du simpelthen altid de bedste resultater. Det bliver simpelthen bare ikke det samme med en tørret pasta – uanset hvor god kvalitet, og hvor dyr den er. Og den ”friske” pasta du ser i supermarkedet, er med al sandsynlighed produceret temmelig langt fra køledisken, og man kan ikke undgå at det går ud over smagen af din pasta. Og det bedste resultat med din pasta, betyder også at hovedingrediensen for dit italienske måltid er i orden.

Derudover bestemmer du også selv hvad din pasta skal bestå af, og her kan du bl.a. være sikker på at det bliver lavet økologisk, med frilands æg eller lignende. Hvis du har nogle allergier kan du også lettere tage hensyn til det, når du laver din egen pasta – og hvis du gerne vil have mere grønt i din kost, kan du med fordel blande grøntsager i dejen når du laver din pasta – kort fortalt er der uanede muligheder for at træde ind i et helt nyt univers med din egen maskine hjemme på køkkenbordet.

Hvad er en pasta maskine?

En pastamaskine er en maskine der bruges til at rulle pastadej ud i tynde flader. De kommer med variabel størrelse, så man gradvist kan lave pastaen finere og finere, jo længere tid man har dejen i maskinen. Det er en ret simpel maskine der ofte spændes fast til din bordplade med en skruetvinge, eller eksempelvis har gummifødder der holder den stabil. Måden den fungerer på, er at den har to ruller, en justeringsknap og et håndsving. Når du putter dejen i toppen af maskinen, kører du dejen igennem ved at bruge håndsvinget. Når den er kørt igennem, justerer du tykkelsen på rullerne med justeringsknappen, og gentager processen. Egentlig fortsætter man bare indtil man er tilfreds med tykkelsen, men nogle modeller gør det også muligt at skære pastaen ud i strimler, direkte i maskinen.

Det kan lyde som hårdt arbejde, og enhver der har arbejdet med pastadej før, ved at det er et temmelig stift produkt at arbejde med. Men bare rolig, det er ikke nær så hårdt som det lyder. Du må ikke sammenligne det med for eksempel at ælte det i hånden – eller bruge en kagerulle. Hele pointen med maskinen er at den ”veksler” det hårde arbejde via håndsvinget.

Det unikke ved pastamaskiner er, at hvor det typisk er populært og ”in” at kombinere flere funktioner i én og samme maskine – eksempelvis foodprocessoren, der både kan hakke, røre, skære og meget andet, og komi ovnen der næsten kan alt fra grill til dampning, så tjener pastamaskinen kun ét eneste formål – at rulle pastadej ud i fladere lag. Det er et traditionelt stykke værktøj fra det italienske køkken, som både ser flot og dekorativ ud på køkkenbordet, men som samtidig vidner om at man nu befinder sig i et køkken hvor der værnes om kvaliteten, og hvor der er stolthed når det kommer til de gode råvarer.

Forskel på manuel og elektrisk pastamaskine?

Det siger umiddelbart sig selv. En manuel pastamaskine er installeret med et håndsving, og typisk er de lavet i stål, og man kan derfor være sikker på at de holder i rigtig mange år. En manuel pastamaskine må som udgangspunkt ikke komme i opvaskemaskinen og/eller under rindende vand, da stålet der bruges til maskinen, ikke er rustfri. Det anbefales at gøre den ren med en fugtig eller tør klud.

Når man ser på en manuel maskine, er der et par forskelle i de enkelte modeller. Nogle af de mest basale kan kun bruges til at rulle dejen ud i tynde plader, hvorefter man så selv skal skære pastaen i stykker. Andre har mulighed for at kunne skære pastaen direkte fra maskinen – og her er det vigtigt at undersøge om tykkelsen kan justeres. Der er nemlig ret stor forskel på om det er fettuccine eller spaghetti man er i gang med at lave.

Elektriske pastamaskiner fås også i mange forskellige varianter – typisk flere end de manuelle. Her kan man finde nogle udvalgte modeller hvor den kan stå for hele processen fra start til slut. Det betyder at det eneste du som ”kok” behøver gøre, er at tilføje ingredienserne. Så begynder maskinen automatisk at blande ingredienserne sammen og ælte dejen. Og derudover kan den også presse dejen igennem en given form, så du kan få mange forskellige typer pasta – fra penne til ravioli til tagliatelle. Man kommer ikke uden om at det er en klar fordel i forhold til de manuelle. Det er så dog værd at nævne at lige præcis denne type ofte ligner en riskoger eller en foodprocessor mere end en reel pastamaskine. Derfor er den ikke helt nær så køn.

Synes du det er i overkanten med en fuldautomatisk pastamaskine, så er det også muligt at få nogle af de traditionelle, smukke pastamaskiner – blot udstyret med en elektrisk motor i stedet for et håndsving. Der kan man faktisk tale om at få det bedste af begge verdener, i én og samme maskine. Den er typisk også lettere at gøre ren, og er væsentlig billigere i indkøb.

Kort fortalt er det umuligt for os at sige hvilken der er den bedste pastamaskine for dig. På den ene side kan vi sagtens forstå at det er nemt og lækkert med en elektrisk maskine der håndterer hele processen, og hvis det udelukkende er det du er interesseret i, kan det sagtens være den rette maskine for dig. Du skal være forberedt på at de ikke er billige i indkøb, men til gengæld kan man også bruge dem til en hel del. Dog kan vi også sagtens på den anden side forstå, at man må erkende at charmen ikke helt er det samme som ved en manuel pastamaskine. Og som vi startede ud med at sige, er hele pointen at have en pastamaskine stående derhjemme, at man får hele oplevelsen med.

En af de store fordele ved den manuelle maskine, er helt klart at den kan placeres hvor man har lyst (og plads), da den ikke skal tilsluttes en stikkontakt – og så er den bare langt mere dekorativ end en elektrisk maskine – efter vores mening. Efterhånden har man i et moderne køkken også rigeligt med andre køkkenapparater tilsluttet stikkontakterne, så at skulle bekymre sig om at have en ekstra på, er måske ikke noget de fleste af os i virkeligheden ønsker. Uanset om du er mest til manuel eller elektrisk, er det dog altid en god idé at lede lidt på nettet efter en pastamaskine test så du kan være sikker på at få den bedste pastamaskine for pengene.

Men har jeg egentlig brug for en pasta maskine?

I princippet – nej. Lidt på samme måde som du heller ikke har brug for et stegetermometer. Men hvis man virkelig går op i sin madlavning, er det en god idé at anskaffe sig et par værktøjer. Hvis du godt kan lide at lave mad, og hvis du ofte spiser italiensk mad – og i særdeleshed pastaretter, så vil du med garanti ikke komme til at fortryde at du har investeret i en pastamaskine. For at komme med et eksempel i relation til det vi startede ud med at skrive, vil vi henvise til en klassisk italiensk ret: Tortellini med brunet smør og salvie. Denne opskrift indeholder 4 ting; pasta, smør, salvie og citronsaft. Med en ret der har så få ingredienser, er det vanvittigt vigtigt at råvarerne er i orden. Og her må vi bare erkende at det ikke bliver bedre end med frisk pasta.

Ud over at man helt klart får en bedre pasta ved at lave den selv, gør det det også bare til en helt anden oplevelse at spise noget man selv har lavet. Hvis man har børn, vil de sikkert synes det er vildt sjovt at skulle lave deres eget spaghetti, og det kan inspirere dem til at leve sundere, og gå mere op i kvaliteten af råvarerne. Det betyder i princippet at det ikke behøver være ”kedeligt” at skulle få pasta et par gange om ugen. Udover at det selvfølgelig er sjovt at lave sin egen pasta, er det også muligt at – bogstavelig talt – lave din egen pasta. Det betyder at du kan prøve andre kombinationer. Det kan være du vil bruge rugmel for at få en mere fyldig pasta, eller eksempelvis tilføje krydderier og urter. Eksempelvis er det blevet mere og mere populært at producere pasta med spinat og andre grøntsager.

pastamaskine testHvis du er allergisk overfor eksempelvis gluten, kan du nu også meget lettere lave din egen pasta, da det ofte kan være svært at finde i køledisken i supermarkedet. Du kan også lave en pasta der består udelukkende af grøntsager, hvis du gerne vil skære på kulhydraterne. Kort fortalt er der mange fordele ved at have din egen maskine, da du her selv bestemmer hvad du putter i. Og jo mere eventyrlysten du bliver i køkkenet, jo bedre bliver pastaen også.

Derudover er der også blevet lavet adskillige pastamaskine test, hvor frisk pasta har skullet konkurrere mod tørret pasta – og den friske pasta vinder hver gang. Så selv hvis du blot vil holde dig til den klassiske, kan det også give god mening at investere i sådan en maskine.

Hvis du er i tvivl om du får brugt din pastamaskine, og om det er noget for dig at prøve kræfter med at lave det selv, kan det være en mulighed at finde et pastamaskine tilbud på nettet – her kan man ofte få en manuel pastamaskine for blot et par hundrede kroner. Finder du ud af at det er noget for dig, kan du jo altid tage den derfra.

Hvilken pastamaskine er bedst i test?

Der er efterhånden blevet foretaget adskillige pastamaskine test. Og vinderne er altid op til fortolkning. Det er ikke nødvendigvis sikkert at det der for mig er den bedste pastamaskine, også nødvendigvis er den bedste for dig.

Går man meget op i at hygge omkring maden, og sætter pris på det rustikke og traditionelle, er der ingen tvivl om at en manuel pastamaskine af høj kvalitet er vejen frem. Omvendt er det også bare nemt og bekvemt at lade den elektriske maskine klare arbejdet. Det er op til dig selv at vurdere hvilken der passer bedst til din indre italienske kok.