En luftbefugter – også kaldet en luftfugter – kan forbedre dit indeklima markant til glæde for både din bolig og dens beboere.

Hyppig snue og andre luftvejsproblemer kan være et tegn på, at indeklimaet ikke er så godt, som det kunne være. Det kan skyldes, at luften er for tør.

De huse, der bygges idag, er utroligt godt isolerede. Det er godt for varmeregningen, men kan til gengæld skabe problemer både for helbredet og for husets konstruktion, hvor f.eks. træværk kan skades. Hvis luftfugtigheden i dit hjem ikke er, som den skal være, så læs med her og bliv klogere på alt, hvad der er værd at vide om at finde den bedste luftfugter. Det er nemlig dén, der passer til netop dit hjem!

Hvad er en luftfugter?

luftbefugterEn luftbefugter tilfører fugt til luften i din bolig, hvilket sikrer et sundere indeklima. Og indeklimaet er en klar forudsætningen for et godt helbred. Vi mennesker har brug for, at luften ikke bliver alt for tør, og det samme gør sig gældende for vores huse. Du kender det fra vintermånederne, hvor hud og læber bliver tørre, og hvor influenzaer er i omløb. Altsammen fordi den tørre luft giver optimale forhold til, at vira og bakterier lettere spreder sig. Det kan en luftfugter til hjemmet afhjælpe.

Indeklimaet skal naturligvis heller ikke blive alt for fugtigt. Derfor derfør bør du undersøge markedet grundigt ved f.eks. at læse en luftfugter test, så du kan vælge den model, der passer til dit behov.

Der findes utroligt mange typer luftbefugtere på markedet. De fleste er mobile luftfugtere, der kan flyttes rundt i boligen efter behov. Men der findes også systemer til montering, der automatisk regulerer indeklimaet, så det altid er, som det skal være. Sidstnævnte er oftest en lidt dyrere investering, så du kan med fordel se på en luftfugter bedst i test, så du er sikker på at få en gennemtestet maskine.

Hvordan virker en luftfugter?

Der findes grundlæggende fire typer luftfugtere. Hvilken en, der passer dig, er op til dine behov for at forbedre indeklimaet. Herunder kan du læse en gennemgang af, hvordan de forskellige luftfugtere fungerer.

Fordampnings-luftfugter: Den mest almindelige og traditionelle luftfugter i handelen er en såkaldt fordamnings-luftfugter. Selve opbygningen på denne type er ganske simpel. Luftfugteren har en vandtank med koldt vand, der sendes videre til en beholder. Herfra absorberes vandet i et filter, der blæses igennem af en ventilator, og på den måde sender fugtig luft ud i rummet og højner luftfugtigheden. Denne type luftfugter kan stort set passe sig selv. Når luftfugtigheden i rummet stiger, fordamper vandet i maskinens filter ikke så nemt, og dermed reguleres den automatisk. Denne type fugter, kan i visse tilfælde også monteres på et ventilationsanlæg eller direkte på en varmepumpe. En luftfugter til at hænge på radiatoren, har typisk også denne kompakte konstruktion. Vælger du denne type luftbefugter, skal du dog være opmærksom på, at det stillestående vand i tanken kan danne grobund for bakterier. Dermed får du ikke kun blæst fugtig luft ud i rummet, men spreder altså også flere bakterier end normalt. Dette kan dog undgås ved at rengøre tanken jævnligt.

I denne kategori findes også et lille system, der anvender en væge. Det virker præcis, som du kender det fra olielamper eller stearinlys, her er det blot vand, der suges op og blæses ud i rummet af en ventilator. Det er også muligt at anskaffe en lille fordamper/“vaporizer”. Her varmes vandet op af et varmeelement. En lille fordamper er glimrende, hvis du ønsker at bruge f.eks. æteriske olier i forbindelse med en forkølelse, eller hvis du ønsker at pifte duften i dit hjem op. De sidstenævnte små maskiner er simple, pålidelige og ofte meget billige.

Luftfugter med varmelegeme: En anden populær model blandt lufbefugtere, fungerer nærmest som en kogende gryde vand på komfuret, der spreder damp i rummet. En skøn funktion ved denne type luftfugter er, at du kan tilsætte duftende olier, der spreder sig med vandet.

En luftfugter, der generer damp kan dog blive meget varm, så pas på, hvis du har kæledyr og små børn i husstanden. En luftfugter test kan fortælle dig mere om sikkerheden ved de forskellige modeller af denne type. Der bliver ikke gået på kompromis, når et panel lader en luftfugter testvinde.

Luftfugter med pumpehjul: Denne type luftfugter er en del mere avanceret end de ovenstående produkter. Det gør det selvsagt også en anelse dyrere. Det skyldes, at dens mekaniske dele gør den dyrere at producere. Helt enkelt fortalt slynger denne type maskine vandet ud i rummet, så det danner den slags små bitte dråber eller dis, som du kender fra supermarkedets afdelinger med frugt og grønt. Dog slynger den naturligvis ikke så voldsomt. Da der med denne luftfugter følger en meget mere kompliceret konstruktion, er det særdeles vigtigt at købe en maskine af god kvalitet. Derfor kan det virkelig betale sig at gå efter en luftfugter bedst i test, så du er sikker på, at den ikke går i stykker lige med det første. Vær også opmærksom på, at denne luftfugter ikke giver mulighed for at anvende æteriske olier, da der ikke forekommer opvarmning af vandet. Når det så er sagt, får du med denne type luftfugter en både sikker og effektiv måde at regulere indeklimaet på.

Ultrasonisk luftfugter: Den absolut mest teknologisk avancerede luftfugter er den ultrasoniske. Den bygger på en membran af metal, som skaber vibrationer på en ultrasonisk frekvens. Hermed produceres der vanddråber. Tænk på en højtaler, som bassen pumper ud af. Det er faktisk præcis sådan, den ultrasoniske luftbefugter fungerer – blot uden musik. En sådan luftfugter kræver et minimum af vedligeholdelse og er fuldt ud automatisk i forhold til at sørge for optimalt indeklima. Til gengæld koster den også mere end de flest andre løsninger, du kan finde på markedet.

Hvor meget fylder en luftfugter?

Luftfugtere er at finde på markedet i et stort udvalg af forskellige former og størrelser. Så der er rigeligt med muligheder for at finde en model, der passer til både din bolig og dit behov for at forbedre indeklimaet. Derudover kan de fås som både mobile enheder og som faste installationer. Bor du i lejlighed, eller er pladsen trang, er det også muligt at finde en luftbefugter til at hænge på radiatoren. Enhver produktbeskrivelse bør angive de præcise dimensioner på luftfugteren, så det er muligt at vurdere, hvordan den vil passe ind i dit hjem, før du køber.

Naturligvis afhænger størrelsen på den luftfugter, du skal vælge, også af størrelsen på din bolig.

De helt små maskiner klarer med få undtagelser ikke at dække en stor stor stue på f.eks. 40-60 m2. Specifikationerne på de enkelte produkter kan fortælle dig, om de kan dække dit behov, eller du har brug for mere power.

Fordele og ulemper ved luftfugtere

Fordelene ved at investere i en luftfugter, hvis du døjer med et dårligt indeklima, er åbenlyse. Du vil opleve et bedre helbred hos dig og dine kæreste. Snot og host er noget vi allesammen gerne vil holde til et minimum.

Ulemperne er hovedsageligt tilstede, hvis du køber et system, der kræver meget vedligeholdelse, og som ved manglede vedligeholdelse risikerer at skabe et dårligere indeklima, end før du installerede luftfugteren. Det kan være udvikling af bakterier i en vandtank, der spreder dig med luften ud i boligen. For at undgå dette, skal tanken rengøres ofte og desinficeres med jævne mellemrum.

For at undgå besværet med dette, kan du vælge at gå efter en model med en indbygget antibakteriel funktion. På nogle modeller kan du udskifte filteret. På andre modeller renses tanken ved hjælp af UV-lys. Disse modeller er dog typisk en hel del dyrere end de mere simple.

Du skal også være også opmærksom på, at en luftfugter med pumpehjul, sender rendt vand ud i rummet. Da vandet jo naturligt indeholder både mineraler og kalk, kan det gøre, at gulv, møbler og ting, der står i nærheden kalkes til og kommer til at se støvede ud. Sundhedsmæssigt er der ingen problemer i det, men det giver dig desværre lidt mere rengøring. Som tidligere nævnt, er det vigtigt at vide, at kombinationen af vanddamp, små børn og kæledyr ikke er nogen god idé. I det tilfælde, kan det være en bedre løsning at vælge en model, der anvender en anden form for teknologi. Det er bedst at være på den sikre side, for at undgå ulykker. Viser det sig, at denne model alligevel er det bedste for din husstand, bør du uden tvivl gå efter den bedste luftfugter på markedet i den kategori.

Har jeg virkelig brug for en luftfugter?

luftrenser testvinderHvis du eller dine familiemedlemmer døjer med hyppige forkølelser, irritation af slimhinderne, unormal træthed, hovedpine og manglende koncentration, så er det værd at undersøge, hvordan luftfugtigheden i boligen er. En anden irriterende gene ved tør luft kan være, at du går rundt og får stød på al ting, da tør luft giver større problemer med statisk elektricitet.

Før du evt. søger ekspertbistand, kan du meget nemt måle luftfugtigheden i boligen selv med et hygrometer. Et hygrometer kan købes billigt (helt ned til 30-40 kr) i f.eks. et byggemarked eller en isenkrambutik.

Fugtigheden bør ligge et sted mellem 25 og 65%. Om sommeren er den typisk højere, men under 60-65%, og om vintereren vil den falde til under 40-45%.

Når man taler om for tør luft, vil hygrometeret vise en luftfugtighed på under 25-30%

Det er en god idé at måle 3 gange om dagen og se på den gennemsnitlige luftfugtighed, da den sagtens kan variere over døgnet.

Er luftfugtigheden for lav i din bolig, er det vigtigt at få gjort noget ved det, da hverken mennesker eller boliger har godt af det. Træet i din bolig – f.eks. dine gulve – kan tørre ud, og beboerne vil opleve gener som dem nævnt tidligere. Derudover kan din bolig også komme til at føles meget koldere, end den egentlig er, og det kan selvfølgelig aflæses på varmeregningen.

Sådan vælger du en luftfugter?

Der findes desvære intet gyldent svar på, hvilken luftfugter, der er den bedste. For den bedste luftfugter, er dén, der løser dit indeklimaproblem bedst i forhold til, hvad du forventer af den.

Som minimum bør du dog se på luftfugterens funktionalitet. En model, der har en indbygget sensorfunktion, der måler luftfugtigheden er klart at foretrække. Så er du sikker på ikke at få det modsatte problem; at luften bliver alt for fugtig. Du kan også med fordel sætte eksterne luftsensorer op i huset. Disse følger med nogle modeller, men skal købes seperat til andre. De sikrer, at du får mest ud af luftfugteren.

Vælg en type og en model, som passer ind i dit hjem og i dit budget. I forhold til budgettet, bør du selvfølgelig ikke kun se på, hvad den pågældende luftfugter koster, men bør også undersøge, hvor meget strøm, den bruger i drift. Så undgår du en ubehagelig overraskelse, når den næste el-regning dukker op. Du kan overveje, om det er værd at investere lidt mere i luftfugteren, der så vil tjene sig hjem i strømforbrug i sidste ende. Når dit valg af en luftfugter er så individuelt, giver det sig selv, at den bedste luftfugter absolut ikke altid, er den dyreste.

Det kan være en praktisk fordel at overveje, om problemerne med den tørre luft er permanente eller variere med årstiderne, da det kan afgøre, om du evt. kan have gavn af en flytbar model, der kan opbevares i kælderen eller på loftet, når der ikke er brug for den. Har du derimod generelle problemer med luftfugtigheden, kan en luftfugter til radiator være en handy og mere permanent løsning – især hvis pladsen i din bolig er trang.

Gør dig også klart, hvor stort et areal, du har brug for at tilføre øget fugtighed. Der er stor forskel på de enkelte luftfugteres kapacitet og rækkevidde.

Og så er det er naturligvis en fordel at købe en luftfugter, der falder i din indretningssmag. Tro det eller lad vær, der findes faktisk ganske pæne varianter på markedet.