For langt de fleste er hårtørrere en helt uundværlig del af en travl morgen og et must for at opnå det perfekte look.

Men hvordan vælger man den rigtige hårtørrer? Hvordan virker den egentlig? Og hvordan opnår man de bedste resultater?

Læs med her. Så er du uden tvivl klædt bedre på, før du investerer i din næste hårtørrer.

Alt hvad du skal vide om hårtørrere

En hårtørrer er en hårtørrer, tænker du måske. Men selvom de har meget tilfælles, er der alligevel en del der adskiller dem. Her får du en gennemgang af hvad der kan være vigtigt at kigge efter, når du vælger en hårtørrer.

Power

hårtørrer testAlle hårtørrere har selvfølgelig en motor. Det er klart. Men der er stor forskel på dem.

En af forskellene finder du i antallet af watt. Mange antager, at watt fortæller noget om, hvor kraftigt en hårtørrer kan blæse. Sådan hænger det dog ikke sammen. Watt udtrykker derimod hvor varm motoren kan blive – altså temperaturen på den luft, den kan blæse ind i dit hår.

Du kan også støde på begreberne AC-motor og DC-motor. En AC-motor er af professionel kvalitet. Det betyder også, at det kan veje en del mere end DC-motoren, der har mindre motorkraft. Oftest har en AC-motor også en længere levetid end DC-motoren. En almindelig, god hårtørrer har typisk en motorkraft, der ligger i omegnen af 1800 watt. Længere nede kan du læse mere om, hvad der er vigtigt for de forskellige hårtyper.

Funktioner

Der er stor forskel på antallet af indstillinger de forskellige hårtørrere tilbyder. Hvor mange indstillinger du skal gå efter, afhænger udelukkende af dit behov. Du kan se efter mulighederne for at kunne regulere varme og hastighed, og om der er mulighed for at blæse kold luft. Kold luft og lave indstillinger kan være en glimrende måde til styling af håret når det næsten er tørt, da det ikke slider ligeså hårdt på dit hår.

Keramisk varmeelement

Et keramisk varmeelement er en del af de fleste hårtørreres motor i dag. Er en hårtørrer derimod ikke keramisk, skaber den som regel sin varme over plastik, hvilket betyder, at den kan have en tendens til at generere ekstremt høj varme, der fordeles dårligere. Det gør naturligvis, at den lettere kan komme til at beskadige håret.

Ion-teknologi

Det lyder som noget fra et rumskib. I virkeligheden er det dog slet ikke så indviklet. Via den luft, der passerer over elektrisk strøm, skabes der negative ioner. Det hjælper til, at håret beskyttes, at flyvsk hår reduceres, og at du opnår et mere glansfuldt hår. Derudover kan du glæde dig over, at den irriterende statiske elektricitet fjernes. Du bør se efter en hårtørrer med ion-teknologi, hvis du ofte har brug for at tørre dit hår på et splitsekund ved meget høj varme.

Luftfilter

Langt de fleste hårtørrere har et luftfilter, der kan tages af og renses for støv og fnuller. Filteret har også den meget vigtige funktion at sikre, at dit hår ikke vikles ind i motoren. Sørg for at rense filteret engang i mellem, således undgår du overophedning af hårtørreren. Det kan nemlig i værste fald få din hårtørrer til at brænde sammen. Hvis du bruger stylingprodukter, er det ekstra vigtigt at rense filteret grundigt og ofte, for at forlænge hårtørrerens levetid.

Tilbehør til hårtørreren

Ofte følger der et næb og en softstyler/diffuser med som ekstra tilbehør til din nye hårtørrer. Men det er ikke altid tilfældet. Så vær opmærksom på det, hvis du har brug for dette tilbehør, så du ikke skal bøvle med at købe det ved siden af og med at finde noget, der passer.

Et næb koncentrerer strømmen af luft, hvilket giver dig mulighed for at arbejde mere præcist med håret i stylingen. Det kunne f.eks. være, hvis du ønsker at glatte dit hår eller at skabe volumen ved at føntørre hårrødderne.

En diffuser er uden tvivl et af de mest foretrukne stykker tilbehør til krøllet hår og til et look, der kræver volumen ved hårrødderne. Diffuseren får luftstrømmen under kontrol, og det giver definition til dine krøller. Det kan selvfølgelig godt tage lidt ekstra tid at tørre sit hår med en diffuser, men til gengæld er resultatet ikke til at tage fejl af.

Ledning

Hårtørrerens ledning kan virke som en ligegyldig ting, der hænger for enden af hårtørreren og bare skal ind og ud af en stikkontakt. Men en ledning, der er for kort, er ikke mindre end smadder irriterende. Din hårtørrers ledning skal være lang nok til at du kan bevæge dig frit. Så gør dig selv en tjeneste og tjek, hvor langt din stikkontakt sidder fra spejlet. En professionel hårtørrer har som regel en ekstra lang ledning på helt op til 3 meter.

Det kan også være en fordel at vælge en hårtørrer med et loop i toppen af ledningen, så du kan hænge den op, mens den køler af. Så behøver du heller ikke lede efter den, men kan altid finde den på sin plads på knagen.

Det kan virke som en god løsning at vikle ledningen rundt om hårtørreren, når du ikke bruger den. Men lad endelig vær med det. Selvom ledningen ser fin nok ud udenpå, kan du let komme til at beskadige kablet der sidder indeni.

Vægt

Når du er på udkig efter en ny hårtørrer, kan det være en god idé at undersøge, hvor meget den vejer, selvom det på ingen måde bør være det eneste du fokuserer på. Vægt og motorkraft hænger desværre sammen, men det kan være utroligt hårdt for armene at stå med en tung, professionel model hver eneste morgen. Her spiller ergonomien selvfølgelig også en rolle. Det er nemmere at holde en tung hårtørrer, der har et godt design, der passer til formålet, end en der ligger helt forkert i hånden. Gå efter den, der har de funktioner, du har brug for, uden at din morgenrutine bliver en sur omgang, der giver dig ømme arme og hold i nakken.

Vælg den hårtørrer, der passer til dig!

En god hårtørrer, er en hårtørrer, der passer til lige præcis dit behov og dine forventninger.

Det handler om dit hår, din stil og hvilket resultat du ønsker.

Når man skal vælge en hårtørrer, kan det være nærliggende at vælge den, der ser lækrest ud. Men gør dig selv en kæmpe tjeneste ved at tænke over, hvad dit hår har brug for, og hvordan du skal bruge den. Det er vejen frem, når du skal finde den bedste hårtørrer.

Stil dig selv et par spørgsmål. Hvor meget power behøver du? Har du brug for særlige effekter, kold luft eller andet? Hvilket ekstra tilbehør behøver du? Skal den helt eller delvist fungere som rejsehårtørrer? Og ikke mindst: hvor mange penge regner du med at bruge på den?

Når du har afklaret det, er det bare at gå i gang med at lede. Søg på nettet, eller besøg en forretning, der kan hjælpe dig med at finde frem til den hårtørrer, der passer lige præcis dig.

Du kan få et bedre overblik over hvordan produkterne har klaret sig i en hårtørrer test.

Og så kan det selvfølgelig altid betale sig at se sig om efter et godt hårtørrer tilbud

Fint eller tyndt hår kan du uden problemer føntørre med kvalitetshårtørrer på ned til 1400 watt.

Du vil sikkert blive glad for et næb til at blæse koncentreret luft ved hårrødderne for at få mere volumen.

Tykt eller kraftigt hår kræver naturligvis mere motorkraft. Derfor får du det bedste resultat ved at gå efter en hårtørrer med minimum 1900 watt.

Krøllet eller tykt hår. Leder du efter en hårtørrer til krøller, bør du gå efter en med hårtørrer med diffuser. Diffuseren får luftstrømmen under kontrol, hvilket giver bedre definition til dine krøller. Det kan godt tage noget tid at tørre håret med en diffuser, til gengæld er resultatet ikke til at tage fejl af. Hvis dit hår kruser kan du også få gavn af en hårtørrer med ion-teknologi.

Hår der skal glattes

Er målet glat hår, bør du vælge en hårtørrer med keramisk teknologi og/eller ion-teknologi. Infrarød varme tørrer dit hår mere skånsomt og fjerner statisk elektricitet. Et næb kan også være et praktisk stykke tilbehør. Når du vender det nedad, kan du skabe et smukt, glat look, der ikke bliver flyvsk.

Beskadiget hår

Hvis dit hår er skadet af f.eks. blegning eller andet, vil dit hår elske dig for at vælge en hårtørrer med flere indstillinger. Muligheden for lav hastighed og varme vil sørge for, at du ikke beskadiger håret yderligere.

Fordele og ulemper ved at bruge hårtørrer

hårtørrereVarme er hård kost for håret. Sådan er det. Uanset hvordan man vender og drejer det, slider føntørring på håret på den lange bane. Til gengæld er det de færreste, der har tid til at lade håret lufttørre medmindre at håret er kort og derved tørrer hurtigere.

En af de altoverskyggende fordele ved at føntørre håret er at man på den måde kan tilføre volumen til håret. Daglig tørring, der udsætter håret for ekstrem varme – især efter, at håret er tørt – kan på den anden side gøre håret tørt og i værste fald få det til at knække. Men så længe du husker at pleje dit hår og skruer ned for varmen, når den ikke er nødvendig, kan du dog roligt bruge din hårtørrer til at skabe de resultater, du ønsker – og gå ud af døren med lækkert hår.

Det er fordele og ulemper ved alt. Sådan er det også med hårtørrere.

Hvad koster en hårtørrer?

En hårtørrer behøver ikke nødvendigvis at koste en formue. Men er du på jagt efter en hårtørrer af høj kvalitet med stor motorkraft, en ekstra lang ledning og tilbehør som diffuser og næb, kan en professionel hårtørrer måske være den rette investering. I gennemsnit vil en god hårtørrer, der dækker de flestes behov og kommer med tilbehør koste et sted mellem 400 og 700 kr. Men du kan finde hårtørrere på markedet i alle prisklasser. Fra supermarkedets tilbud på en hårtørrer helt ned til omkring de 100 kroner til den professionelle kvalitet, der kan koste helt op mod et par tusinde.

Det kan naturligvis altid betale sig at se sig om efter et godt hårtørrer tilbud.

En billig hårtørrer behøver ikke nødvendigvis at være en dårlig hårtørrer. Det afhænger fuldstændig af, hvad den skal kunne for at dække dit behov.

Tjek gerne en hårtørrer test. Den kan give dig et godt overblik over sammenhængen mellem pris og kvalitet og fortælle noget om, hvordan de forskellige produkter på markedet klarer sig i sammenligning.

Tips til den perfekte føntørring

Produkter

Inden du går i gang med at tørre håret, er det en god idé at bruge et produkt, der passer til din hårtype og til det ønskede resultat. Det kan f.eks. være et varmebeskyttende produkt, skum, saltvandsspray, root lift, eller hvad du synes fungerer bedst for dig. Dette giver mere fylde efter føntørringen, da det gør håret mere stift. Når håret er helt tørt, kan du afslutte med en volumen-spray, der giver endnu mere fylde til håret. Har du problemer med at dit hår hurtigt bliver fladt igen, er hårpudder et glimrende produkt, der hjælper med at holde på fylden hele dagen igennem.

Ned med hovedet – op med håret

En god teknik til at opnå det bedste resultat er ved at vende hovedet nedad, når man tørrer håret. Vend hovedet opad igen, mens håret stadig er en smule fugtigt. Så har du stadig tid til at style det, præcis som du ønsker. Tør altid håret, til det er helt tørt – ellers er det spild af arbejde, da håret lynhurtigt vil miste sin fylde igen. Prøv at blæse lidt kold luft i håret for at få en bedre føling med, hvor tørt det er.

Hastighed og varme

Fjern det meste af fugten i dit hår med den højeste indstilling på hårtørreren. På den måde kan du reducere den tid, dit hår udsættes for påvirkning af varme. Når dit hår er lige ved at være tørt, kan du bruge de laveste indstillinger til at style dit hår færdig med. Lav varme og hastighed er også at foretrække, hvis dit hår er porøst eller beskadiget. Hår, der ikke er vådt men kun fugtigt, behøver heller ikke at blive tørret med fuld knald på varmen.

Pas og plej dit hår

Du kan med fordel bruge en god, nærende balsam, inden du går i gang. Du kan evt. duppe håret forsigtigt med et håndklæde inden føntørring, så varmepåvirkningen ikke bliver længere end højst nødvendigt. Hold hårtørreren mindst 15 cm fra håret, og lad den være i konstant bevægelse. Husk altid at anvende gode, varmebeskyttende produkter, når du tørrer dit hår.