Et dampstrygejern er et almindeligt strygejern, der også er i stand til at kunne udlede damp fra dets strygesål. Dette gør strygejernet i stand til at kunne håndtere krævende og omfattende krøller, og gør det også lettere at stryge tøj der har hængt på bøjle i længere tid. Med et dampstrygejern behøver du ikke stryge direkte efter vask, men kan gøre det efter behov.

I denne artikel går vi i dybden med hvad du skal holde øje med, når du er på jagt efter et nyt dampstrygejern.

Der er rigtig stor forskel alene på kvaliteten af strygejernet, hvor man tydeligt mærker at nogle er langt mere ergonomiske end andre. Men det vigtigste parameter – og nok også der hvor man mærker den største forskel, er uden tvivl på strygesålen.

Strygesålen er det stykke metal der sidder under strygejernet, og er hele årsagen til at strygejernet kan glide så effektivt henover stoffet. Her bør du ALTID starte med at vurdere kvaliteten nøje. Hvis du får et strygejern hvor kvaliteten af strygesålen ikke er i orden, så er det fuldstændig ligegyldigt hvilke smarte og innovative funktioner det ellers måtte have.

Heldigvis er dette ofte dækket af diverse tests, så her får du altid rig mulighed for at vurdere kvaliteten af strygejernet inden du køber det.

Dampstrygejern bedst i test

Når du skal ud og finde dit nye dampstrygejern, så er der nogle forskellige ting du skal være opmærksom på. Nogle af disse ting kan blandt andet være:

  • dampstrygejern tilbudDamptryk
  • Brugervenlighed
  • Tankstørrelse
  • Ledningslængde
  • Strygesålens kvalitet
  • Modstandsdygtighed overfor kalk

Damptryk

Damptrykket fortæller egentlig hvor meget tryk dit strygejern kan løslade. Jo mere damp der kommer ud af dit strygejern, jo flere krøller kan det håndtere. De bedste dampstrygejern er uden tvivl dem der har justerbart damptryk, med mulighed for et ”ekstra skud”, når det er nødvendigt. Dette gør at du mere effektivt kan stryge på flere forskellige overflader, da det ikke er alle stoftyper der har lige godt af alt for meget damp. Og med ”ekstra” skuddene kan du udrede selv de mest hårdføre krøller på al slags tøj.

Brugervenlighed

Det siger sig selv, at det er en fordel at gå efter så høj brugervenlighed som muligt. Derfor er det altid en god idé at lægge mærke til dette, i enhver dampstrygejern test. Mange modeller har indviklede funktioner som ofte bare er nyttesløse ”gimmicks”, og her er det bedre at sørge for at kvaliteten er i orden, frem for en række rodede, unødvendige funktioner.

En meget vigtig ting er også, om det er muligt at stille strygejernet på højkant. Hvis et strygejern kun kan virke i vandret position, så kan du eksempelvis ikke bruge det til at dampe gardiner og kjoler, medmindre du lægger dem på strygebrættet. Med et strygejern der også virker i lodret position, så er det muligt for dig at dampe og stryge kjoler og skjorter direkte på bøjlen, ligesom du kan stryge og dampe gardiner uden overhovedet at tage dem ned fra stangen. Det gør det hurtigere og lettere at benytte strygejernet.

Tankstørrelse

Dette er helt klart en individuel faktor. Afhængig af hvor ofte du skal bruge strygejernet, og hvor stor en omgang tøj du vil stryge ad gangen, så er det meget individuelt hvad behovet er for tankkapacitet.

Typisk anbefales det at gå efter mellem 3-500 ml, da strygejernet ellers vil blive for tungt at arbejde med. Men hvis du på forhånd ved at du skal stryge i lang tid, så gå efter en model med en større tank – så slipper du for at fylde på under strygningen.

Typisk vil langt de fleste dampstrygejern test artikler også nævne tankstørrelsen på de enkelte modeller. Udover selve størrelsen på tanken, så er det også vigtigt at undersøge hvordan tanken håndterer kalk. Kalk er ethvert strygejerns værste mareridt, og kan resultere i at strygningen ikke fungerer efter hensigten, og at tøjet bliver udsat for kalkpletter.

Ledningslængde

Dette punkt er kritisk. Mange strygejern er udstyret med en alt for kort ledning. Ikke nok med at det mindsker bevægeligheden under strygningen, så kan det også begrænse dine muligheder alt i alt. Jo kortere en ledning dit strygejern har, jo sværere kan det være for dig at finde plads til strygebrættet. Gå altid efter så lang en ledning som muligt.

Den kan altid bindes sammen og fylde mindre, hvis du ikke vil have ekstra ledning hængende – men den kan aldrig gøres længere.

Der er også enkelte strygejern der er ”trådløse”, hvor de lader op i en base. Disse strygejern er typisk ikke lige så kraftige som almindelige strygejern med ledning (selvom man dog godt kan finde enkelte modeller der har fornuftig effekt – se eksempelvis eksemplet i nedenstående test). Dog har de en anden kæmpe fordel; de er langt mere mobile. I stedet for at du skal finde strygebrættet frem, så kan det her være langt hurtigere overstået. Du løfter simpelthen bare strygejernet fra basen, og begynder at stryge kjoler og skjorter direkte på bøjlen.

Og hvis du stryger gardiner eller andre ting i hjemmet, så kan du nu både stryge og dampe gardinerne, uden at skulle bekymre dig om ledninger, kabler og andet rod. Så bliver det ikke lettere.

Strygesålens kvalitet

Et strygejern i god kvalitet kan i princippet holde i evigheder. Så noget af det absolut vigtigste du skal holde øje med, når du læser om test af dampstrygejern, er uden tvivl kvaliteten af strygesålen. Hvis denne ikke er i god kvalitet, så glider strygejernet ikke som det skal. Det kan i sidste ende ødelægge tøjet, og det besværliggør strygningen.

Modstandsdygtighed overfor kalk

Dette er helt klart også et punkt der er værd at holde øje med. Udfordringen med dampstrygejern er, at der ofte kan sidde aflejringer af kalk i selve strygejernet, eller på strygesålen.

Det betyder at du kan risikere at skulle vaske mørke tekstiler igen, hvis der eksempelvis bliver skudt kalk ud på tøjet under dampning. Nogle strygejern har en indbygget rensefunktion, så det kan rense sig selv for kalkrester. Andre har en opsamler indbygget i tanken, der stopper kalken i overhovedet at komme ind i strygejernet til at begynde med.

Uanset hvad dit behov måtte være, vil det i sidste ende altid give god mening at finde et strygejern der, som minimum, indeholder en selvrensnings-funktion. Det sparer dig en masse tid når det skal afkalkes, og det sikrer at du hver gang du bruger det, får det bedste resultat – uden kalkpletter på tøjet.

Sådan finder du det bedste dampstrygejern

For at gøre det lettere for dig at finde dit nye strygejern, har vi ovenfor givet en række eksempler, på hvad man skal holde øje med når man leder efter et nyt strygejern, og i dette afsnit vil vi komme med et par gode bud på dit nye strygejern. Vi har simpelthen gennemgået nettet for at finde de bedste dampstrygejern bedst i test artikler, så du slipper for at bruge tid på at lede efter dem.

Her er der strygejern i flere forskellige prisklasser, og med vidt forskellige funktioner. I dette begrænsede udvalg har vi ikke valgt at inkludere de større maskiner – de såkaldte dampstationer, da disse er i en lidt anden varegruppe end almindelige strygejern. Skulle dit behov række til en decideret dampstation, så er der masser af tests du kan læse om disse produkter på nettet.

Braun TS525A

Dette strygejern er en helt klar testvinder blandt mange anmeldere. Det er et strygejern der gør det det skal, varmer hurtigt op, og er meget brugervenligt og holdbart.

Strygejernet er særdeles modstandsdygtigt overfor kalk, hvilket betyder at du uden problemer roligt kan stryge sorte tekstiler, uden at være bange for hvide kalk-plamager på dit tøj.

Herudover er strygejernet ganske kraftfuldt, og med 2000 Watt, får du et dampstrygejern der er klart i løbet af ingen tid, og som giver en ekstremt god damp.

I brug er strygejernet også særdeles effektivt. Med en ridsefast strygesål kan du være sikker på at det holder i mange år, og med kvalitetsbelægningen, kan du være sikker på at det glider let og ubesværet hen over dit tøj, og sørger for at du altid får et godt resultat. Den dampstrygejern test vi har fundet, nævner denne model fra Braun som en absolut perfekt all-rounder, som kan passe til ethvert behov.

Tefal Ultimate Anti-Calc FB9640

Hvis du leder efter et særdeles godt dampstrygejern tilbud, så hold øje med denne model fra Tefal.

Her får du et voldsomt kraftigt strygejern med 2800 watts effekt, og som kan bruges både lodret og vandret. Det betyder at du kan bruge det både til at stryge tøj, gardiner – og endda skjorter mens de hænger på bøjlen. Det er et af de dyrere stykker isenkram på markedet, men er til gengæld spækket med funktioner og materialer i ekstremt høj kvalitet.

Dette strygejern er særligt modstandsdygtigt overfor kalk, og hvor de fleste strygejern blot har et anti-kalk program, så kan dette strygejern rense kalken bort mens det er i brug. Strygejernet indeholder nemlig en opsamler, der fjerner kalken allerede i vandtanken. Det sikrer dig et godt og rent resultat hver gang du bruger det.

Herudover så slukker strygejernet automatisk, hvis det opdater at det ikke er i brug i kortere perioder. Det øger sikkerheden markant, og er med til at forhindre ulykker. Det gør også at du potentielt set sparer en masse energi, da strygejernet kun er tændt mens du bruger det.

Philips GC2086/30

Nu kan du gøre dit dampstrygejern ledningsfri! Vi har sikkert alle prøvet at stå med et strygejern, hvor ledningen er viklet rundt om det halve af stuen. Det besværliggør strygningen, og kan medføre ulykker, og at du vælger ting i nærheden. Her får du en kanon, lille maskine, der hurtigt bliver varmet op, og som uden problemer kan håndtere selv det mest krøllede tøj.

Strygejernet har en medfølgende base, og er opladt på 6 sekunder. Ja, du læste rigtigt. Ifølge Philips lader dette strygejern op på kun 6 sekunder! Så bliver det ikke meget lettere at få strøget sine skjorter. Selve visningen af batteriet er også ganske simpel og intuitiv, og dioden lyser gult når det trænger til opladning, og blåt når det er færdigt.

Herudover kan det som mange andre modeller bruges både lodret og vandret, så både gardiner og kjoler kan få en tur – helt uden at du behøver bekymre dig om at snuble i kabler og forlængerledninger.

Find dit dampstrygejern tilbud på nettet!

Et nyt strygejern kan være en investering der skal holde i mange år. Sørg derfor altid for at du vælger med omhu, og at du sørger for at det passer til dit forbrug.

dampstrygejern bedst i testDampstrygejern kan fås i mange forskellige prislejer, og kvaliteten kan variere ganske kraftigt. Som udgangspunkt kan det som oftest betale sig at betale lidt ekstra for kvaliteten. Især på strygesålen kan man tydeligt mærke forskel på kvaliteten – og her er det virkelig ærgerligt at have brugt gode penge på et strygejern i for lav en kvalitet.

Derfor anbefaler vi altid at du først og fremmest går efter et strygejern hvor kvaliteten er i orden. Herefter kan du altid se på de forskellige funktioner, og om det skal være ledningsfrit eller ej.

Hvis dit behov for strygning er ekstra stort, kan det også give god mening at undersøge, om du skal investere i en såkaldt dampstation i stedet. Her får du ofte noget mere robust grej til at håndtere de helt store behov for strygning, men man kan dog ikke undgå at gå på kompromis med mobiliteten.

Uanset hvad dit behov er, så er det vigtigste uden tvivl at du finder den maskine der passer bedst til det du skal bruge den til, og vi håber at denne artikel har været med til at kaste lidt lys over hvad du skal holde øje med, når du går på jagt efter dit nye strygejern.