Der er et utal af opgaver i køkkenet, hvor det er helt unødvendigt at rulle den helt store maskinpark ud. Opgaver, hvor du i stedet kan lade din nye bedste ven – minihakkeren – komme til.

Imens kan du kan roligt pakke spækbrættet væk og lade kniven blive i skuffen. Svømmebrillerne får du heller ikke brug for, for det er for evigt slut med at græde over de hakkede løg.

Der findes et hav af forskellige modeller i handelen, og du er sikkert nysgerrig efter at finde ud af, om en minihakker overhovedet er noget for dig. Og hvilken størelse og model du i så fald skal vælge. Virker det uoverskueligt? Bare rolig! Når du har læst denne artikel, er du klar til at finde den bedste minihakker. Nemlig dén, der passer til dig.

Hvad er en minihakker?

minihakker tilbudEn minihakker kan uden problemer klare de mest almindelige køkkenopgaver. Helt oplagt kan minihakkeren hjælpe dig med at hakke grøntsager, løg, mandler, urter osv. Men de kraftigere modeller kan faktisk også klare at hakke kød. Minihakkeren gør det også nemt og hurtigt at kreere lækre saucer og dressinger til middagsbordet. Alt i alt er der tale om et både fikst og fleksibelt lille apparat, du er ved at lade flytte ind i dit køkken. Det er uden tvivl også derfor, at den er så populær og er at finde i rigtig mange køkkener.

På markedet findes både helt enkle minihakkere, og modeller, der er mere avancerede og byder på flere funktioner, så som:

  • Flere hastigheder: En basis-model har typisk ikke mere end én hastighed. Og det dækker faktisk helt fint de flestes behov. En minihakker med mulighed for at vælge hastighed kan dog være et rigtig godt valg, hvis man vil bruge den til fx. saucer eller en lækker puré.
  • Væskeåbning: På en avanceret minihakker-model findes ofte en væskeåbning, hvor du har mulighed for at tilsætte f.eks. olie eller vand uden at skulle slukke for minihakkeren og løfte låget først. Der kan være en mulighed, der er god at have, når der skal laves puré, sauce osv. Men når der skal hakkes løg eller nødder, er den ikke nødvendig.
  • Stor minihakker: Det kan virke paradoksalt, at den lille hakker, kaldet en minihakker, også findes i en større version. Men minihakkeren har faktisk en storebror, der både kan klare større mængder og hårdere opgaver. Den egner sig godt, hvis du skal lave mad til hele familien eller ønsker at hakke kød.

Hvordan virker en minihakker?

En minihakker har er en forholdsvis simpel konstruktion. Den består af en skål, hvor typisk 2 knivblade kører rundt inden i og hakker indholdet. Nogle modeller har dog hele 4 knivblade.

Processen i minihakkeren kan sagtens sammenlignes med den måde, en blender fungerer på. Blot i mini-format.

Fordele og ulemper ved en minihakker

Der utroligt mangle fordele og anvendelsesmuligheder i en minihakker. Faktisk er det svært at komme i tanke om ulemper, der ikke kan undgås. Den gør simpelhen madlavningen både nemmere og hurtigere, og hvem kan ikke se fordelen i dét?

Et godt råd er dog at se efter en model, hvor alle dele af minihakkeren (her tænker vi på både skåle og knive) kan gå i opvaskemaskinen. Det kan være surt og besværligt at rengøre køkkenmaskiner. Fakstisk så besværligt at de ender med at bo i et skab og aldrig blive brugt. Og det er jo ærgerligt. En minihakker skal være tilgængelig, nem at rengøre og nem at bruge.

Hvis du søger efter en minihakker bedst i test, kan du være sikker på at disse ting er grundigt gennemgået, så du undgår ulemperne og samtidig får alle fordelene.

Hvilken minihakker skal jeg vælge?

Det vigtigste er selvfølgelig, at du vælger en minihakker, der kan imødekomme de daglige behov, du måtte have i dit køkken. Både nu – men også på længere sigt, så du kan have glæde af den så længe som muligt.

Det kan altid anbefales at gå efter et produkt, hvor pris og kvalitet hænger sammen. Det kan du få et rigtig godt overblik over ved at gå på opdagelse i en minihakker test.

En minihakker test kan også give dig et idé om, hvad der er på markedet i netop den prisklasse, du leder i og, hvis du er heldig, sende dig i den rigtige retning efter et godt minihakker tilbud.

Er du allerede den glade ejer af en blender, vil du sikkert hovedsageligt komme til at bruge din minihakker, når der skal hakkes ting som urter og løg. Hvis det er tilfældet, bør du gå efter en model, der ikke er alt for stor. Har du derimod ikke en blender i køkkenet, kan du få stor glæde af at købe en stor minihakker, der f.eks. også egner sig godt til smoothies. Supper og tynde væsker kan de fleste almindelige minihakkere sagtens klare. Vælg den minihakker, der passer præcis til de opgaver, den skal kunne klare.

Når du skal vælge din nye minihakker, er det vigtigt at se på nedenstående punkter. Det er nemlig detaljer, hvor de forskellige produkter på markedet adskiller sig fra hinanden.

Knivblade: Knivenes kvalitet er en af de aller vigtigste parametre at kigge på, når du skal vælge en minihakker. Sløve knive hakker nemlig ikke, men begynder istedet at knuse maden.

Det er en stor fordel, hvis knivbladene kan slibes eller skiftes ud. Men er der tale om udskiftning, er det en god idé at være opmærksom på, hvad prisen på nye knive er. Derudover bør du også forsikre dig om, at de ikke går ud af produktion inden for få år. Hvis knivene er store nok, kan du faktisk selv slibe dem. På den måde er du sikker på, at din minihakker kan holde sig skarp og i topform i mange, mange år.

De fleste producenter af minihakkere anvender knive, der kan holde til den samme belastning som maskinen. Det vil sige, at jo flere watt din minihakker er født med, jo mere kan den holde til. Det giver også færre bekymringer om, hvad du stopper i den. For eksempel er frostvarer nogle af de fødevarer, der er aller hårdest for hakkeren. Så hvis du ved, at det er en opgave, du har behov for, at minihakkeren skal kunne klare, er det vigtigt at investere i en maskine, der er stærk nok.

Ydeevne: Jo større ydeevne minihakkeren har, jo større fleksibilitet får du i køkkenet. En motor af god kvalitet er i stand til at klare langt flere typer opgaver end en med mindre power. Det er vigtigt ikke at overbelaste motoren, da det kan risikere, at få minihakkeren til at brænde sammen.

Hvor meget motorkraft minihakkeren har, kan du se ved at kigge på, hvor mange Watt, den har.

Et højere antal Watt er lig med en kraftigere maskine.

Minihakkerens kraft er af stor betydning, da det afgør, hvor mange og hvor hårde ingredienser, den er i stand til at klare. Hvis du bruger din minihakker ofte eller længe ad gangen, er det også en fordel at vælge en maskine med flere muskler. De fleste minihakkere har en sikring indbygget, så du ikke skal være bekymret for en kortslutning. Men ikke desto mindre kan den blive så varm, at du ikke kan holde på den, eller at den slår fra, mens du er godt igang med madlavningen. Gå efter en god maskine med minimum 200 Watt, så er du ikke i nærheden af det problem.

Kapacitet: De fleste minihakkere, man kan finde i forretningerne idag, har nogenlunde samme størrelse. Men der findes både minihakkere, der er større, og minihakkere, der er mindre på markedet. Du skal selvfølgelig vælge den størrelse, der passer til dit og din families behov. Er du i tvivl, om du skal vælge en stor minihakker eller en lille, er det sikre valg, at starte med en lille, der klare alle de mest almindelige opgaver. Så kan du opgradere med tiden, hvis du finder ud af, at minihakkeren er en uundværlig hjælper i køkkenet, men får brug for en større.

Omdømme: Der findes så mange minihakkere på markedet, og de kan selvfølgelig ikke klare sig lige godt i test alle sammen. Inden du køber en, er det derfor en god idé at bruge lidt tid på at undersøge, hvordan den maskine, du kigger på, har klaret sig i en minihakker test. I disse tests finder du en sammeligning af både kendte og mindre kendte producenters bud på en minihakker.

Brugervenlighed: Minihakkerens brugervenlighed bør være en meget stor prioritet. At den er nem og ligetil at bruge, er en forudsætning for at bliver en nyttig hjælp i hverdagen. Man kan sige, at det er her dit mest direkte møde med minihakkeren finder sted. Manglende brugervenlighed er også noget af det, der kan være aller mest irriterende, og som i sidste ende kan få køkkenredskaber til at forsvinde ind i bagerste krog af skabet. Har du ikke mulighed for selv at afprøve en minihakker, kan du med fordel gå efter en minihakker bedst i test. På den måde er du sikker på, at andre har testet maskinen igennem og også få en bedre fornemmelse af dens brugervenlighed.

Tænk også på, hvor nem minihakkeren er at have med at gøre, når du er færdig med at lave mad. Det er en stor fordel at vælge en model, hvor så mange dele af minihakkeren som muligt kan tåle at komme en tur i opvaskemaskinen. Alternativt kan du vælge en model, der er uden for mange kringelkroge. Det gør det nemmere, hvis du skal vaske den op i hånden.

Design: Der er en stor chance for, at minihakkeren bliver en vigtig del af dine daglige rutiner i køkkenet. Vælg derfor en, der har et flot design, der passer til din boligstil og dit køkken. Så er der en større sandsynlighed for, at den får sig en prominent plads på køkkenbordet, hvor den er nem at få fat i. Hvis først den er endt i køkkenskabet, er der en stor risiko for, at du ikke får brugt din nye bedste ven.

Uanset hvad, er der ingen grund til ikke at få mest for dine penge. Så tjek altid et godt minihakker tilbud, før du kører kortet igennem.

Tips til at bruge en minihakker

minihakker testDet er som oftest meget nemt at samle en minihakker og ligeledes at komme igang med at bruge den. Men der er et par gode råd, det er værd at have med, ligegyldigt hvilken type minihakker, du ender med at vælge.

Vær altid helt sikker på, at din minihakker er samlet rigtigt, før du gå igang med at bruge den. Ellers kan minihakkerens motor nemt overbelastes, og du risikerer, at den slår fra.

Test minihakkeren med noget nemt, som løg eller urter, før du går igang med hårdere opgaver som at hakke kød, nødder o.l. På den måde er du sikkert på, at den fungerer som den skal.

Hakker du kød i din minihakker, skal du først fjerne brusk, sener og især knogler grundigt. Det sikrer, at resultatet bliver, som du ønsker det.

Sikkerhed og vedligeholdelse

Selvom en minihakker er en relativt lille maskine, er det stadig vigtigt at have fokus på sikkerheden. Inde i minihakkeren sidder meget skarpe knivblade, der – hvis man er lidt for hurtig eller uheldig – godt kan ende op i et smut på skadestuen. Vær forsigtig, når du tager knivene ud.

Det også vigtigt altid at fjerne minihakkeren fra stikkontakten, når du er færdig med at bruge den. Og selvfølgelig også inden du går igang med at rengøre den. Hold den elektriske minihakker væk fra vand. Istedet kan du rengøre den med en fugtig svamp. Hvis den kommer i kontakt med vand, kan du ende op med en beskadiget motor eller forkorte minihakkerens levetid betragteligt.

Bliver minihakkeren meget beskidt, er det i regelen muligt at rengøre alle smådele i opvaskemaskinen eller at skrubbe den ren med vand tilsat lidt opvaskemiddel.

Husk altid, at selv om manualer kan være kedelig læsning, så er det alligevel en god idé at bruge 5 minutter på det.